Menü

A kutyasétáltatás előnyei

Mai futásomból hazafelé tartva már kerestem a témát, hogy miről írhatnék egy újabb cikket, amikor is – menhelyi – kutyusokat sétáltató kolleganőmmel és kislányával találkoztam és nagyon jót beszélgettem. Arra gondoltam, hogy a kutyussal való sétálásnak mennyi előnye van!

Egyre több orvos javasolja kiskutya örökbefogadását vagy nevelőszülői otthonává válást, mivel a kutyával való foglalkozás kényszerít minket is a rendszeres mozgásra. Természetesen nemcsak a kutyára, hanem a gazdira nézve is előnyös tevékenység! Egy nemzetközi felmérés nemrég rávilágított arra, hogy a sétálnak mennyire fontos befolyásoló szerepe van az egészségünkre nézve!

Azok az emberek, akik rendszeresen sétálnak a kutyájukkal, sokkal aktívabb életet élnek, mint azok, akiknek ez a fajta tevékenység kimarad az életükből.

A kutyasétáltatás növeli a saját és környezetünk biztonságérzetét is egyébként, ugyanis a felmérés során megkérdezettek 60 %-a mondta azt, hogy nagyobb biztonságban érzi magát akkor, ha kutyájával sétál.

Nézzük a kutyasétáltatás szervezetre gyakorolt hatásait!

A fizikai erőnlét, a fittségünk, az egészségünk megőrzése, testünk karbantartója, az optimális testsúly megtartásának egyik remek módja. Aki bírja és szereti, séta helyett akár kocoghat is a kutyájával.
A fizikai állapotunkon túl a mentális egészségünkre is jótékony hatással bír, ha felkerekedünk és sétálunk egyet négylábú kedvencünkkel. Sok kutyus válik segítő kutyává és szolgál olyan nemes célokat, mint a vakok és látássérültek vezetése, vagy a poszttraumás stresszel élők terápiájaként támogatja a gyógyulást. Jó ideje tudjuk, hogy a kutyával töltött idő csökkentheti a stresszhormon termelését is. így a depresszióval küzdők esetében ez szinte gyógyír.
Az első kettőből következik talán a harmadik érv, hogy kutyát tartsunk, hiszen a stresszoldás, a sok mozgás az alvásra is kihat, így a rossz alvóknak szintén egyfajta segítséget jelent a pihenésben, melynek fontosságáról és az alváshiány okozta egészségügyi problémákról már írtunk korábban.

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy mennyi előnye van mind a kutyatartásnak, mind a napi séta rutinjának. Sok gazdi naponta akár négy – ötször is kiviszi sétálni a kutyáját, de már napi fél óra is sok pozitív változással jár, arról nem is beszélve, hogy a szocializált kutya nyugodt, és tiszteletteljes kutya más kutyákkal és emberekkel szemben.

A kutyával sétálás a tökéletes ürügy arra, hogy kicsit kiszakadjunk a mindennapi teendőkből, kiszellőztessük a fejünkből a gondokat és ellensúlyozzuk az ülőmunka hatásait, azonban fontos elmondani, hogy mielőtt valaki azonnal kutyus befogadásán gondolkozik, mérlegelje milyen nagy felelősséggel jár az állattartás. Nemcsak az ennivalóról, a fekhelyről és a játékokról, sétáról kell gondoskodni, hanem rendszeres egészségügyi ellátásról, védőoltásokról. Egy házi kedvenc magunkhoz vétele folyamatos odafigyelésről szól, nagy felelősség, mely 10-18 évre szóló elköteleződést jelent.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.