Menü

A borsófehérje 5 legfőbb előnye

A borsófehérje hallatán sokakban feltámadhat a kétely. Van bármi előnye a borsóból készült fehérjepornak szemben a szójafehérjével vagy a tejsavó fehérjével? Lehetséges egyáltalán magas fehérjetartalmú étrend-kiegészítőt előállítani borsóból?

1. Természetesen gluténmentes, allergiás reakció kockázata rendkívül csekély

A tejsavó-, kazein-, tojás-, sőt, még a szójafehérje fogyasztása is allergiát vagy intoleranciát okozhat. A borsófehérje ezzel szemben nem tartalmaz tejet, laktózt, vagy szóját, ráadásul természetesen gluténmentes is, így ideális választás azok számára, akik érzékenyek ezekre a gyakori allergénekre.

2. Könnyen emészthető

Az emészthetőség igen fontos szempont a fehérjéknél, hiszen döntő szerepe van abban, mekkora mértékben, vagyis milyen jól hasznosul a bevitt tápanyag. A borsófehérje emészthetősége nagyon jó, kutatások szerint 98 százalékos, ami azt jelenti, hogy minden elfogyasztott adagból a szervezet ennyit be tud építeni.

A borsófehérje esetén a hüvelyeseknél gyakran felmerülő gázképződéstől és puffadástól sem kell tartani. Ez annak köszönhető, hogy előállítás során a borsó rost- és keményítőtartalmának nagy részét eltávolítják. A borsófehérje emellett semmilyen gyakori allergént és laktózt sem tartalmaz, ezért rendkívül kíméletes az emésztőrendszerhez.

3. Gazdag BCAA aminosavakban

Az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k), név szerint a leucin, az izoleucin és a valin, az izomépítéshez és erőfejlesztéshez elengedhetetlen tápanyagok. Esszenciális aminosavak, vagyis az emberi szervezet nem képes előállításukra, kívülről kell bevinnünk őket. Az izomtömeg több mint 35%-át a BCAA-k teszik ki.

Ha a BCAA-tartalmat nézzük, a borsófehérje képes felvenni a versenyt a tejsavófehérjével; a borsófehérje teljes aminosav-tartalmának kb. 20%-a BCAA (a tejsavófehérje esetében ez az arány kb. 25%), ez pedig bőven elegendő ahhoz, hogy stimulálja az izomépítéshez elengedhetetlen fehérjeszintézist. Egy 2015-ben publikált tudományos vizsgálat szerint a borsófehérje a tejsavófehérjével teljesen megegyező mértékben képes az izomtömeg és sportteljesítmény növelésére.

4. Hozzájárulhat a fogyáshoz

Megfelelő fehérjebevitel nélkül nincs hatékony fogyás, ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen forrásból jutunk hozzá a fehérjéhez! Kutatások szerint a borsófehérje az egyik, ha nem a legjobb választás diétázók, fogyni vágyók számára. Egy 2011-es tanulmányban például az étkezés előtt 30 perccel elfogyasztott borsófehérje erősen csökkentette az étvágyat (felülmúlva még a tejsavófehérjét is!), aminek eredményeképp a vizsgálat résztvevői összességében kevesebb kalóriát vittek be.

5. Szívbarát táplálék

Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszer egészségére káros koleszterin és telített zsírsavak csak állati eredetű élelmiszerekben és fehérjékben találhatóak meg. A borsófehérje a tejfehérjékkel ellentétben természetesen koleszterin- és telített zsírsavmentes.

Emellett nagyon sok arginint (L-arginin) tartalmaz, grammonként több mint háromszor annyit, mint a tejsavófehérje. Az arginin kutatások szerint hozzájárul a szív és érrendszer egészséges működéséhez.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?

Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.

Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.