Menü

Ekcéma tünetei és kezelése

Mi az ekcéma? Milyen tünetekkel jelenik meg és hogyan lehet kezelni? Az ekcéma a bőr gyulladása, amely hólyagokkal járhat, de okozhat bőrpírt, duzzanatot, pörkképződést, hámlást és általában nagyon viszket. Kiváltó ok lehet allergia (fémek, műszálas anyagok, gyógyszerek, vegyi anyagok, kozmetikumok…stb.), vagy egyéb okok miatti irritáció.

Az allergén azonosítást bőrtesztekkel lehet elvégezni. Az ekcéma tünetei szabad szemmel is jól láthatóak és sajnos az esetek nagy részében erős viszketési ingerekkel jár.

Az összes ekcémás eset legalább 80 %-a az első életévben már azonosítható (például tejallergia okozhatja csecsemőknél), s e betegségek kis része felnőttkorig is fennáll.

Az allergiás ekcémát sok szempontból egyszerűbb megállapítani, mint az atópiás dermatitist és kezelése helyi szteroidos kenőcssel, illetve az adott allergén kerülésével megoldható. Az atópiás dermatitisz olyan bőrbetegség, amely családilag öröklődik, és elsősorban a gyermekeket érinti és speciális kezelést igényel, mindennapi bőrápolási rutinnal.

A genetikai hajlam mellett a környezeti tényezők, mint például a szennyezett levegő szintén magyarázatot adhat az atópiás dermatitisz előfordulására, mely az utóbbi években egyre gyakoribb probléma.

Az atópiás ekcéma tünetei a nagyon száraz, feszülő és viszkető bőr, kicsiknél az arcon jelenik meg és hámlás, viszkető, piros foltok jellemzik, melytől a kisgyerekek komfortérzete erősen romlik, az alvásukat befolyásolja, az életminőségüket nagy mértékben rontja, ezért mindenképp fontos a szakorvos felkeresése és a napi speciális bőrápolási rutin elvégzése, mellyel gyermekünk szinte teljesen tünetmentessé válhat.

Bár nagyon nehéz a kisgyerekekkel megértetni, de a viszketésre a vakarás nem jelent megoldást, sőt, súlyosbítja a tüneketet, mert tovább károsítja a bőr védőrétegét.

Létezik úgynevezett idiopátiás ekcéma is, ilyen esetben az ekcéma kialakulásának okai ismeretlenek.

Saját példámból tudom, hogy a terhesség alatt is kialakulhat az ekcéma, de az is megtörténhet, hogy a korábban diagnosztizált betegség lángol fel, de arra is van példa, hogy valakinél éppen ebben az időszakban tűnnek el teljesen a tünetek. Sajnos azt nem lehet megjósolni, hogy a szülés után megmaradnak vagy eltűnnek-e a tünetek.

Az ekcéma tünetei sajnos bármilyen életkorban jelentkezhetnek, A felnőttkori ekcéma kialakulásának okai, vagy súlyosbodása gyakran összefügg bizonyos változásokkal, szedett gyógyszerekkel, étrendkiegészítőkkel, hormonváltozásokkal, betegségekkel, stresszhelyzettel is és a várandóssággal is.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!