Menü

Mit vigyünk magunkkal az Ultrabalatonra?

A hétvégén 17. alkalommal rajtol el Magyarország egyik legnépszerűbb és legkedveltebb sporteseménye, az XVII. NN Ultrabalaton! A Balatont megkerülő egykörös verseny Közép-Európa leghosszabb futóversenye, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy bringával is teljesíthetnek a résztvevők.

Futócsoportunk idén sem hagyja ki ezt a hatalmas csapatépítő futókalandot, harmadszor is körbefutjuk, előbb azonban összeszedjük, milyen felszerelést szükséges összekészíteni, ha ultrafutásra, vagy legalábbis többórányi futásra, hosszabb távra készülünk!

Amikor a pakolást elkezdjük, gondoljuk végig alaposan, mikor, milyen távot fogunk adott versenyen teljesíteni, milyen körülmények között és mely napszakban. Érdemes a várható időjárásnak utánanézni, hogy megfelelő ruházattal készülhessünk.

A cikkben adott tanácsok természetesen nemcsak ultrafutóknak hasznosak, hanem túrázás, terepfutás elengedhetetlen kellékei is lehetnek.

Aki szabadtéri sportra adja a fejét, az számoljon az időjárás változásaival, a terep nehézségeivel. Egy jó vízálló terepcipő fontos nagyon, ahogy a kényelmes, réteges öltözet is, futóhátizsákunkban, vagy övtáskákban esőkabáttal és lehetőleg váltóruházattal.

Egy ultrabalatoni futás akár 24 órás is lehet, ennyi idő alatt pedig az időjárás nagyon változékony lehet és könnyen léphetünk a napsütésből a zivatarba, a napos délutánból a hűvös estébe, éjszakába.

A hátizsákban kapjon helyet ívóvíz, pár szendvics, néhány banán, esetleg futóknál kis helyet elfoglaló energiagél, müzliszelet, szőlőcukor, olajos magvak.

Legyen nálunk ragtapasz, esetleg sebfertőtlenítő spray, csípésekre krém, kullancsriasztó, kullancskiszedő csipesz, nyáron naptej. Ezek nem felesleges cipelni valók, hanem az alapfelszerelésünk szükséges kellékei.

Telefon általában van nálunk, ez pedig egy esetleges segélyhívás miatt is fontos lehet. Túrázók számára nagyon hasznos kiegészítő a kamásli, a hasznos lábszárvédő találmány, melynek védő funkciója vitathatatlan.

Mivel ma már a futóversenyek többsége törekszik arra, hogy ne tegyék le ökológiai lábnyomukat, ezért sok esetben már nem adnak eldobható műanyagpoharakat a frissítőpontokon, hanem saját pohár, vagy kulacs megléte a feltétel.

Egy váltófutás esetén többször ránk kerülhet a sor, így több szett futóruhával érdemes készülni, szükséges a sapka, a hosszú ujjú futófelső, ahogy a rövidujjú futópóló is, ha csapat vagy céges közösség vesz részt, sokszor nyomtatnak egyenpólót, s ebben utaznak a versenyre.

Mivel éjjeli futással is számolunk, a fejlámpa a hozzá tartozó pótelemekkel nagyon fontos, szinte elengedhetetlen, ahogy az egyéni frissítésünk is - ki mit szeret (nápolyi, müzli, csoki, szőlőcukor, gél, víz banán...stb.)

Egy egész napos, többórás futás alatt jól jön a kéztisztító, a törlőkendő, egy-két ragtapasz és akár fájdalomcsillapító is, beleértve az egyéni szedett gyógyszereinket, étrendkiegészítőinket. (magnézium, sótabletta…stb.)

Minden futónak, versenyzőnek, résztvevőnek sikeres célba érést kívánok, köszönjük a szervezők munkáját, a kísérők támogatását, a családtagok bíztatását Természetesen nem feledkezünk el az Anyák napjáról sem, minden Anyukának és Nagymamának, Dédmamának boldog anyák napját kívánunk!

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.