A citromos víz tényleg csodát tesz a szervezettel?
- Dátum: 2023.05.07., 08:32
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- citrom, egészség, energia, szervezet, szomjúság, természet, víz, vízháztartás
Valójában a vizet 50-55 fok közötti hőmérsékleten kellene fogyasztani. Ha citromot is teszel hozzá, még több jót teszel. Ezzel hozzájutsz a szükséges C-vitaminhoz, erősíti az immunrendszert és véd a megfázástól és influenzától. Egy negyed csésze citromlé pedig csak 13 kalóriát tartalmaz.
Lássuk, milyen előnyei vannak, ha minden reggelt meleg, citromos vízzel indítasz. Ha eddig még nem tetted volna, reméljük, te is kipróbálod, hogy milyen csodálatos dolgokat művel a testtel.
1. Segíti az emésztést
Gyakran halljuk, hogy a jó egészség alapját az egészséges emésztőrendszer jelenti. A citrom nagyon fontos forrása a pektinnek, annak a rostnak, ami nélkülözhetetlen a bélrendszer egészséges működéséhez. Egy pohár, ébredés után elfogyasztott citromos meleg víz beindítja az emésztőrendszert, és segít eltávolítani az előző nap bekerült méreganyagokat a testből.
2. Természetes hidratáló
Az elődeink évszázadokkal azelőtt, hogy az energiaitalok, a rehidratáló sók és az elektrolit oldatok elárasztották a polcokat, a citromos vizet már használták a test hatékony hidratálásához. Mikor mozgunk, testünk úgynevezett elektroliteket veszít (olyan ásványi anyagokat, mint a nátrium, kálium, klór) az izzadás révén. Ha csak vizet iszunk, az visszaállítja a test víztartalmát, de ha teszünk hozzá néhány szelet citromot is, felgyorsíthatjuk az elektrolitok egyensúlyának helyreállítását is.
3. A puha és egészséges bőrért
Tudjuk, hogy a bőr hidratálását úgy lehet a leghatékonyabban megoldani, ha rengeteg vizet iszunk. Viszont, ha a sima vízből citromos vizet készítünk, még többet nyerhetünk vele. A citromban lévő erőteljes antioxidánsok segítenek eltüntetni a bőrről a foltokat és a ráncokat, méregtelenítő hatásukkal simább, egészségesebb kinézetű bőrt eredményeznek.
4. A máj is örülni fog a citromnak
Hogy a májad jól tudjon működni, az egyik legfontosabb dolog az egészséged szempontjából. A citromos víz pedig segít abban, hogy a májad a leghatékonyabban végezze feladatait. A citromsav a méreganyagok kimosásával javítja az enzim funkciókat, ezen kívül a káros baktériumokkal is képes elbánni.
5. Káliumban gazdag
Mindannyian hallottuk már, hogy a banánban nagyon sok a kálium, de azt csak kevesen tudják, hogy ez az esszenciális ásványi anyag a citromban is bőséges mennyiségben megtalálható. A kálium az emberi szervezetben a harmadik legfontosabb tápanyag, mégis hajlamosak vagyunk nem törődni vele. Ha citromos vizet iszol, elősegítheted a szív, az agy, a vesék és az izomzat megfelelő működését.
6. A citrom az orvost távol tartja
Miközben a közönséges megfázásra nincs gyógymód, annyi biztos, hogy akik rendszeresen isznak citromos vizet, jóval kevesebbszer fáznak meg, és a betegségen hamarabb túl lesznek, mint azok, akik még nem fedezték fel a citromos víz csodás hatásait. Ez elsősorban a magas C-vitaminnak tulajdonítható, ami az egyik legbiztosabb védelmező a vírusfertőzésekkel és az immunrendszer gyengeségeivel szemben.
7. Segít a fogyásban
Ha egészségesen szeretnél fogyni a táplálkozásodban és az életmódodban bevezetett változtatások segítségével, a citromos víz tökéletes kiegészítő lesz ehhez. Fokozza az anyagcserét, a citromban lévő pektin pedig csökkenti az éhségérzetet.
8. Kifogástalan pH-érték
A citrom citrusféle, azaz természetes módon savas. Talán meglepő, de amint bekerül a véráramba, lúgosító hatást fejt ki. Ez miért jó dolog? Bár savra szükségünk van az étel megemésztéséhez, nagyon fontos kiegyensúlyozni a test pH-értékét, mivel a túl sok sav hajlamossá tesz betegségekre, a magas koleszterinszinttől a cukorbetegségig.
9. Segít leküzdeni a gyulladásokat
A gyulladásokat nem minden esetben láthatjuk. A krónikus gyulladások a testen belül alakulnak ki, és alapját képezik a legkomolyabb betegségeknek, és összekapcsolják őket a test elsavasodásával is. A citromos vízzel csökkenthetjük a szervezet savasságát, a szervezetből így könnyebben távozik a húgysav, ami a gyulladásokért is felelős.
A citromos víz tehát nemcsak tökéletes szomjoltó, de a szervezetet is vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látja el. Nem is beszélve arról, hogy a legjobb természetes energiabombának tartják. Fogyasszuk bátran minden nap!
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.