Menü

Napvédelem májfoltok ellen!

Miért kell már az első napsugaraknál fényvédőt használni, mik azok a napfoltok és hogyan alakulnak ki?

A napfoltok meglehetősen bosszantóak lehetnek – különösen az arcon. Ezek többnyire kis barna lapos foltok, melyek legfőképp arcon jelennek meg. Májfoltoknak is nevezzük őket, noha semmi közük a májunkhoz. Öregségi foltokként is emelgetik őket és kialakulásukban - más egyéb tényezők mellett – az életkor és a környezeti hatások (pl. napsugárzás) játszanak fontos szerepet. Ezek a pigmentfoltok nagyon zavaróak tudnak lenni, mert nagyon nehéz elfedni őket.

A bőr elszíneződésével járó lapos foltok, különböző méretűek, nagyobbak, mint a szeplők, és gyakran kiterjedtebbé válnak, ám vannak olyan speciális kozmetikumok, melyekkel halványítani lehet a meglévő foltokat és sokat tehetünk a megelőzésért is.

Hogyan előzhetőek meg a napfoltok?

A bőr egy melanin nevű bőrpigmentet tartalmaz, melyből UV fény hatására egyre több termelődik. Ha nő a melaninszint a szervezetben, sötétebbé válik a bőr, ez a folyamat nem más, mint a szervezet védekező mechanizmusa a napsugárzás hatására. A napfoltok akkor jelennek meg, amikor a melanin magas koncentrációban termelődik.

Sokan, köztük főleg nők általában 35-40 évek kor között tapasztalják először a problémát, attól függően, hogy mennyire voltak tudatos napozási szokásaik, mennyire védték bőrüket a káros sugaraktól, milyen gyakran használtak fényvédő szereket.

Ha valaki sok időt töltött napozással és nem védi megfelelő készítményekkel a bőrét, bizony számíthat májfoltok megjelenésére.

Hogyan szabadulhatunk meg ezektől?

Szerencsére vannak olyan otthoni kezelések, amelyek segítenek elhalványítani ezeket, de még jobb, ha a megelőzésre fordítunk nagyobb hangsúlyt.

Emellett hatékonyak az aloe verás készítmények, a C – vitamin, melynek antioxidáns tulajdonságai számos előnnyel járnak, beleértve az UVA- és UVB-sugarak elleni védőhatást, de a legfontosabb azzal tisztában lenni, hogy minél jobban védjük bőrünket a nap ellen, annál kisebb az esélye, hogy napfoltok jelenjenek meg.

Kétféle UV-sugárzás és mindkettő nagyon káros: az UVA a bőr öregedéséért felelős, az UVB pedig a legégésért. Ezek ellen magas faktorszámú napvédő készítményekkel védekezhetünk!

A bőrünk védelmével ne várjuk nyár közepéig, már tavasszal, az első napsugarak megjelenésével kezdjük el a megfelelő fényvédelmet!

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.