Ehető gyomnövények – nézz körül a kertben
- Dátum: 2023.05.09., 20:24
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- fűszer, gyom, lóhere, növény, pásztortáska, pitypang, porcsiny, százszorszép, tyúkhúr
Hányan írtjuk a gyomokat a kertben, hogy szép legyen a gyep és bele sem gondolunk, hogy értékes, tápanyagokkal teli, akár gyógynövényektől szabadulunk meg, amikor kihúzzuk őket a földből. Készíthetünk salátát vagy fűszerezhetjük velük ételeinket, csak nyitott szemmel kell járnunk.
A tavasz nem csak a szép virágok nyílásával, hanem a hagyományos értelemben vett gyomok sarjadásával is jár. Akinek fontos a szép kert, a pázsit, mindent megtesz azért, hogy ne lássa ezeket a fűcsomók között, de érdemes kicsit utána olvasni, hogy milyen növények vesznek minket körül. Magyarország éghajlata és domborzati adottságai kedveznek a változatos növényvilág életben tartásához. Szerencsére manapság egyre többen készítenek szörpöket és lekvárokat bizonyos, meg nem szokott alapanyagokból, mint a pitypang szörp. Nem csak finomak, hanem egészségesek, bárhol fellelhető alapanyagok, és akár még gyógyírként is használhatóak.
Az egyik legelterjedtebb ilyen gyomunk a közönséges tyúkhúr. Kora tavasztól késő őszig megtalálható. Gazdag A- és C-vitaminban, magnéziumban. Minden föld feletti része fogyasztható, tehetjük salátába, levesbe fűszerként és még főzeléket is főzhetünk belőle. Hasonlóképpen megemlíthetjük a kövér porcsinyt is, lépten nyomon belebotlunk. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, a régebbi időkben a skorbut kezelésére is használták. Savanyúságként ecetes lével felöntve, vagy borban áztatva és légmentesen lezárva télen is ehetjük, de lehet friss saláta alapanyag, de példát vehetünk a spanyolokról és párolhatjuk, vagy omlettbe szórva ízesíthetjük az ételt.
Mindenki számára ismerős lehet a lóhere, amiből a négylevelű már szerencsét is hoz. Leveleit virágzás előtt érdemes leszedni, főzelék vagy saláta alapanyagnak kiváló. Szép fehér virágait szárítva, őrölve fűszerként vigyük a konyhába, liszthez szórva a kenyér ízesebb lesz, de a főtt rizsnek és bulgurnak is jót tesz. A már említett pitypang, gyermekláncfű vagy kutyatej, bárhogy is nevezzük, a gyerekek kedvence. Sárga virágából kislányok koszorút köthetnek, fehér kis esernyőit szívesen fújják. Minden egyes része ehető, még a gyökere is. Virágzás előtt gyökerét és levelét főzve szintén salátának érdemes elkészíteni. Szirmait is felhasználhatjuk, az ecetnek remek zamatot kölcsönöz, emellett remek szörp alapanyag is.
A pásztortáskát se hagyjuk ki a sorból, hosszú szárán kis szív alakú levelek ücsörögnek, melyeknek bors ízük van. Szárítsuk ki, őröljük le és használjuk bors helyett, például húsok fűszerezéséhez. Végül vegyük a sorba a százszorszépet is, nagyon invazív kis virág, tavasszal nagyon szépen mutat fűben, de kevesen tudják, hogy levele enyhén vanília ízű, ha kiszárítjuk és porrá zúzzuk, akkor a süteményekhez szórva kellemes utóízt kölcsönöz. A virágot szárítsuk ki, szúrjuk ecetbe, ezt pedig adjuk rizs- és burgonya körethez. Értékes flavonoid tartalma van és anyagcsere serkentő hatása sem elhanyagolható.
Érdemes nyitott szemmel járni a kertben, erdőben, mezőkön, a minket körülölelő természet megannyi finom és szép növénnyel járul hozzá az életünkhöz. Tájékozódjuk arról, hogy melyik növény mire jó, próbáljuk őket ételeinkhez adni, sok meglepetés fog érni minket.
Ősz a kertben – a csendes álom ideje

A hűvös napok érkezésével az udvar is átváltozik. A harsány nyári színek helyét átveszik a szürkésebb árnyalatok, a virágágyások fölött pedig ott lebeg a nyugalom látszata. Sokan ilyenkor hajlamosak elengedni a kültéri munkát, mondván úgyis vége a szezonnak. Pedig éppen ilyenkor dől el, milyen lesz tavasszal a kert, hiszen a minőségi gondoskodás minden percét visszaadja a környezetünk.
A természet sokszínű csodája – a biodiverzitás jelentősége

A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élővilág minden formáját és kapcsolatát – a legapróbb mikroorganizmusoktól a hatalmas emlősökig, a tengeri algáktól a trópusi esőerdők fáiig. A biodiverzitás nemcsak azt jelenti, hogy sokféle faj él a bolygón, hanem azt is, hogy ezek az élőlények együtt, egy összetett rendszerben működnek.
Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.
Állatok Világnapja – amikor az ember újra megtanulja, mit jelent szeretni feltétel nélkül

Október 4-én az egész világ az állatok felé fordult – de nemcsak a cuki kiscicák és hűséges kutyák kedvéért. Az Állatok Világnapja arról is szól, hogy emlékeztessen minket: nem vagyunk egyedül ezen a bolygón.
Liechtenstein nevezetességei és látnivalói

Liechtenstein apró mérete ellenére gazdag programkínálattal várja a látogatókat. Vaduz kulturális központként múzeumokkal és történelmi épületekkel, míg a környező Alpok túraútvonalakkal és ételek százaival csábítja az utazókat. A könnyen bejárható természet, a különleges épületek és a helyi borkóstolók teszik teljessé a kirándulók élményét