Ehető gyomnövények – nézz körül a kertben
- Dátum: 2023.05.09., 20:24
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- fűszer, gyom, lóhere, növény, pásztortáska, pitypang, porcsiny, százszorszép, tyúkhúr
Hányan írtjuk a gyomokat a kertben, hogy szép legyen a gyep és bele sem gondolunk, hogy értékes, tápanyagokkal teli, akár gyógynövényektől szabadulunk meg, amikor kihúzzuk őket a földből. Készíthetünk salátát vagy fűszerezhetjük velük ételeinket, csak nyitott szemmel kell járnunk.
A tavasz nem csak a szép virágok nyílásával, hanem a hagyományos értelemben vett gyomok sarjadásával is jár. Akinek fontos a szép kert, a pázsit, mindent megtesz azért, hogy ne lássa ezeket a fűcsomók között, de érdemes kicsit utána olvasni, hogy milyen növények vesznek minket körül. Magyarország éghajlata és domborzati adottságai kedveznek a változatos növényvilág életben tartásához. Szerencsére manapság egyre többen készítenek szörpöket és lekvárokat bizonyos, meg nem szokott alapanyagokból, mint a pitypang szörp. Nem csak finomak, hanem egészségesek, bárhol fellelhető alapanyagok, és akár még gyógyírként is használhatóak.

Az egyik legelterjedtebb ilyen gyomunk a közönséges tyúkhúr. Kora tavasztól késő őszig megtalálható. Gazdag A- és C-vitaminban, magnéziumban. Minden föld feletti része fogyasztható, tehetjük salátába, levesbe fűszerként és még főzeléket is főzhetünk belőle. Hasonlóképpen megemlíthetjük a kövér porcsinyt is, lépten nyomon belebotlunk. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, a régebbi időkben a skorbut kezelésére is használták. Savanyúságként ecetes lével felöntve, vagy borban áztatva és légmentesen lezárva télen is ehetjük, de lehet friss saláta alapanyag, de példát vehetünk a spanyolokról és párolhatjuk, vagy omlettbe szórva ízesíthetjük az ételt.
Mindenki számára ismerős lehet a lóhere, amiből a négylevelű már szerencsét is hoz. Leveleit virágzás előtt érdemes leszedni, főzelék vagy saláta alapanyagnak kiváló. Szép fehér virágait szárítva, őrölve fűszerként vigyük a konyhába, liszthez szórva a kenyér ízesebb lesz, de a főtt rizsnek és bulgurnak is jót tesz. A már említett pitypang, gyermekláncfű vagy kutyatej, bárhogy is nevezzük, a gyerekek kedvence. Sárga virágából kislányok koszorút köthetnek, fehér kis esernyőit szívesen fújják. Minden egyes része ehető, még a gyökere is. Virágzás előtt gyökerét és levelét főzve szintén salátának érdemes elkészíteni. Szirmait is felhasználhatjuk, az ecetnek remek zamatot kölcsönöz, emellett remek szörp alapanyag is.

A pásztortáskát se hagyjuk ki a sorból, hosszú szárán kis szív alakú levelek ücsörögnek, melyeknek bors ízük van. Szárítsuk ki, őröljük le és használjuk bors helyett, például húsok fűszerezéséhez. Végül vegyük a sorba a százszorszépet is, nagyon invazív kis virág, tavasszal nagyon szépen mutat fűben, de kevesen tudják, hogy levele enyhén vanília ízű, ha kiszárítjuk és porrá zúzzuk, akkor a süteményekhez szórva kellemes utóízt kölcsönöz. A virágot szárítsuk ki, szúrjuk ecetbe, ezt pedig adjuk rizs- és burgonya körethez. Értékes flavonoid tartalma van és anyagcsere serkentő hatása sem elhanyagolható.
Érdemes nyitott szemmel járni a kertben, erdőben, mezőkön, a minket körülölelő természet megannyi finom és szép növénnyel járul hozzá az életünkhöz. Tájékozódjuk arról, hogy melyik növény mire jó, próbáljuk őket ételeinkhez adni, sok meglepetés fog érni minket.
A fagyöngy – karácsonyi jelkép és gyógyító növény
Mindenki ismeri a fagyöngyöt, amit nem csak a fákon látunk csomókban, hanem leszedve a karácsony egyik jelképe, de ez a növény egy dísznél sokkal több.
Miért fontos rendszeresen tisztítani a kárpitot, matracot és szőnyeget?
A lakások és irodák komfortja nagymértékben függ a bútorok, szőnyegek és matracok tisztaságától. Bár sokan csak a látható szennyeződéseket veszik észre, a kárpit, a matrac és a szőnyeg rendszeres tisztítása nem pusztán esztétikai kérdés, hanem egészségügyi szempontból is kiemelten fontos.
A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről
A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen
A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.