Menü

Kell e párásítani vagy nem?

A fűtési szezonban, illetve a nyári nagy melegben lecsökken otthonunk páratartalma, ami orr-és száj szárazsághoz, köhögéshez, allergiás tünetekhez vezethet. Természetesen házi praktikákkal is elkerülhető a száraz levegő, mint például, ha fűtési szezonban inkább tartjuk a hűvösebb levegőt továbbá, a konvektorra helyezhető vizes tálak segítségével, illetve a bent teregetés következtében. A fűtőtestből áradó hő gyorsan megszárítja a ruhákat és az elpárolgó víz fokozza a levegő nedvességét. De ha szárítógépet használunk, akkor is megnő, a páratartalom abban a helységben ahol a gép helyezkedik. Azonban, ha így sem érjük el a kellő hatást, akkor ruházzunk be egy párásító készülékre.

A belső levegő ideális páratartalma 40-60% között mozog. Ha ennél magasabb, akkor gombák, illetve allergének jelenhetnek meg, ha viszont túl alacsony a páratartalom, akkor a száraz levegő a légutakat irritálhatja: Páramérő készülékkel, vagy modernebb párásító géppel pontosan megnézhetjük, hogy otthonunk levegője milyen beavatkozást igényel. A túl száraz levegő miatt, nemcsak a bőrünk, de az orrnyálkahártya is könnyen kiszárad. Továbbá ugyan ezt a tünetet okozza, érzékszerveinkkel, ha sokat használjuk a számítógépet, vagy éppen munkánk során sokat kell beszéljünk. Erre is megoldást nyújthat a párásítás.

A készülékek használata során az egyik gyakori probléma az, ha túl sokat hagyjuk bekapcsolva és emiatt túl párás lesz a levegő. Érdemes nem csak a saját érzékeinkre bízni a használatát, de a bekapcsolást követően párhuzamosan ellenőrizzük a szoba páratartalmát páramérő készülékkel is. Ha úgy látjuk, hogy a szoba levegője elérte a kívánt páratartalmat, a készüléket kapcsoljuk ki. Amennyiben az ajtók csukva maradnak, akkor a helység elég hosszú ideig megtartja a kívánt hatást, illetve ha sokan tartózkodunk a szobában, akkor még emelkedni is fog a páratartalom. Teljes éjszakára semmiképpen se hagyjuk bekapcsolva a szerkezetet, mert akkor nem tudjuk kontrolálni a mennyiséget.

A túlzásba vitt párásítás mellett, még a készülékek tisztításának elhanyagolása okoz még sok problémát. Az úgynevezett párásító-tüdő vagy más néven párásító láz betegség kialakulásához is vezethet. Először 1959-ben írták le a jelenséget. Egy 37 éves hölgy esetét ismertetve mutatja be a betegséget, akinél a sajt üzletébe elhelyezett szennyezett párásító berendezés két év folyamatos állapotromlás mellett végül tüdőfibrózist okozott. Később már foglalkozási ártalomként írnak a jelenségről. Ma már otthoni problémaként beszélnek róla.

Ha nem mossuk el a készülék tartályát, de legalább nem cseréljük ki a vizet, csak utántöltjük, a szennyezett párásítók gomba és baktériumtörzsekkel árasztják el használat közben a szoba levegőjét. Ami komoly betegségekhez is vezethet.

Összefoglalva, ha nátha és köhögés gyötör minket, vagy éppen száraz mindenünk. Netán a készülék is azt mutatja, hogy nagyon alacsony a páratartalom és esetleg még olyan készülékünk van, ami gyógyvízzel is alkalmazható akkor nyugodtszívvel használjuk. Nagyon fontos, hogy figyeljünk a készülékek helyes használatára és tisztítására! Betegség esetén mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal és csak abban az esetben használjuk a módszert, ha az orvos is engedélyezte!

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.