Menü

Miért fontos a gyerekeknek az ebéd utáni alvás?

A délutáni alvás különösen gyermekkorban nagyon fontos. Helytelen az a szülői hozzáállás, hogy „ha nem alszik délután, majd jobban alszik éjjel”, ellenkezőleg, a rendszeres, kiegyensúlyozott délutáni alvás hozzájárul a minőségi éjszakai alváshoz.

A nappali alvás egyáltalán nem elhanyagolható, ugyanolyan fontos, mint az éjszakai, mert a gyerekek nem bírnak egész nap fent lenni, 10-12 órát ébren maradni, ha nem alszanak nappal, fáradtak és nyűgösek lesznek délután. Az idegrendszerük még nem elég érett és a túl sok ingerre elfáradnak, szükségük van a délutáni szunyókálásra, a megfelelő fejlődésük érdekében.

Az a kisgyerek, aki nem alszik délután, nyűgössé, nyugtalanná válik, és hiába lesz fáradt estére, annyira kimerülhet, hogy mégsem fog tudni könnyedén elaludni.

Egy éves korig a kicsik még kétszer is alszanak egy nap, délelőtt és délután is, majd egy - másfél éves kor körül a gyerekeknek már elegendő lesz az egyszeri délutáni alvás is, de természetesen az igények eltérhetnek, minden gyerek más és más. Van akinek délután egy órányi alvás is elég, mások akár 3 órát is pihennek, mindegyik teljesen normális.

Sok kisgyerek 4-5 éves kora után már nem igényli a délutáni alvást, de a legtöbben egészen iskolás korig pihennek egyet ebéd után. Azok a gyerekek, akik bölcsődébe vagy oviba járnak, általában alszanak napközben, ugyanis a közösségben hozzászoknak az alvási rutinhoz, mert ott ez is a napirend része.

A délutáni alvást érdemes ebéd utánra időzíteni, kevés játékkal ebéd után átvezetni a délutáni alváshoz a gyermeket. Mivel az emésztés hatására mindenki kicsit elálmosodik, így talán könnyebb dolgunk van.

Közvetlenül ebéd után én még nem tettem le a gyerekeimet aludni, mert a túl korai lefektetés esetén még nem voltak elég álmosak, ha pedig túl későn mentek ágyba, akkor túlpörögtek, szintén nem jó, arról nem is beszélve, hogy ha későn alszik el a kicsi, akkor az esti elalvással lesznek gondok, ezért lehetőleg úgy alakítsuk ki a szokásokat, hogy az alvás ne nyúljon bele 16 óra utáni, délutáni időszakba.

Amikor a fiaim aludtak, én nem tettem „zajmentessé” az életünket, a nappali zajok, hangok, halkabb beszélgetések mellett is tudtak pihenni a gyerekeim, hozzászoktak ehhez, így el tudták különíteni a nappali alvást az éjszakaitól.

Sok gyerek megpróbálja kikerülni a délutáni alvást, gyakran előfordul, hogy ellenkezik, ám 4 éves kor alatt mindenképp fontos az idegrendszer optimális fejlődéséhez, legyünk ebben következetesek.

Ahogy nő csemeténk, úgy változik alvásigénye, 4-5 éves kor felett már kezeljük kicsit rugalmasabban a napközbeni alvást, hiszen lehet, hogy kevesebb pihenés is elég a gyermekünk számára, iskoláskor közeledtével pedig már el is hagyhatjuk a délutáni szunyókálást.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.