Menü

Miért fontos a gyerekeknek az ebéd utáni alvás?

A délutáni alvás különösen gyermekkorban nagyon fontos. Helytelen az a szülői hozzáállás, hogy „ha nem alszik délután, majd jobban alszik éjjel”, ellenkezőleg, a rendszeres, kiegyensúlyozott délutáni alvás hozzájárul a minőségi éjszakai alváshoz.

A nappali alvás egyáltalán nem elhanyagolható, ugyanolyan fontos, mint az éjszakai, mert a gyerekek nem bírnak egész nap fent lenni, 10-12 órát ébren maradni, ha nem alszanak nappal, fáradtak és nyűgösek lesznek délután. Az idegrendszerük még nem elég érett és a túl sok ingerre elfáradnak, szükségük van a délutáni szunyókálásra, a megfelelő fejlődésük érdekében.

Az a kisgyerek, aki nem alszik délután, nyűgössé, nyugtalanná válik, és hiába lesz fáradt estére, annyira kimerülhet, hogy mégsem fog tudni könnyedén elaludni.

Egy éves korig a kicsik még kétszer is alszanak egy nap, délelőtt és délután is, majd egy - másfél éves kor körül a gyerekeknek már elegendő lesz az egyszeri délutáni alvás is, de természetesen az igények eltérhetnek, minden gyerek más és más. Van akinek délután egy órányi alvás is elég, mások akár 3 órát is pihennek, mindegyik teljesen normális.

Sok kisgyerek 4-5 éves kora után már nem igényli a délutáni alvást, de a legtöbben egészen iskolás korig pihennek egyet ebéd után. Azok a gyerekek, akik bölcsődébe vagy oviba járnak, általában alszanak napközben, ugyanis a közösségben hozzászoknak az alvási rutinhoz, mert ott ez is a napirend része.

A délutáni alvást érdemes ebéd utánra időzíteni, kevés játékkal ebéd után átvezetni a délutáni alváshoz a gyermeket. Mivel az emésztés hatására mindenki kicsit elálmosodik, így talán könnyebb dolgunk van.

Közvetlenül ebéd után én még nem tettem le a gyerekeimet aludni, mert a túl korai lefektetés esetén még nem voltak elég álmosak, ha pedig túl későn mentek ágyba, akkor túlpörögtek, szintén nem jó, arról nem is beszélve, hogy ha későn alszik el a kicsi, akkor az esti elalvással lesznek gondok, ezért lehetőleg úgy alakítsuk ki a szokásokat, hogy az alvás ne nyúljon bele 16 óra utáni, délutáni időszakba.

Amikor a fiaim aludtak, én nem tettem „zajmentessé” az életünket, a nappali zajok, hangok, halkabb beszélgetések mellett is tudtak pihenni a gyerekeim, hozzászoktak ehhez, így el tudták különíteni a nappali alvást az éjszakaitól.

Sok gyerek megpróbálja kikerülni a délutáni alvást, gyakran előfordul, hogy ellenkezik, ám 4 éves kor alatt mindenképp fontos az idegrendszer optimális fejlődéséhez, legyünk ebben következetesek.

Ahogy nő csemeténk, úgy változik alvásigénye, 4-5 éves kor felett már kezeljük kicsit rugalmasabban a napközbeni alvást, hiszen lehet, hogy kevesebb pihenés is elég a gyermekünk számára, iskoláskor közeledtével pedig már el is hagyhatjuk a délutáni szunyókálást.

Tippek házilag készült játékokra tipegőknek

Ma már mindenféle játékot beszerezhetünk csemeténknek. Fejlesztőtől kezdve, a szerepjátékokig megtalálható minden a piacon. Persze nem tagadom, hogy fontosak ezek is, de sajnos a közösen eltöltött idő nagyon kevésnek mondható manapság. Ezért próbáltam olyan ötleteket keresni, amiket együtt tudunk a gyermekemmel elkészíteni, utána pedig használni. Nézzünk meg pár tippet, miket készítettünk mi, és mit tanácsoltak a környezetemben lévő anyukák.

Kinőheti a gyerekem a tojásallergiát?

Magyarországon a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb ételallergén a gyerekek és a felnőttek körében is.

Galaktozémia – galaktóz lebontási zavar

Valószínűleg csak azok hallottak erről a betegségről, akiket érint ez a fajta ritka öröklődő rendellenesség, pedig súlyos következményekkel játhat, ha nem fedezik fel időben.

Tanítsuk közlekedni a gyerekeket!

Hogyan közlekedsz biciklivel? Mire kell figyelni, ha átkelünk az úton? Miért fontos a láthatósági jelek, fényvisszaverő eszközök használata, mivel kell felszerelni egy biciklit? Mikor kinek van elsőbbsége? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Beszédfejlesztés, olvasóvá nevelés, na de milyen eszközzel?

A Szókimondóka termékcsalád nagyon komplex. Minden megtalálható egy helyen, ami ahhoz kell, hogy akár, mint mi szülők otthon fejlesszük a gyerekünket. Játszva tanulhatunk nebulónkkal. Emellett, mi magunk válogathatjuk össze, hogy éppen mivel szeretnénk foglalkozni és a használati útmutatóval a helyes használatot is elsajátíthatjuk.