Menü

Miért jár a korral a koránkelés?

Persze van, aki már fiatalabb korában is a nap első sugaraival vagy épp a madárcsicsergéssel ébred, de legtöbbünk egyetért abban, hogy bármit megadtunk volna iskolásként azért, hogy csak egy kicsivel tovább pihenhessünk reggelente. Egyáltalán nem ritka, hogy a fejlődő szervezet több pihenéssel töltött órát vagy épp alvást igényel, azonban a leggyakrabban elhangzó vigasztaló mondat az, hogy majd pihenünk, ha megöregszünk, hiszen nyugdíjas korunkban majd ráérünk erre. A probléma csak az, hogy a szervezetünk épp ellenkezőleg gondolja.

Bár sajnálatos, ám ez egy teljesen normális jelenség. Igaz, a genetika is befolyásolja valamelyest, hogy valaki mennyit és hogyan alszik. Ma már tudjuk, hogy vannak ’éjjeli bagoly’ típusú emberek, akik sokkal aktívabbak a késői órákban, valamint jobban teljesítenek, ha nem kell korán felkelniük, illetve vannak azok, akik maguktól is könnyen felébrednek akár reggel 6-kor és sokkal aktívabbak mentálisan és fizikálisan is a korai órákban.

Azonban a genetikától függetlenül életünk során végbemegy egy olyan folyamat, ami miatt egyre kevesebb alvásra van szükségünk, ahogy eltelik felettünk az idő.

Egyrészt, ahogy öregszünk, az agyi aktivitás is csökken. Ennek következményeképp kevésbé érzékeli jól az olyan külső tényezőket, melyek meghatározzák, hogy a nap mely szakaszában járunk. Ilyen tényezők például a napfény, a nap állása, illetve a fizikai aktivitásunk. Ahogy idősödünk, kevesebb időt töltünk aktívan vagy közösségben, így kevésbé érzékeli agyunk azt, hogy mikor ér véget a nap.

Persze az is egy fontos tényező, hogy az időskorral természetes módon romlik a látásunk, így kevésbé érzékeljük a napfényt, vagyis a szervezet hamarabb fogja elkezdeni termelni a melatonint, mely másnéven ’alváshormonként’ ismert. Ettől hamarabb érezzük magunkat fáradtnak, hamarabb fekszünk le aludni, így pedig hamarabb is fogunk felkelni majd reggel.

Szerencsére tehetünk azért, hogy jobban, esetleg többet aludjunk felnőttként vagy idősebb korban. Segíthet, ha több időt töltünk a szabadban délután és este, valamint ameddig csak lehet, kerüljük a sötétséget. Minél tovább tartózkodunk napfényben, esetleg valamilyen erősebb, mesterséges fényben, annál később kezdi el a szervezetünk termelni a melatonint, mely hatására elálmosodunk.

Szintén segíthet, ha kerüljük az alkoholos italokat lefekvés előtt, ugyanis bár az alkoholtól jellemzően könnyebben elalszunk, magát az alvást, pontosabban annak minőségét negatívan befolyásolhatja. A nyugtalan alvás ahhoz vezet, hogy korábban felébredünk, illetve fáradtabbnak érezzük magunkat a nap folyamán, ami után még nehezebb este tovább ébren maradnunk.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.