Menü

Miért jár a korral a koránkelés?

Persze van, aki már fiatalabb korában is a nap első sugaraival vagy épp a madárcsicsergéssel ébred, de legtöbbünk egyetért abban, hogy bármit megadtunk volna iskolásként azért, hogy csak egy kicsivel tovább pihenhessünk reggelente. Egyáltalán nem ritka, hogy a fejlődő szervezet több pihenéssel töltött órát vagy épp alvást igényel, azonban a leggyakrabban elhangzó vigasztaló mondat az, hogy majd pihenünk, ha megöregszünk, hiszen nyugdíjas korunkban majd ráérünk erre. A probléma csak az, hogy a szervezetünk épp ellenkezőleg gondolja.

Bár sajnálatos, ám ez egy teljesen normális jelenség. Igaz, a genetika is befolyásolja valamelyest, hogy valaki mennyit és hogyan alszik. Ma már tudjuk, hogy vannak ’éjjeli bagoly’ típusú emberek, akik sokkal aktívabbak a késői órákban, valamint jobban teljesítenek, ha nem kell korán felkelniük, illetve vannak azok, akik maguktól is könnyen felébrednek akár reggel 6-kor és sokkal aktívabbak mentálisan és fizikálisan is a korai órákban.

Azonban a genetikától függetlenül életünk során végbemegy egy olyan folyamat, ami miatt egyre kevesebb alvásra van szükségünk, ahogy eltelik felettünk az idő.

Egyrészt, ahogy öregszünk, az agyi aktivitás is csökken. Ennek következményeképp kevésbé érzékeli jól az olyan külső tényezőket, melyek meghatározzák, hogy a nap mely szakaszában járunk. Ilyen tényezők például a napfény, a nap állása, illetve a fizikai aktivitásunk. Ahogy idősödünk, kevesebb időt töltünk aktívan vagy közösségben, így kevésbé érzékeli agyunk azt, hogy mikor ér véget a nap.

Persze az is egy fontos tényező, hogy az időskorral természetes módon romlik a látásunk, így kevésbé érzékeljük a napfényt, vagyis a szervezet hamarabb fogja elkezdeni termelni a melatonint, mely másnéven ’alváshormonként’ ismert. Ettől hamarabb érezzük magunkat fáradtnak, hamarabb fekszünk le aludni, így pedig hamarabb is fogunk felkelni majd reggel.

Szerencsére tehetünk azért, hogy jobban, esetleg többet aludjunk felnőttként vagy idősebb korban. Segíthet, ha több időt töltünk a szabadban délután és este, valamint ameddig csak lehet, kerüljük a sötétséget. Minél tovább tartózkodunk napfényben, esetleg valamilyen erősebb, mesterséges fényben, annál később kezdi el a szervezetünk termelni a melatonint, mely hatására elálmosodunk.

Szintén segíthet, ha kerüljük az alkoholos italokat lefekvés előtt, ugyanis bár az alkoholtól jellemzően könnyebben elalszunk, magát az alvást, pontosabban annak minőségét negatívan befolyásolhatja. A nyugtalan alvás ahhoz vezet, hogy korábban felébredünk, illetve fáradtabbnak érezzük magunkat a nap folyamán, ami után még nehezebb este tovább ébren maradnunk.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?