Menü

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?

Akár kezdőként, akár haladó sportolóként érkezel a konditerembe, illik betartani bizonyos illemszabályokat a zökkenőmentes egymás mellett edzés szempontjából. A konditermi illemtan alapja az, hogy az edzőterem ajtaján belépve köszönjünk! Talán el sem kell mondani, de mindig, aki érkezik, az köszön előre, s ugyanez az elv működik a távozásnál is. Sportemberek általában tegeződnek.

Telefonhasználat! Nyilván sokan beviszik magukkal a terembe a telefonjukat, azonban, ha így teszünk, figyeljünk arra, hogy ne zavarjunk vele másokat. Tegyük rezgőre, némítsuk le, ne bömböltessük róla a zenéinket és lehetőleg ne telefonáljunk hangosan, mert az másoknak zavaró lehet!

Ruházatunkkal tiszteljük meg a termet és a közösséget. Nem illendő például a félmeztelen edzés, a legtöbb helyen ezt a házirendben szabályozzák is.

Szinte mindenhol előírják, bár sajnos sokan nem tartják be, hogy a gépekre törülközőt terítve üljünk vagy feküdjünk. Ez fontos a higiéniai szabályok miatt.

Kérhetünk udvariasan segítséget egy-egy feladat végrehajtásához, amennyiben nem zavarjuk a többieket.

Előfordul nagyobb súlyok használatánál, hogy jól jön egy segítő, aki felügyeli, hogy balesetmentesen hajtsuk végre a gyakorlatot.

Mi a helyzet az evéssel és ivással?

A konditermekben általában az étkezés kizárólag az erre kijelölt helyen történhet, nyilván nem zavaró egy magunkkal vitt shake elfogyasztása, de komplex étkezésekre az arra kijelölt helyet keressük meg.

Súlyok visszapakolása. Az edzésünk végeztével illetlenség elöl hagyni a használt súlyokat, illetve zavaró, ha a futópadot nem állítják vissza alaphelyzetbe. A konditermi etiketthez hozzátartozik, hogy elpakolunk magunk után.

Ahogy a teremre, úgy az öltözőben történő viselkedésre is vonatkoznak íratlan udvariassági szabályok, melyeknek természetesnek kell(ene) lenniük mindannyiunk számára.

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.