Menü

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?

Akár kezdőként, akár haladó sportolóként érkezel a konditerembe, illik betartani bizonyos illemszabályokat a zökkenőmentes egymás mellett edzés szempontjából. A konditermi illemtan alapja az, hogy az edzőterem ajtaján belépve köszönjünk! Talán el sem kell mondani, de mindig, aki érkezik, az köszön előre, s ugyanez az elv működik a távozásnál is. Sportemberek általában tegeződnek.

Telefonhasználat! Nyilván sokan beviszik magukkal a terembe a telefonjukat, azonban, ha így teszünk, figyeljünk arra, hogy ne zavarjunk vele másokat. Tegyük rezgőre, némítsuk le, ne bömböltessük róla a zenéinket és lehetőleg ne telefonáljunk hangosan, mert az másoknak zavaró lehet!

Ruházatunkkal tiszteljük meg a termet és a közösséget. Nem illendő például a félmeztelen edzés, a legtöbb helyen ezt a házirendben szabályozzák is.

Szinte mindenhol előírják, bár sajnos sokan nem tartják be, hogy a gépekre törülközőt terítve üljünk vagy feküdjünk. Ez fontos a higiéniai szabályok miatt.

Kérhetünk udvariasan segítséget egy-egy feladat végrehajtásához, amennyiben nem zavarjuk a többieket.

Előfordul nagyobb súlyok használatánál, hogy jól jön egy segítő, aki felügyeli, hogy balesetmentesen hajtsuk végre a gyakorlatot.

Mi a helyzet az evéssel és ivással?

A konditermekben általában az étkezés kizárólag az erre kijelölt helyen történhet, nyilván nem zavaró egy magunkkal vitt shake elfogyasztása, de komplex étkezésekre az arra kijelölt helyet keressük meg.

Súlyok visszapakolása. Az edzésünk végeztével illetlenség elöl hagyni a használt súlyokat, illetve zavaró, ha a futópadot nem állítják vissza alaphelyzetbe. A konditermi etiketthez hozzátartozik, hogy elpakolunk magunk után.

Ahogy a teremre, úgy az öltözőben történő viselkedésre is vonatkoznak íratlan udvariassági szabályok, melyeknek természetesnek kell(ene) lenniük mindannyiunk számára.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?