Menü

Párkapcsolataink különböző stádiumai

Szinte mindenki hallott már a gyászfeldolgozás, és a szakítás utáni időszak különböző stádiumairól, mint például a harag, vagy az elengedés. Azonban érdekesség, hogy a párkapcsolatoknak is vannak elkülöníthető stádiumai, amelyen keresztül kisebb-nagyobb változásokkal minden ember átmegy, a különböző stádiumok végén pedig a felek vagy együtt maradnak, vagy pedig bekövetkezik közöttük a szakítás.

Mézes hetek

A párkapcsolatok első időszakában minden tökéletesnek tűnik. Ebben az időszakban az embert semmi sem érdekli annyira, mint a másik, akit ezekben a hetekben, hónapokban (ami akár 1-2 évig is elhúzódhat) mindenki másnál szebbnek, többnek, jobbnak lát. Ilyenkor viseljük azt a bizonyos “rózsaszín szemüveget”, hiszen tényleg hajlamosak vagyunk még a párunk hibáit is vonzónak látni. Ami később idegesítővé, zavaróvá válik, most még vonzó könnyedségnek tűnik. Ennek az időszaknak az itt szerzett rengeteg pozitív élmény adja az érzelmi munícióját a későbbi stádiumokhoz is.

Vizsgálódás és eltávolodás

Ahogy a kezdeti lelkesedés alábbhagy,– ami akár néhány nap, de akár néhány év is lehet – letesszük a fentebb említett szemüveget és elkezdjük párunkat jóval reálisabban látni. A “mi” mellett újból megjelenik az “én” szerepe. Amellett, hogy egy pár vagytok, önálló személyiséggel is rendelkeztek. Vannak külön programjaitok, érdeklődési területeitek, feladataitok. Csökken az együtt töltött idő, ritkulnak a szerelmes üzenetek, kitisztul a gondolkodásotok, észreveszitek egymás negatív tulajdonságait is. Jellemző, hogy ilyenkor kialakul valamilyen hierarchia, vagy a mindennapi életben betöltött pozíciók alapján kialakul az, hogy ki mit szeret csinálni a hétköznapokban.

Jó esetben az ábrándok és realitás közt csak kisebb különbség, és nem szakadék van. Ha így van, a kapcsolatban elkezdhettek magasabb szintre lépni, hogy kiderítsétek, tényleg egymásnak vagytok-e teremtve, és képesek lennétek-e akár egy egész életet közösen működtetni. Ha a kezdeti státusz után nagyon hirtelen marad el a vonzódás ilyenkor, az már előrevetíti a későbbi problémákat.

Konfliktus és önállósodás

A konfliktushelyzetek és a krízisek a mindennapi életünknek a velejárói, egy párkapcsolatban pedig előbb-utóbb előjönnek ezek a helyzetek. Az, hogy az első komolyabb ilyen helyzet mikor jön el sok mindentől függ, és nem is kell, hogy maga a krízis párkapcsolati nehézség legyen. Nemcsak az okozhat bajt, ha csökken az egymás iránti vonzalom, vagy a bizalom rendül meg, ilyen mérföldkő lehet például, hogy mi történik, ha egyikőtök elveszíti a munkahelyét, vagy egy családtagját, vagy éppen valamilyen betegséggel kell megküzdeni az egyik félnek.

Ebben a stádiumban alakul ki, hogy az emberek inkább elsodródnak egymás mellől, vagy pedig kitartanak közösen egymás mellett. Az eltávolodással egyidőben az egyének is ilyenkor szerzik a legtöbb tapasztalatot, és ekkor kell megtalálni az egyensúlyt az otthon és a munka között. Valamint ekkor válik fontossá az is, hogy a család, és a barátok mit gondolnak ténylegesen az adott ember párkapcsolatáról.

Kötődés

A kötődés időszaka alatt minden attól függ, hogy hogyan vészeltétek át az előbbi időszakot. Ha a krízis lerombolta mindazt, amit felépítettetek, akkor legtöbbször bekövetkezik a szakítás, és elválnak az emberek útjai. Ebben a szakaszban már nincs szükség klasszikusan külső tükörre, mivel a két fél megismerte a másikat. Emiatt persze előjön, hogy néha egy kicsit jobban eltávolodtok, vagy közelebb kerültök egymáshoz, viszont ez ilyenkor már kevésbé tűnik ijesztőnek, mint a korábbiakban. Ekkor már nagyon ritkák a különböző irreális elvárások, mivel ismerik a felek egymást, és a kommunikáció is sokkal jobb lesz. Értékelni fogod mindazt a boldogságot, ami megadatott nektek az életben és ekkor alakul ki a legszorosabb kötődés a két fél között. Konfliktust okozhat ekkor az is, ha mindketten túlságosan kötődtök egymáshoz, és egy idő után már ez kezd el nyomasztóvá válni.

Elköteleződés és együtt az úton

Ebben a szakaszban vélhetően már nagyon jól ismeritek egymás értékeit és céljait a jövőre nézve is. Eldöntöttétek, hogy hosszú távra terveztek, és ekkorra már szoros kapcsolatban vagytok társatok családjával, barátaival is, a közös élet és jövő pedig elsőbbséget élvez. Ebben a szakaszban születnek a nagy elhatározások: attól függően, hogy egyébként hol jártok az életben, vagy milyen (közös) elképzeléseitek vannak, ilyenkor jöhet az összeköltözés, esetleg házasság, és ha szeretnétek akkor felmerül a gyerekek, kutya, cica gondolata is. Ilyenkor egyre inkább eltűnik az “én” szerepe, és helyette a “mi” valamint a család kerül előtérbe. Emellett a különböző konfliktushelyzetek ilyenkor már nem tűnnek annyira drámainak és megoldhatatlannak, mint korábban.

Fontos megjegyezni, hogy egyes szakaszok hosszabb ideig tartanak, mint mások, és a párok sokszor különböző ideig maradnak a különböző szakaszokban. Az őszinte kommunikáció kialakítása, a kölcsönösen támogató környezet, és a kapcsolatot hátráltató problémák kezelése segíthet abban, hogy az egyik stádiumból a másikba tudjatok lépni. Összességében az említett szakaszok alkotják egy párkapcsolatnak a legfőbb stádiumait, természetesen mindenki máshogy éli ezeket meg, azonban előbb-utóbb a legtöbb ember keresztül megy ezeken az érzelmeken és időszakokon.

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.