Menü

A nyári fürdőzés veszélyei

A nyári szünidő, a szabadságok egyet jelentenek a gondtalansággal. A nyár elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok látogatása, ami érthető is, azonban számos veszély forrása lehet, ezért minden esetben be kell tartani néhány fontos szabályt!

A vízi balesetek megelőzése érdekében kiemelten fontos felhívni a figyelmet a fürdőzés szabályainak fontosságára, a bányatavak veszélyeire, a szabadvizek és strandok biztonságos használatára, hiszen sokan az alapvető szabályokkal sincsenek tisztában, a baj pedig hamar megvan.

Tilos fürdeni hajóútban, kikötőkben, hajóállomásoknál, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló területeken, valamint nem tanácsos éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között fürdőzni. Természetesen kivételt képez, ha a vízfelület ki van világítva és nem úszunk be messzire a mély vízig.

Nem megengedett a hajóútban történő tartózkodás sem, ezért a Duna folyó átúszása is szabályellenes.

A fürdési tilalmát minden esetben tiltó tábla jelzi, amely felhívás jogos és nem véletlen. A fürdés mellett tilosnak számít ekkor a vízibicikli, a banánhajó, a gumimatrac használata is, valamint az ezekről az eszközökről való vízbe ugrálás, ahogy egyértelműnek kell(ene) lennie annak is, hogy kisgyerek, illetve úszni nem tudó gyermek csak szülői felügyelet mellett fürödhet a szabad vizekben és a strandokon egyaránt.

A fürdésre kijelölt helyek előnye, hogy rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, vannak mosdók, zuhanyzási lehetőség és nem utolsó sorban mentésre és elsősegélynyújtásra képzett szakember.

Fürdésre alkalmatlan helyek mellől mindez hiányzik, ráadásul ezek a vizek hirtelen mélyülnek, csökken a vízhőmérsékletük, ez pedig könnyen okozhat izomgörcsöt, szívmegállást.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, veszélyezteti saját – és az esetlegesen mentésére vállalkozók - életét, emellett szabálysértést követ el, melyet pénzbírsággal büntethetnek.

Nem okoz életveszélyt, de megemlítendő a gondtalan és zavartalan fürdőzés és nyaralás érdekében, hogy értékeinket, ne hagyjuk a törülközőn, takarón, hanem használjunk erre a célra kijelölt csomagmegőrzőt.

Mindenkinek kellemes, biztonságos és zavartalan nyári kikapcsolódást kívánok!

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.