Menü

A nyári fürdőzés veszélyei

A nyári szünidő, a szabadságok egyet jelentenek a gondtalansággal. A nyár elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok látogatása, ami érthető is, azonban számos veszély forrása lehet, ezért minden esetben be kell tartani néhány fontos szabályt!

A vízi balesetek megelőzése érdekében kiemelten fontos felhívni a figyelmet a fürdőzés szabályainak fontosságára, a bányatavak veszélyeire, a szabadvizek és strandok biztonságos használatára, hiszen sokan az alapvető szabályokkal sincsenek tisztában, a baj pedig hamar megvan.

Tilos fürdeni hajóútban, kikötőkben, hajóállomásoknál, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló területeken, valamint nem tanácsos éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között fürdőzni. Természetesen kivételt képez, ha a vízfelület ki van világítva és nem úszunk be messzire a mély vízig.

Nem megengedett a hajóútban történő tartózkodás sem, ezért a Duna folyó átúszása is szabályellenes.

A fürdési tilalmát minden esetben tiltó tábla jelzi, amely felhívás jogos és nem véletlen. A fürdés mellett tilosnak számít ekkor a vízibicikli, a banánhajó, a gumimatrac használata is, valamint az ezekről az eszközökről való vízbe ugrálás, ahogy egyértelműnek kell(ene) lennie annak is, hogy kisgyerek, illetve úszni nem tudó gyermek csak szülői felügyelet mellett fürödhet a szabad vizekben és a strandokon egyaránt.

A fürdésre kijelölt helyek előnye, hogy rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, vannak mosdók, zuhanyzási lehetőség és nem utolsó sorban mentésre és elsősegélynyújtásra képzett szakember.

Fürdésre alkalmatlan helyek mellől mindez hiányzik, ráadásul ezek a vizek hirtelen mélyülnek, csökken a vízhőmérsékletük, ez pedig könnyen okozhat izomgörcsöt, szívmegállást.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, veszélyezteti saját – és az esetlegesen mentésére vállalkozók - életét, emellett szabálysértést követ el, melyet pénzbírsággal büntethetnek.

Nem okoz életveszélyt, de megemlítendő a gondtalan és zavartalan fürdőzés és nyaralás érdekében, hogy értékeinket, ne hagyjuk a törülközőn, takarón, hanem használjunk erre a célra kijelölt csomagmegőrzőt.

Mindenkinek kellemes, biztonságos és zavartalan nyári kikapcsolódást kívánok!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.