Menü

Tudnivalók foghúzás előtt és után

Többségünk már átesett foghúzáson, jól tudjuk mit jelent, ám mivel egy foghúzás a teljes fog eltávolítását jelenti gyökerekkel együtt, ezért komoly beavatkozásnak számít, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit szabad és mit nem foghúzás előtt és után.

Foghúzásra akkor kerül sor, ha valami miatt a fájó, beteg fogat már nem lehet megmenteni, nem érdemes gyökérkezelni, betömni.

Fogorvoshoz minden alkalommal a fogak megtisztítása (fogmosás, öblögetés) után érkezzünk. A foghúzást minden esetben érzéstelenítés mellett végzik, majd az érzéstelenítést követően a fogat különböző fogászati eszközökkel eltávolítják, ám ha a fogorvos nem boldogul a ezzel a művelettel, akkor szájsebészre is szükség lehet.

A foghúzás után az orvosnak mindig ellenőriznie kell, hogy a fog gyökere nem nyúlt-e be az arcüregbe, amennyiben ez történt, akkor varrásra is szükség lehet, ezért kell szájsebészhez irányítani a beteget. Mindig meg kell várni azt is, hogy a vérzés elálljon, ekkor engedhető el a beteg, bár velem előfordult, hogy a szájsebészeti beavatkozás utáni hazaútra még behelyeztek egy steril gézlapot, amire rá kellett harapnom.

Hogy mindez mennyi időt vesz igénybe, az személytől, a fogak típusától, helyzetétől és a csont keménységétől is függ, ugyanis míg az egy gyökerű, nagyon mozgó fogakat gyorsan ki lehet húzni, a többgyökerűek már nehézkesebbek, eltávolításuk is viszonylag hosszabb ideig tart.

Egy foghúzásra gyulladt fog esetében akkor kerülhet sor, ha a gyulladást csökkentjük, például antibiotikum kúrával. Erre azért van szükség, mert ha a fog be van gyulladva, akkor nem hatnak olyan jól az érzéstelenítők.

Azoknak, akik egyéb betegség miatt "vérhígítót" szednek, külön készülniük kell a foghúzásra, mely az ő esetükben a háziorvossal egyeztetve történhet, a vérhígító megfelelő beadása után, így elkerülhető a normálisnál hosszabb ideig tartó vérzés.

Foghúzás után a seb általában pár hét alatt szépen összegyógyul, ám ennek érdekében az első néhány napban nem szabad erőlködni, komolyabb fizikai munkát végezni, intenzíven sportolni, nehogy a vérzés újra beinduljon. Foghúzást követően tilos a sebet piszkálni, szívogatni. A foghúzás napján nem tanácsos szilárd ételt enni, illetve rágni is pár napig a másik oldalon ajánlott, mosni pedig az első napokban nem, később is óvatos mozdulatokkal, puha sörtéjű kefével lehet.

Ha betartjuk a fenti tanácsokat, akkor a foghúzás valószínűleg szövődménymentesen fog gyógyulni. Ha minden óvatosság ellenére mégis vérzés lép fel, gyulladás vagy fájdalom, akkor újra el kell menni a fogorvoshoz.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Tippek a frissesség megőrzéséhez nyáron

A nyár a pihenés, a természetes felfrissülés, és a szabadtéri tevékenységek időszaka. Azonban a meleg időjárás és a változó napi rutinok miatt fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk az egészségünkre és a jólétünkre. Íme néhány hasznos tipp, hogy hogyan maradjunk frissek, és egészségesek a forróságot hozó hónapok alatt.