Menü

Tudnivalók foghúzás előtt és után

Többségünk már átesett foghúzáson, jól tudjuk mit jelent, ám mivel egy foghúzás a teljes fog eltávolítását jelenti gyökerekkel együtt, ezért komoly beavatkozásnak számít, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit szabad és mit nem foghúzás előtt és után.

Foghúzásra akkor kerül sor, ha valami miatt a fájó, beteg fogat már nem lehet megmenteni, nem érdemes gyökérkezelni, betömni.

Fogorvoshoz minden alkalommal a fogak megtisztítása (fogmosás, öblögetés) után érkezzünk. A foghúzást minden esetben érzéstelenítés mellett végzik, majd az érzéstelenítést követően a fogat különböző fogászati eszközökkel eltávolítják, ám ha a fogorvos nem boldogul a ezzel a művelettel, akkor szájsebészre is szükség lehet.

A foghúzás után az orvosnak mindig ellenőriznie kell, hogy a fog gyökere nem nyúlt-e be az arcüregbe, amennyiben ez történt, akkor varrásra is szükség lehet, ezért kell szájsebészhez irányítani a beteget. Mindig meg kell várni azt is, hogy a vérzés elálljon, ekkor engedhető el a beteg, bár velem előfordult, hogy a szájsebészeti beavatkozás utáni hazaútra még behelyeztek egy steril gézlapot, amire rá kellett harapnom.

Hogy mindez mennyi időt vesz igénybe, az személytől, a fogak típusától, helyzetétől és a csont keménységétől is függ, ugyanis míg az egy gyökerű, nagyon mozgó fogakat gyorsan ki lehet húzni, a többgyökerűek már nehézkesebbek, eltávolításuk is viszonylag hosszabb ideig tart.

Egy foghúzásra gyulladt fog esetében akkor kerülhet sor, ha a gyulladást csökkentjük, például antibiotikum kúrával. Erre azért van szükség, mert ha a fog be van gyulladva, akkor nem hatnak olyan jól az érzéstelenítők.

Azoknak, akik egyéb betegség miatt "vérhígítót" szednek, külön készülniük kell a foghúzásra, mely az ő esetükben a háziorvossal egyeztetve történhet, a vérhígító megfelelő beadása után, így elkerülhető a normálisnál hosszabb ideig tartó vérzés.

Foghúzás után a seb általában pár hét alatt szépen összegyógyul, ám ennek érdekében az első néhány napban nem szabad erőlködni, komolyabb fizikai munkát végezni, intenzíven sportolni, nehogy a vérzés újra beinduljon. Foghúzást követően tilos a sebet piszkálni, szívogatni. A foghúzás napján nem tanácsos szilárd ételt enni, illetve rágni is pár napig a másik oldalon ajánlott, mosni pedig az első napokban nem, később is óvatos mozdulatokkal, puha sörtéjű kefével lehet.

Ha betartjuk a fenti tanácsokat, akkor a foghúzás valószínűleg szövődménymentesen fog gyógyulni. Ha minden óvatosság ellenére mégis vérzés lép fel, gyulladás vagy fájdalom, akkor újra el kell menni a fogorvoshoz.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.