Menü

Ezek az ételek nem hagynak aludni!

Ha este nem tudunk elaludni, csak forgolódunk az ágyunkban, akkor talán az este elfogyasztott ételek állhatnak az alvászavar hátterében. Mit is jelent ez pontosan?

Az alvászavar sokakat érint, ennek életmódbeli okairól már írtunk korábbi cikkeinkben, most arra térnénk ki, hogy étrendi változtatásokkal hogyan segíthetjük, vagy gátolhatjuk az elalvást. Talán kevesen gondolnak arra, hogy egyáltalán nem mindegy, mit eszünk este, vannak fogások, amelyek elfogyasztása után egyszerűen képtelenség elaludni. Vajon melyek ezek az ételek?

Nos a koffeines desszertek és italok mindenképp, tehát a kávés tiramisu és a délutáni kávé, kóla kombináció egészen biztosan felelős lesz a hajnalig tartó forgolódásért. (tapasztalat) Sajnos a sok koffein bevitele vagy a túl késői koffeinfogyasztás megzavarhatja az alvást. Ha mégis vágyunk délután arra a feketére, akkor számoljunk azzal, hogy jó 5-6 óra is kell ahhoz, hogy a koffein kiürüljön a szervezetünkből.

A fűszeres ételek is szerepelnek az elalvást nehezítő vacsoráink listáján.

A curryt az egyik legrosszabb ételnek tartják az alvás szempontjából, a fűszeres ételek gyomorproblémák forrásai, ez megzavarja a nyugodt elalvást.

Elérkeztünk az alkoholhoz is, bár először álmosít egy pohár ital, később talán meglepetten tapasztaljuk, hogy megzavarja az elalvásunkat. Ráadásul nem mondtuk el, de ahogy a koffein, úgy az alkohol is vizelethajtó, számolhatunk éjszakai mosdólátogatásokkal, amely szintén nem a nyugodt alvás záloga.

Jöjjön az örök mumus: a bűnös cukor!

Egészségünk, fogaink, formánk nagy ellensége, s a felsorolást bővíthetjük azzal, hogy az alvás szempontjából is a legrosszabb ételek közé tartoznak.

A nehéz ételek lefekvés előtt szintén nem ajánlottak, ezért kerülendők a zsíros, fűszeres, nehéz vacsorák. Nagyon nehezen emészthetők, emellett gyakran gyomorégést okozhatnak. Akkor mit együnk? Könnyű egészséges falatokat, zabpelyhet, pirítóst, granolát, joghurtot, sajtokat, olajos magvakat, halat, salátákat, leveseket, zöldséget.

Az álmatlanság megszüntetésében a fenti ételek és élelmiszerek, fűszerek délutáni fogyasztásának kerülésén túl nélkülözhetetlen az egészségesebb életmód, az alvás ideális körülményeinek megteremtése, a rendszeres testmozgás, az elegendő vízfogyasztás és a meditáció.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

A diónak számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre nézve. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag. Tele van omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, csökkenti a vérnyomást és serkenti az agyműködést. De mire használhatjuk fel még éretlen zöld állapotában ezt az őszi finomságot?

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!