Menü

Ezek az ételek nem hagynak aludni!

Ha este nem tudunk elaludni, csak forgolódunk az ágyunkban, akkor talán az este elfogyasztott ételek állhatnak az alvászavar hátterében. Mit is jelent ez pontosan?

Az alvászavar sokakat érint, ennek életmódbeli okairól már írtunk korábbi cikkeinkben, most arra térnénk ki, hogy étrendi változtatásokkal hogyan segíthetjük, vagy gátolhatjuk az elalvást. Talán kevesen gondolnak arra, hogy egyáltalán nem mindegy, mit eszünk este, vannak fogások, amelyek elfogyasztása után egyszerűen képtelenség elaludni. Vajon melyek ezek az ételek?

Nos a koffeines desszertek és italok mindenképp, tehát a kávés tiramisu és a délutáni kávé, kóla kombináció egészen biztosan felelős lesz a hajnalig tartó forgolódásért. (tapasztalat) Sajnos a sok koffein bevitele vagy a túl késői koffeinfogyasztás megzavarhatja az alvást. Ha mégis vágyunk délután arra a feketére, akkor számoljunk azzal, hogy jó 5-6 óra is kell ahhoz, hogy a koffein kiürüljön a szervezetünkből.

A fűszeres ételek is szerepelnek az elalvást nehezítő vacsoráink listáján.

A curryt az egyik legrosszabb ételnek tartják az alvás szempontjából, a fűszeres ételek gyomorproblémák forrásai, ez megzavarja a nyugodt elalvást.

Elérkeztünk az alkoholhoz is, bár először álmosít egy pohár ital, később talán meglepetten tapasztaljuk, hogy megzavarja az elalvásunkat. Ráadásul nem mondtuk el, de ahogy a koffein, úgy az alkohol is vizelethajtó, számolhatunk éjszakai mosdólátogatásokkal, amely szintén nem a nyugodt alvás záloga.

Jöjjön az örök mumus: a bűnös cukor!

Egészségünk, fogaink, formánk nagy ellensége, s a felsorolást bővíthetjük azzal, hogy az alvás szempontjából is a legrosszabb ételek közé tartoznak.

A nehéz ételek lefekvés előtt szintén nem ajánlottak, ezért kerülendők a zsíros, fűszeres, nehéz vacsorák. Nagyon nehezen emészthetők, emellett gyakran gyomorégést okozhatnak. Akkor mit együnk? Könnyű egészséges falatokat, zabpelyhet, pirítóst, granolát, joghurtot, sajtokat, olajos magvakat, halat, salátákat, leveseket, zöldséget.

Az álmatlanság megszüntetésében a fenti ételek és élelmiszerek, fűszerek délutáni fogyasztásának kerülésén túl nélkülözhetetlen az egészségesebb életmód, az alvás ideális körülményeinek megteremtése, a rendszeres testmozgás, az elegendő vízfogyasztás és a meditáció.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.