Menü

Gyógynövényes ülőfürdők – melyik mire jó?

Egy kellemes, meleg vizű fürdő már önmagában is számos jótékony hatással bír. Ilyen például az, hogy a véráramlás fokozása révén elősegíti az általános gyógyulási folyamatokat, valamint csökkenti a vérnyomást és a stresszt. Ezen kívül fájdalomcsillapító és relaxáló hatása is bizonyított, illetve különböző bőrbetegségek és húgyúti fertőzések kiegészítő kezelése.

Nem véletlen tehát, hogy a wellness részlegek elengedhetetlen eleme a gyógyfürdő vagy a gyógynövényes fürdő, hiszen, ha nem egészségügyi okból, hanem csak kikapcsolódni vagy pihenni megyünk, akkor is elégedetten fogunk távozni.

Bár a legjobb módja az ülőfürdőnek az, ha a fürdőkádat töltjük meg forró vízzel, sok esetben nincs lehetőségünk erre, mivel például csak tusoló áll rendelkezésre. Erre persze van megoldás, hiszen elérhetőek kifejezetten toalettre készült ülőfürdő edények, valamint egy egyszerű – természetesen megfelelően kitisztított - lavór is megfelel a célnak.

A gyógynövényes ülőfürdőket készíthetjük illóolaj hozzáadásával is, azonban a legjobb, ha szárított gyógynövényeket használunk. A leggyakrabban alkalmazott gyógynövények a kamilla, a cickafark, a körömvirág és a zsurlófű, de találkozhatunk citromfűből, nyírfalevélből és zöld teából készült fürdőkkel is.

A kamillás gyógyfürdő talán a legismertebb mind közül. Számos probléma nyújt megoldást, de legfőképp felfázásra, hólyaghurutra ajánlják. Antibakteriális hatással bír, nyugtatja az irritált bőr, valamint a bőrön található apróbb sérülések gyógyulását is elősegíti. Ehhez a fürdőhöz mindössze 3-4 evőkanálnyi szárított kamillavirágot kell leforráznunk vízzel, amit 10 perc állás után leszűrűnk és a fürdővízhez adunk.

Szintén felfázásos betegségekre nyújt alternatív kezelési módot a cickafark, a körömvirág és a zsurlófű is, melyek a már említett antibakteriális hatás mellett gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. A cickafarkat egyébként használják menstruációs fájdalmak csökkentésére is, nem csak ülőfürdőként, hanem teaként fogyasztva is.

A citromfű általános görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásáról ismert, így a menstruációs görcsökkel küzdő nőknek kifejezetten ajánlott a ciklus előtt több ilyen fürdőt is venni.

A nyírfalevél rendkívül jó vízhajtó, illetve nem csak antibakteriális, hanem vírusellenes tulajdonságokkal is bír. Ennek köszönhetően nem csak felfázásra, hólyaghurutra alkalmazzák, hanem vesegyulladásra is, mely esetben fontos a megfelelő folyadékpótlás is.

A zöld teát bár ritkán hallhatjuk ülőfürdő alapanyagként említve, mégis számos előnye ismert ebben a formában. Teaként fogyasztva is jótékony hatással van szervezetünkre, azonban vízbe áztatva csökkenti az izomfájdalmat, nyugtatja, valamint fiatalítja és feszesíti a bőrt. Antioxidáns tartalma is kiemelkedő, aminek az imént említett öregedésgátló hatását köszönheti.

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.