Menü

Gyógynövényes ülőfürdők – melyik mire jó?

Egy kellemes, meleg vizű fürdő már önmagában is számos jótékony hatással bír. Ilyen például az, hogy a véráramlás fokozása révén elősegíti az általános gyógyulási folyamatokat, valamint csökkenti a vérnyomást és a stresszt. Ezen kívül fájdalomcsillapító és relaxáló hatása is bizonyított, illetve különböző bőrbetegségek és húgyúti fertőzések kiegészítő kezelése.

Nem véletlen tehát, hogy a wellness részlegek elengedhetetlen eleme a gyógyfürdő vagy a gyógynövényes fürdő, hiszen, ha nem egészségügyi okból, hanem csak kikapcsolódni vagy pihenni megyünk, akkor is elégedetten fogunk távozni.

Bár a legjobb módja az ülőfürdőnek az, ha a fürdőkádat töltjük meg forró vízzel, sok esetben nincs lehetőségünk erre, mivel például csak tusoló áll rendelkezésre. Erre persze van megoldás, hiszen elérhetőek kifejezetten toalettre készült ülőfürdő edények, valamint egy egyszerű – természetesen megfelelően kitisztított - lavór is megfelel a célnak.

A gyógynövényes ülőfürdőket készíthetjük illóolaj hozzáadásával is, azonban a legjobb, ha szárított gyógynövényeket használunk. A leggyakrabban alkalmazott gyógynövények a kamilla, a cickafark, a körömvirág és a zsurlófű, de találkozhatunk citromfűből, nyírfalevélből és zöld teából készült fürdőkkel is.

A kamillás gyógyfürdő talán a legismertebb mind közül. Számos probléma nyújt megoldást, de legfőképp felfázásra, hólyaghurutra ajánlják. Antibakteriális hatással bír, nyugtatja az irritált bőr, valamint a bőrön található apróbb sérülések gyógyulását is elősegíti. Ehhez a fürdőhöz mindössze 3-4 evőkanálnyi szárított kamillavirágot kell leforráznunk vízzel, amit 10 perc állás után leszűrűnk és a fürdővízhez adunk.

Szintén felfázásos betegségekre nyújt alternatív kezelési módot a cickafark, a körömvirág és a zsurlófű is, melyek a már említett antibakteriális hatás mellett gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. A cickafarkat egyébként használják menstruációs fájdalmak csökkentésére is, nem csak ülőfürdőként, hanem teaként fogyasztva is.

A citromfű általános görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásáról ismert, így a menstruációs görcsökkel küzdő nőknek kifejezetten ajánlott a ciklus előtt több ilyen fürdőt is venni.

A nyírfalevél rendkívül jó vízhajtó, illetve nem csak antibakteriális, hanem vírusellenes tulajdonságokkal is bír. Ennek köszönhetően nem csak felfázásra, hólyaghurutra alkalmazzák, hanem vesegyulladásra is, mely esetben fontos a megfelelő folyadékpótlás is.

A zöld teát bár ritkán hallhatjuk ülőfürdő alapanyagként említve, mégis számos előnye ismert ebben a formában. Teaként fogyasztva is jótékony hatással van szervezetünkre, azonban vízbe áztatva csökkenti az izomfájdalmat, nyugtatja, valamint fiatalítja és feszesíti a bőrt. Antioxidáns tartalma is kiemelkedő, aminek az imént említett öregedésgátló hatását köszönheti.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!