Menü

Gyógynövényes ülőfürdők – melyik mire jó?

Egy kellemes, meleg vizű fürdő már önmagában is számos jótékony hatással bír. Ilyen például az, hogy a véráramlás fokozása révén elősegíti az általános gyógyulási folyamatokat, valamint csökkenti a vérnyomást és a stresszt. Ezen kívül fájdalomcsillapító és relaxáló hatása is bizonyított, illetve különböző bőrbetegségek és húgyúti fertőzések kiegészítő kezelése.

Nem véletlen tehát, hogy a wellness részlegek elengedhetetlen eleme a gyógyfürdő vagy a gyógynövényes fürdő, hiszen, ha nem egészségügyi okból, hanem csak kikapcsolódni vagy pihenni megyünk, akkor is elégedetten fogunk távozni.

Bár a legjobb módja az ülőfürdőnek az, ha a fürdőkádat töltjük meg forró vízzel, sok esetben nincs lehetőségünk erre, mivel például csak tusoló áll rendelkezésre. Erre persze van megoldás, hiszen elérhetőek kifejezetten toalettre készült ülőfürdő edények, valamint egy egyszerű – természetesen megfelelően kitisztított - lavór is megfelel a célnak.

A gyógynövényes ülőfürdőket készíthetjük illóolaj hozzáadásával is, azonban a legjobb, ha szárított gyógynövényeket használunk. A leggyakrabban alkalmazott gyógynövények a kamilla, a cickafark, a körömvirág és a zsurlófű, de találkozhatunk citromfűből, nyírfalevélből és zöld teából készült fürdőkkel is.

A kamillás gyógyfürdő talán a legismertebb mind közül. Számos probléma nyújt megoldást, de legfőképp felfázásra, hólyaghurutra ajánlják. Antibakteriális hatással bír, nyugtatja az irritált bőr, valamint a bőrön található apróbb sérülések gyógyulását is elősegíti. Ehhez a fürdőhöz mindössze 3-4 evőkanálnyi szárított kamillavirágot kell leforráznunk vízzel, amit 10 perc állás után leszűrűnk és a fürdővízhez adunk.

Szintén felfázásos betegségekre nyújt alternatív kezelési módot a cickafark, a körömvirág és a zsurlófű is, melyek a már említett antibakteriális hatás mellett gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. A cickafarkat egyébként használják menstruációs fájdalmak csökkentésére is, nem csak ülőfürdőként, hanem teaként fogyasztva is.

A citromfű általános görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásáról ismert, így a menstruációs görcsökkel küzdő nőknek kifejezetten ajánlott a ciklus előtt több ilyen fürdőt is venni.

A nyírfalevél rendkívül jó vízhajtó, illetve nem csak antibakteriális, hanem vírusellenes tulajdonságokkal is bír. Ennek köszönhetően nem csak felfázásra, hólyaghurutra alkalmazzák, hanem vesegyulladásra is, mely esetben fontos a megfelelő folyadékpótlás is.

A zöld teát bár ritkán hallhatjuk ülőfürdő alapanyagként említve, mégis számos előnye ismert ebben a formában. Teaként fogyasztva is jótékony hatással van szervezetünkre, azonban vízbe áztatva csökkenti az izomfájdalmat, nyugtatja, valamint fiatalítja és feszesíti a bőrt. Antioxidáns tartalma is kiemelkedő, aminek az imént említett öregedésgátló hatását köszönheti.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.