Menü

Papucs szezon – így csináld, hogy ne kelljen „sarkon fordulni”

A nyár, a meleg magával hozza, hogy nyitott lábbeliket hordjunk, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy lábunk esztétikailag és egészségügyileg is rendben legyen.

A repedezett sarokbőr, az egyik leggyakoribb lábat érintő probléma, ennek pedig a legfőbb oka, hogy ez talprész kiszára, kikeményedik, és ha nem kezeljük, bizony fájdalmas repedezéssel, sebesedéssel válaszol. A sebek a baktériumok melegágyai is lehetnek, a sebfertőtlenítők használata sebek kialakulása során fokozottan ajánlott. Sokan pontosan ezért mondanak le a papucs vagy szandál viseléséről a jó idő megérkezésével. Nem érdemes szégyenkezni miatta, hiszen sokat tehetünk ellene.

A legtöbbször az okozza a problémát, hogy nem megfelelő cipőt hordunk, vagy sokat talpalunk, vagy sokat állunk egyhelyben. Rátesz egy lapáttal, ha sokféle kemikáliát tartalmazó tisztálkodási szerekkel mosakodunk, mivel ezek megbontják a bőr természetes védekezőképességét, ezzel megnehezítve bőrünk helyzetét. Sokszor előfordul az is, hogy gombás fertőzéssel állunk szemben, vagy egy bizonyos bőrbetegség, a diszhidrotikus ekcéma áll a probléma hátterében.

Ez utóbbi kellemetlen, szűnni nem akaró viszketéssel jár és gyógyulási szakaszában a bőr hámlani kezd. Amellett, hogy nagyon kellemetlen, eléggé csúnyán is mutat. A pajzsmirigy alulműködés és a cukorbetegség jele is lehet a száraz, repedező hámréteg, ebben az esetben mindenképpen orvost kell felkeresni.

Mit tehetünk ellene?

Első körben érdemes felkeresni egy megbízható, munkájára és a tisztaságra igényes pedikűröst. Mivel nem szabad túl sokat szabdalni a bőrt, így a köztes időkben van több dolog is, amivel segíthetünk magunkon. A lábáztatás az egyik legősibb módszer arra, hogy a szervezet tisztuljon, de segít lábfejünk kültakaróján is. A szódabikarbóna ebben az esetben is jó szolgálatot tesz, felpuhítja a kemény rétegeket. Az áztatás után habkővel szépen le lehet dörzsölni a nem odavaló részeket és utána egy jó hidratáló krémmel kell bekenni.

Tegyünk említést a kókuszolajról, a házi lábápolás rutinjának alapeleme. Melegítsünk szobahőmérsékletűre 4 evőkanál kókuszolajat, kenjük be jó alaposan lábunkat és húzzunk rá egy jó meleg zoknit. Akár egész éjjel is rajta maradhat, csodákat fog művelni bőrünkkel. A sarokpuhító krémekkel ugyanez az eljárás, a lényeg az, hogy a nedvességet a bezárjuk a bőrbe. ugyanilyen jó hatással lesz a méz is, mely nem csak tele van vitaminokkal, hanem segít a vízmegtartásban is. Nagyon vigyázzunk a különböző hámlasztó készítményekkel, érzékenyebb bőrű embereknél komoly sebeket tud okozni, mikor a bőr rétegei elkezdenek leválni és igen lassú lehet a gyógyulási idő, hiszen a talpunkon járunk.

Ne szégyenkezzünk igénybe vett lábaink miatt, hiszen akár egy relaxáló lábáztatást követően az éjszaka folyamán, számunkra észrevétlenül is tudjuk kezelni a kiszáradt sarkaink problémáját.

Kell-e ma bölcsőde a gyerekeknek?

A kérdés, hogy meddig érdemes egy babát a saját környezetében nevelni, ma már nem csak a családok pénztárcáján múlik. Társadalmi, munkahelyi, sőt, identitásbeli kérdés is jellemzi ezt a témakört. Egyre több fiatal szülőnek kell eldöntenie, meddig maradjon otthon a kicsivel. Sokan már kétéves kor körül beíratják a bölcsődébe, hogy közösségben fejlődhessen, miközben ők visszatérnek dolgozni.

Miért hálás az agyad, ha nyelveket tanulsz?

Sokan azt hiszik, hogy új nyelvet tanulni csak gyerekkorban érdemes, pedig az agyunk felnőttként is elképesztően rugalmas. A nyelvtanulás nemcsak új szavakat és kifejezéseket ad, hanem valódi agytornát is jelent – javítja a memóriát, fejleszti a koncentrációt, sőt, még boldogabbá is tehet.

Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.

Körömtrendek 2025-ben: a stílus, ami a kezedben van

Az őszi körömdivat 2025-ben a természetesség, a melegség és a kreatív elegancia tökéletes egyensúlyát képviseli. Legyen szó mély bordóról, aranyló fényről vagy finom levélmintákról

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.