Menü

Papucs szezon – így csináld, hogy ne kelljen „sarkon fordulni”

A nyár, a meleg magával hozza, hogy nyitott lábbeliket hordjunk, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy lábunk esztétikailag és egészségügyileg is rendben legyen.

A repedezett sarokbőr, az egyik leggyakoribb lábat érintő probléma, ennek pedig a legfőbb oka, hogy ez talprész kiszára, kikeményedik, és ha nem kezeljük, bizony fájdalmas repedezéssel, sebesedéssel válaszol. A sebek a baktériumok melegágyai is lehetnek, a sebfertőtlenítők használata sebek kialakulása során fokozottan ajánlott. Sokan pontosan ezért mondanak le a papucs vagy szandál viseléséről a jó idő megérkezésével. Nem érdemes szégyenkezni miatta, hiszen sokat tehetünk ellene.

A legtöbbször az okozza a problémát, hogy nem megfelelő cipőt hordunk, vagy sokat talpalunk, vagy sokat állunk egyhelyben. Rátesz egy lapáttal, ha sokféle kemikáliát tartalmazó tisztálkodási szerekkel mosakodunk, mivel ezek megbontják a bőr természetes védekezőképességét, ezzel megnehezítve bőrünk helyzetét. Sokszor előfordul az is, hogy gombás fertőzéssel állunk szemben, vagy egy bizonyos bőrbetegség, a diszhidrotikus ekcéma áll a probléma hátterében.

Ez utóbbi kellemetlen, szűnni nem akaró viszketéssel jár és gyógyulási szakaszában a bőr hámlani kezd. Amellett, hogy nagyon kellemetlen, eléggé csúnyán is mutat. A pajzsmirigy alulműködés és a cukorbetegség jele is lehet a száraz, repedező hámréteg, ebben az esetben mindenképpen orvost kell felkeresni.

Mit tehetünk ellene?

Első körben érdemes felkeresni egy megbízható, munkájára és a tisztaságra igényes pedikűröst. Mivel nem szabad túl sokat szabdalni a bőrt, így a köztes időkben van több dolog is, amivel segíthetünk magunkon. A lábáztatás az egyik legősibb módszer arra, hogy a szervezet tisztuljon, de segít lábfejünk kültakaróján is. A szódabikarbóna ebben az esetben is jó szolgálatot tesz, felpuhítja a kemény rétegeket. Az áztatás után habkővel szépen le lehet dörzsölni a nem odavaló részeket és utána egy jó hidratáló krémmel kell bekenni.

Tegyünk említést a kókuszolajról, a házi lábápolás rutinjának alapeleme. Melegítsünk szobahőmérsékletűre 4 evőkanál kókuszolajat, kenjük be jó alaposan lábunkat és húzzunk rá egy jó meleg zoknit. Akár egész éjjel is rajta maradhat, csodákat fog művelni bőrünkkel. A sarokpuhító krémekkel ugyanez az eljárás, a lényeg az, hogy a nedvességet a bezárjuk a bőrbe. ugyanilyen jó hatással lesz a méz is, mely nem csak tele van vitaminokkal, hanem segít a vízmegtartásban is. Nagyon vigyázzunk a különböző hámlasztó készítményekkel, érzékenyebb bőrű embereknél komoly sebeket tud okozni, mikor a bőr rétegei elkezdenek leválni és igen lassú lehet a gyógyulási idő, hiszen a talpunkon járunk.

Ne szégyenkezzünk igénybe vett lábaink miatt, hiszen akár egy relaxáló lábáztatást követően az éjszaka folyamán, számunkra észrevétlenül is tudjuk kezelni a kiszáradt sarkaink problémáját.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.