Menü

Hogy lehetséges a stressz csökkentése tartósan és hatékonyan?

A stressz kezelése többféleképpen is lehetséges, de nem árt tisztában lenni vele, melyek lehetnek a stressz okai. Aki odafigyel a testi-lelki egészségére, ezzel a stressz ellen is sokat tesz.

A stressz eredetileg egy orvosi szakszó, amely az emberi szervezet által a különféle ingerekre adott nem specifikus válaszreakcióit takarja. Ma már a stressz kifejezést leggyakrabban köznapi értelemben használjuk és tartós idegességet, folyamatos feszültséget értünk alatta. A tartós stressz évtizedek óta ismert betegség, napjainkban azonban olyan gyakori, hogy népbetegségként tartják számon. Sőt, a WHO egyenesen a 21. század egyik legsúlyosabb egészségügyi problémájaként tekint rá.

A stresszkezelés formái

A stressz leküzdésére többféle stratégiát is választhatsz, attól függően, hogy mit állítasz a középpontba.

Problémaorientált megküzdés

Ekkor a stressz hátterében álló probléma megoldása van a fókuszban. Ennek része a probléma elemzése és különféle változatok kidolgozása a megoldásra.

Érzelemközpontú megküzdés

A hangsúly itt nem a probléma megoldásán van, hanem a stressz által kiváltott érzelmek kezelésén. A stresszcsökkentés, a stressz oldása tehát ebben az esetben a probléma által okozott negatív érzelmek megszüntetését jelenti. Ez a stratégia a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ember nem vesz tudomást a problémáról, esetleg különböző pszichoaktív szereket fogyaszt.

Gyakorlati tanácsok a stressz csökkentésére

Töltődj fel!

Kapcsolódj ki, vagyis naponta minimum fél órán keresztül végezz valami olyan tevékenységet, ami igazán feltölt. A legjobb egy olyan hobbi, amibe bele tudsz feledkezni, úgy, hogy közben teljesen kiszakadsz a napi mókuskerékből. Ugyanilyen fontos, hogy fejleszd és ápold a szociális, baráti kapcsolataidat. Vagyis tölts minél több időt mások társaságában.

Próbáld kevésbé mellre szívni

Vegyél egy nagy levegőt, tegyél egy lépést hátra, és gondold át: képes vagy befolyásolni azt, ami kiváltja a stresszt? Ha igen, akkor mit tehetsz a megoldás érdekében? Megtettél mindent, amit lehet?

Ha nem vagy képes befolyásolni, vagy már megtettél mindent, amit az adott körülmények között lehetséges, vizsgáld meg a helyzetre adott reakcióidat. Mennyire indokolt az az intenzitás, amit a stresszhelyzet kivált belőled fizikailag és érzelmileg? Képes vagy csökkenteni ezeket a fizikai és érzelmi reakciókat? Mit tudsz tenni ennek érdekében?

Oszd meg a problémádat másokkal

Ha van egy bizalmasod, akinek időről időre kiöntheted a szíved, az jelentősen képes mérsékelni a téged sújtó stressz szintjét. Ez akkor is igaz, ha az illető érdemben nem tud segítséget nyújtani. Ha pedig olyanhoz fordulsz, akitől segítséget várhatsz, például egy pszichológushoz, az még ennél is jobb megoldás.

Jógázz, meditálj, mozogj

A különféle meditációs technikák, az autogén tréning, a mindfulness és a jóga hatékonyan csökkentik a szorongást és javítják a közérzetet. A rendszeres, intenzív testmozgás pedig a stresszes életmód egyik leghatékonyabb ellenszere.

Ilyenkor számos olyan biológiai folyamat indul be a szervezetünkben, olyan vegyületek, hormonok szabadulnak fel, amelyeknek meghatározó szerepük van a jó közérzet kialakításában.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.