Menü

Reggeli frissítők kávé helyett

Bár a kávénak is van pozitív egészségügyi hatása, mint például az, hogy serkenti az agyműködést és jótékony hatással van a gyomorra és a májra, azonban, ha túl sokat fogyasztunk belőle, káros lehet, különösen a szívműködésre. Ezen kívül, a rendszeres kávéfogyasztás a fogunknak sem tesz jót, elszínezi őket, illetve könnyen megmarhatja a fogzománcot, ami idővel akár fogszuvasodáshoz is vezethet. Ezen kívül az éberségért felelős hormon, a kortizol kávé nélkül is termelődik reggel, így a kávét nyugodtan hagyhatjuk a főétkezés utánra, amikor valóban szükséges lehet egy extra energiabomba a napunkhoz.

Ha szeretnénk a reggeli rutinunkban lecserélni a kávét, vagy legalább néha valamilyen alternatívát fogyasztani helyette, akkor több lehetőség közül is választhatunk.

A legegyszerűbb megoldás az, ha egy nagy pohár vízzel indítjuk a napot, amit feldobhatunk egy kis uborkával, esetleg citromlével, ami sok C-vitamint is tartalmaz. Azért fontos már reggel a szervezet megfelelő hidratálása, mivel minden egyes sejtben zajló folyamathoz víz szükséges. Legyen szó akár méregtelenítésről, energiatermelésről vagy szabályozásról, minden folyamat közege – és sokszor résztvevője is – a víz.

Ha mindenképpen szeretnénk koffeint csempészni a reggeli rutinunkba, kávé helyett jó alternatíva lehet a zöld tea. Nem csak lassabban fejti ki hatását, ezzel megkímélve szervezetünket a sokktól, hanem tovább is tart, ezzel felpörgetve az anyagcserénket is. Antioxidáns tulajdonsága is ismert, valamint diétázóknak is ajánlják koleszterinszint csökkentő hatása miatt.

Ha valami laktatóbbal szeretnénk kezdeni a napot, akkor jó választás lehet egy turmix. Egy almás-fahéjas zabpehely turmix tökéletes napindító, nem csak amiatt, hogy a zabpehely lassan felszívódó szénhidrátként fokozatosan emeli a vércukorszintet és sokáig csillapítja az éhségérzetet, hanem amiatt is, mert az alma pektintartalma segít a bélrendszer tisztításában. A fahéj opcionális, azonban antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt érdemes lehet ezzel ízesíteni a reggeli italunkat.

Ha ennél is könnyedebben szeretnénk indítani a napot, egy egyszerű gyümölcs- vagy zöldségturmixot is készíthetünk. A répaturmix például magában is megállja a helyét, de készíthetjük vegyesen, gyümölcsökkel, mint például almával vagy naranccsal. A répának rendkívül magas A- és C-vitamin tartalma van, valamint jó hatással van az anyagcserére és elősegíti a megfelelő bélműködést.

Bár megosztó étel a spenót, kiváló turmix alapanyag, különösen, ha reggeliről van szó. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk mellé, mivel magas kálium tartalma miatt vízhajtó tulajdonságú, azonban az anyagcserénkre is jó hatással van ezáltal. Uborkával és citromlével is feldobhatjuk, így nem csak ásványi anyagokkal, de vitaminokkal is ellátjuk a szervezetünket már a nap elején.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.