Menü

Mit (ne) tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban?

Talán van, akinek ez elcsépelt téma, szerintem viszont megint aktuális a „szezon” beköszöntével. Vannak tévhitek a kullancs eltávolításával és az általa terjesztett betegségekkel kapcsolatban.

Hol találhatóak kullancsok?

A kullancsok elsősorban füves, gazos területen a leggyakoribbak. Futásaim, túráink során azt tapasztalom, hogy bokrok, cserjék, vagy adott esetben fűszálakon várakoznak, majd hozzátapadnak az arra járó ember bőréhez, mely után megkeresik a hajlatokat és befészkelik magukat oda. Édesanyámnak csak az elmúlt két napban három kullancsot kellett eltávolítania, mind a térdhajlatokban bújtak meg.

A kullancsok előszeretettel választják a testhajlatokat, mint például a: hónalj, térd- és lágyékhajlat.

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?

Már volt szó erről korábban többször is, hiszen mint mondtam minden nyáron fel kell hívni a figyelmet a kullancsok által terjesztett betegségekre, ezért, hogy elkerüljük ezt, a túrázások és terepfutások, kirándulások esetén mindig használjunk szúnyog- és kullancsriasztó szert!

Viseljünk hosszú szárú nadrágot és hosszú ujjú pólót, sapkát, kalapot.

A túrázások, kirándulások, kertészkedések, nyári táborok után alaposan nézzük át magunkat és családtagjainkat, hogy nem kapaszkodik valahol bennük egy kis élősködő vérszívó.

Amennyiben találunk magunkban kullancsot, akkor mielőbb távolítsuk el, méghozzá helyesen!

Ne használjunk semmilyen olajat, krémet, hanem csipesszel fogjuk meg a kullancsot, közvetlenül a bőr felett a fejénél, a hasát semmiképpen se nyomjuk össze. A csipesszel tekerés nélkül egy határozott mozdulattal húzzuk ki a kullancsot a bőrből, majd fertőtlenítsük a csípés helyét.

Előfordulhat (édesanyámnál sajnos ez így is történt a napokban), hogy beleszakad az élősködő szájszerve a sebbe, ilyenkor nem szabad pánikba esni, ugyanis 1-2 napon belül általában magától kilöki a szervezet.

A kullancs terjesztette betegségek ellen védőoltással lehet védekezni, ám sajnos az oltás a Lyme-kór ellen nem véd. A Lyme-kór alattomos betegség, ugyanis megfertőződés esetén nem mutat heves tüneteket, és akár hetekig is lappanghat az emberi testben, mire megjelenik a jellemző vörös kokárda szerű kör a csípés helyén.

A betegség ma már könnyedén gyógyítható antibiotikumos kezelésekkel. Kisfiam esetében 21 napos antibiotikum-kúra jelentette a megoldást és a gyógyulást. Mivel ő már volt Lyme-kóros, így nemcsak újságíróként tartom fontosnak erről írni, hanem háromgyerekes anyukaként is.

Összegezve tehát a megelőzés a legfontosabb, az odafigyelés, mellyel elkerülhetőek a kullancsok által terjesztett betegségek.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.