Menü

A kókuszolaj 4 jótékony hatása

A kókuszolajat a kókuszdió fehér belső részéből származó zsír préselésével nyerik ki. A sok vitamint és ásványi anyagot, valamint néhány jótékony növényi összetevőt jelentős mennyiségben tartalmazó kókuszolaj koncentrált formában számos hasznos elemet tartalmaz, kivéve azt a rostot, amelyet a kókusz gyümölcsként tartalmaz.

Ezen tulajdonságainak köszönhetően számos sampon, balzsam, testápoló és hidratáló kozmetikai termék összetételében szerepel.

Emellett a szervezetre gyakorolt ​​pozitív hatásai miatt felületesen is felvihető a bőrünkre és hajunkra.

1. Pozitívan befolyásolja a haj egészségét

Ez az olaj, amely telített zsírokat, vasat és K és E-vitamint tartalmaz, elősegíti a haj gyorsabb növekedését.

Állítólag hidratálja a fejbőrt, táplálja a hajat, elpusztítja a baktériumokat, például a korpát és a gombát, és felgyorsítja a vérkeringést. Állítások szerint segít csökkenteni a korpásodáshoz kapcsolódó gyulladást, hámlást. A kókuszolaj állítólag lassítja a hajhullást is. Antibakteriális tulajdonságait illetően azonban több bizonyítékra van szükség. A kókuszolaj hajra való alkalmazása úgy történjen, hogy felvisszük a hajra, majd legalább 30 percig, vagy egész éjszakára hagyjuk hatni.

Ez az idő elegendő ahhoz, hogy a kókuszolaj behatoljon a hajszálakba és táplálja a hajat. A rendszeres kókuszolajos hajpakolások segíthetnek megerősíteni a hajszálakat és csökkenteni a hajtöredezést.

2. Segít szépíteni a bőrt

Gyulladáscsökkentőként a kókuszolaj bőrre gyakorolt ​​jótékony hatásai felhívják a figyelmet. Emiatt gyakran használják kozmetikai termékekben. Helyileg alkalmazva hidratálja a bőrt. Különösen hasznos a szárazság csökkentésében és a bőr nedvesen tartásában.

Természetes ajakbalzsamként működhet kirepedezett ajkakra, különösen télen. Gátként működik, és védi a bőrt a környezeti méreganyagoktól és szennyeződésektől.

Hasznos lehet a sérült szövetek gyógyítására. Hidratáló tulajdonságának köszönhetően puhítja és sima érzetet ad.

Védelmet nyújthat a napsugárzás ellen, de nem helyettesítheti a fényvédő krémeket. Hasznos lehet az atópiás dermatitisz (ekcéma) tüneteinek enyhítésében.

Az égési sérülések gyógyulását is elősegítheti. Tápláló a körömtörés és a kutikula (kutikula) ellen.

3. Erőteljes antioxidánsokat tartalmaz

A kókuszolajban számos növényi eredetű fenolos vegyület található, amelyek az emberi szervezetben antioxidánsként működnek.

Ezek az összetevők, mint a galluszsav, szalicilsav, kumársav, kávésav csökkentik az oxidatív stresszt azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben.

4. Védelmet nyújt a gombás fertőzések ellen

Egyes tudományos vizsgálatokban megfigyelték, hogy a Candida Albicans nevű gomba, amely a gombás fertőzések jelentős részéért felelős, érzékeny a kókuszolajra.

Bár a pontos ok még nem ismert, hangsúlyozzák, hogy ez a hatás a bőr védőgátjainak erősödésének vagy gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető. Ezért úgy gondolják, hogy a kókuszolaj hatékony lehet a C. Albicans fertőzés megelőzésében.

A kókuszolaj általában biztonságos a legtöbb ember számára, de néhány felnőtt és gyermek allergiát tapasztalhat a kókuszra vagy az Arecaceae növénycsalád más tagjaira, beleértve az olajat is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!