A kókuszolaj 4 jótékony hatása
- Dátum: 2023.06.30., 14:36
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- bőr, egészsèg, energia, gomba, haj, kókuszolaj, kókuszzsír, növény, táplálkozás
A kókuszolajat a kókuszdió fehér belső részéből származó zsír préselésével nyerik ki. A sok vitamint és ásványi anyagot, valamint néhány jótékony növényi összetevőt jelentős mennyiségben tartalmazó kókuszolaj koncentrált formában számos hasznos elemet tartalmaz, kivéve azt a rostot, amelyet a kókusz gyümölcsként tartalmaz.
Ezen tulajdonságainak köszönhetően számos sampon, balzsam, testápoló és hidratáló kozmetikai termék összetételében szerepel.
Emellett a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt felületesen is felvihető a bőrünkre és hajunkra.
1. Pozitívan befolyásolja a haj egészségét
Ez az olaj, amely telített zsírokat, vasat és K és E-vitamint tartalmaz, elősegíti a haj gyorsabb növekedését.
Állítólag hidratálja a fejbőrt, táplálja a hajat, elpusztítja a baktériumokat, például a korpát és a gombát, és felgyorsítja a vérkeringést. Állítások szerint segít csökkenteni a korpásodáshoz kapcsolódó gyulladást, hámlást. A kókuszolaj állítólag lassítja a hajhullást is. Antibakteriális tulajdonságait illetően azonban több bizonyítékra van szükség. A kókuszolaj hajra való alkalmazása úgy történjen, hogy felvisszük a hajra, majd legalább 30 percig, vagy egész éjszakára hagyjuk hatni.
Ez az idő elegendő ahhoz, hogy a kókuszolaj behatoljon a hajszálakba és táplálja a hajat. A rendszeres kókuszolajos hajpakolások segíthetnek megerősíteni a hajszálakat és csökkenteni a hajtöredezést.
2. Segít szépíteni a bőrt
Gyulladáscsökkentőként a kókuszolaj bőrre gyakorolt jótékony hatásai felhívják a figyelmet. Emiatt gyakran használják kozmetikai termékekben. Helyileg alkalmazva hidratálja a bőrt. Különösen hasznos a szárazság csökkentésében és a bőr nedvesen tartásában.
Természetes ajakbalzsamként működhet kirepedezett ajkakra, különösen télen. Gátként működik, és védi a bőrt a környezeti méreganyagoktól és szennyeződésektől.
Hasznos lehet a sérült szövetek gyógyítására. Hidratáló tulajdonságának köszönhetően puhítja és sima érzetet ad.
Védelmet nyújthat a napsugárzás ellen, de nem helyettesítheti a fényvédő krémeket. Hasznos lehet az atópiás dermatitisz (ekcéma) tüneteinek enyhítésében.
Az égési sérülések gyógyulását is elősegítheti. Tápláló a körömtörés és a kutikula (kutikula) ellen.
3. Erőteljes antioxidánsokat tartalmaz
A kókuszolajban számos növényi eredetű fenolos vegyület található, amelyek az emberi szervezetben antioxidánsként működnek.
Ezek az összetevők, mint a galluszsav, szalicilsav, kumársav, kávésav csökkentik az oxidatív stresszt azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben.
4. Védelmet nyújt a gombás fertőzések ellen
Egyes tudományos vizsgálatokban megfigyelték, hogy a Candida Albicans nevű gomba, amely a gombás fertőzések jelentős részéért felelős, érzékeny a kókuszolajra.
Bár a pontos ok még nem ismert, hangsúlyozzák, hogy ez a hatás a bőr védőgátjainak erősödésének vagy gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető. Ezért úgy gondolják, hogy a kókuszolaj hatékony lehet a C. Albicans fertőzés megelőzésében.
A kókuszolaj általában biztonságos a legtöbb ember számára, de néhány felnőtt és gyermek allergiát tapasztalhat a kókuszra vagy az Arecaceae növénycsalád más tagjaira, beleértve az olajat is.
Koriander, fűszer- és gyógynövény
Rengeteg fűszernövényt ismerünk, használunk a mindennapokban, de ezek közül soknak nem csak az íze remek, hanem felhasználhatósága és hatása is.
Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?
Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?
Lúgosító ételek nyomában
Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.
Ínycsiklandozó diétás lasagne
Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!
Népszerű adventi édességünk a grillázs
A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.