Menü

A mángold három zöldség egyben

Fehér, lila vagy piros levélnyele vastag, levele húsos, sötétzöld, igazán dekoratív zöldségféle, finom, és egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.

Itthon kétféle mángoldot - vagy mangoldot - termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levél vagy metélőmángoldot, valamint a száráért termesztett bordás mángoldot, melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga) levélnyeléről. Előfordulnak köztes fajok, melyeknél mind a levélnyél, mind a levéllemez erőteljes, ilyenkor a két részt két különböző ételhez készíthetjük el.

Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású. Gazdag A-vitaminban. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb. Nagy pektintartalma miatt könnyen emészthető.

Viszonylag kevés kártevője és betegsége ismert, így nem igényel vegyszeres kezelést a termesztése. Zöld leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el. Gyakorlatilag minden olyan ételhez remek, amit spenóttal készítünk. Keverhetjük zöldsalátákhoz nyersen is.

Kis fokhagymás vajon megpárolva, tejszínnel a levélmángold kiváló körete halaknak, húsoknak. Burgonyával is keverhetjük, de a parajhoz hasonlóan túróval gazdagítva különféle rakott tésztákat, sós lepényeket is tölthetünk vele.

Kínai kel, spárga, rebarbara, ezeket mind helyettesíthetjük a mángold ropogós szárával. A levélnyélből kis előfőzés után készülhet saláta, de ha köretet ennénk, főzzük meg a mángoldszárat, és lecsöpögtetés után forgassuk át fokhagymás vajon.

A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk a rebarbarához hasonló módon.

Kacsamell tekercs salátaágyon

Hozzávalók 6 személyre:

35 dkg füstölt kacsamell

35 dkg friss mángold

2 érett mangó

A salátához:

15 dkg salátalevél (fejes vagy galambbegy)

2 evőkanál gyümölcsecet

3/4 dl olívaolaj

só, bors

12 szem tisztított dió a díszítéshez

Elkészítés: A kacsamellet fagyasszuk két óra hosszat szeletelés előtt. Vágjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Helyezzük fóliára a szeleteket egymás mellé átfedésekkel. (Mint amikor tetőt fednek). Forraljunk egy lábosban vizet. Vágjuk le a mángold kemény szárát. A forró vízben blansírozzuk pár másodpercig a leveleket, majd hűtsük ki gyorsan jégkockás vízben, és szárítsuk meg. Hámozzuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel a mangót. Helyezzük egy rétegben mangószeleteket a hússzeletekre. Erre fektessük a mángold leveleket. Tekerjük fel a három réteget. A fóliát nem szabad vele együtt tekerni. A göngyöleget rögzítsük a fóliával. Még szorosabb lesz a tekercs, ha alufóliába is betekerjük, melyet a végeknél megcsavarunk.

Fagyasszuk legalább 5-6 óra hosszat. Vegyük ki a hűtőből, és annyira engedjük megmelegedni, hogy szépen tudjuk szeletelni. Egy szelet kb. 1/2 centis legyen. Mossuk meg a salátaleveleket. Keverjük össze az ecetet, az olajat, a sót és a borsot. Forgassuk bele a salátaleveleket. Helyezzük a kacsaszeleteket a salátaágyra, dekoráljuk a dióval.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.