Menü

A nyári túlevés legyőzése

A nyári időszakot sokszor a strandolással, a szabadban eltöltött programokkal azonosítjuk. Azonban a szokásos kaják, desszertek között is bőven megvannak az olyan bűnösök, amelyek bizony elhízást okoznak a forróság ellenére is. Ilyenkor a strandforma helyett rengeteg ember inkább “növeszti a pocakját”, és nem “csökkenti” azt. Emellett a forróságban sokszor érezhetjük, hogy napközben étvágytalanok vagyunk, és nem kívánunk semmit, majd az esti időszakban mikor elkezd hűvösebb lenni, akkor elkezdünk túl sokat enni.

Ráadásul sok gyereknek, iskolásnak a nyári szünet magával hozza a túl sok szabadidőt is, amely pedig szintén hozzájárul a nassoláshoz. Például egy film, sorozat megnézése közben, vagy éppen videójátékozás alatt tökéletes lehetőség van arra, hogy nassoljunk valamit, amely aztán plusz kalóriaként hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan küzdjünk a túlsúly ellen.

A nyár titkos kalóriái

Észrevétlen kalóriáink egyik része a tipikus nyári strandételekből származik, gondoljunk csak a lángosra, kolbászra, hamburgerre, jégkrémre, vagy éppen a jégkására. Míg előbbiek túlzott zsírtartalmukkal, addig utóbbiak magas cukortartalmukkal viszik fel napi energiabevitelünket. Ráadásul az édességek, mint például a fagylalt, vagy a jégkrém sok embernek örökös csábítást jelentenek. Egy üdülés alkalmával természetesen élvezzük ki ezeket, de ne váljon a mindennapos étkezéseink részévé. A nyári időszakban a sok gyümölcs fogyasztása sokkal egészségesebb tud lenni, viszont ilyenkor a jégkrém, és a fagylalt nagy csábítóerő tud lenni.

Na és mi a helyzet az édességekkel? A jégkrém és a fagylalt talán az egyik legnagyobb ludas, de emellett a csokoládék, és a sütemények is bőven bűnösek abban, hogy ha a legforróbb időszak közepén kezdünk el hízni. A nyár előnye, hogy számtalan szuper gyümölcsös alternatívát találhatunk már, legyen az sima gyümölcs, vagy valamilyen gyümölcslé, esetleg joghurt.

A nassolás csak pillanatnyi öröm

Személy szerint sajnos rám is jellemző, hogy túl sokat foglalkozom (gondolatban) az evéssel, ételekkel, főzéssel, rengetegszer gondolok arra, hogy nassolni kellene valamit, és emiatt néha túl sok kalóriát viszek be egy nap a szervezetbe. Más szempontból lassan, összpontosítva enni, megfigyelni az ételt, sokszor megrágni a falatot, figyelni az ízekre, illatokra nem mindig annyira egyszerű. Sokszor csak gyorsan felfaljuk a kiszedett adagot, majd haladunk tovább a mindennapi teendőkkel.

Ezzel szemben megfigyelhető, hogy már maga a főzés is segít mélyebb kapcsolatot teremteni az étellel, vagy az is, hogy ha evés közben beszélgetünk valakivel, ilyenkor általában sokkal lassabban esszük meg az adott adagot. A rohanó, figyelmetlen evés hozzájárul több étkezési problémához is, mint például az elhízás, túlevés és az ezzel járó túlsúly.

Fontos tudatosítani azt is, hogy az ételek, édességek csak pillanatnyi örömet okoznak, nem kell lemondani minden finomságról, viszont az önuralom nagyon fontos abban, hogy ne együnk többet a kelleténél, és bizonyos nassolnivalókat, amelyekre nincs szükségünk vissza tudjunk rakni a hűtőbe, vagy a polcra.

Végül pedig ne felejtsük: ha helytelenek az étkezési szokásaink, akkor bizony változtatni kell, de az sosem követelmény, hogy fenekestül felforgassuk az eddig megszokott rendszerünket, valamint egy-egy kaját egyáltalán nem kell végleg kitörölni az életünkből, legtöbbször elegendő csak egy kicsivel visszább venni az elfogyasztott mennyiséget. Az elegendő alvás, és a rendszeres testmozgás pedig szintén nagyon fontos az étkezésünk szempontjából is. Ugyanis az edzés létfontosságú a kalóriák elégetésében, a rendszertelen és a túl kevés alvás pedig fokozza az éhségérzetet. Kis lépésekkel, tudatos hozzáállással és tartós megoldásokkal érhetjük el ugyanis a leghosszabb eredményeket!

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?

Mi az a vasfelszívódási zavar?

A vas többsége a vékonybél első területein szívódik fel. Ha valami akadályozza ezeket a szakaszokat – például gyulladás, cöliákia, Crohn-betegség vagy gyomor-bypass műtét –, akkor kialakulhat felszívódási zavar, még akkor is, ha a táplálékkal elegendő vas jut be a szervezetbe. Mi az a vasfelszívódási zavar?

Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.

Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.