Menü

Az egyik legértékesebb zöldség a mángold

Annak ellenére, hogy a mángoldot az egyik legtáplálóbb és legértékesebb leveles zöldségként tartják számon, itthon még mindig nem annyira elterjedt a fogyasztása. Pedig ez a sötétzöld színű zöldség egyesíti magában a spenót, a spárga, a sárgarépa, a rebarbara és a cékla kiváló tulajdonságait. Íze a spenóténál kicsit erőteljesebb.

A fehér, lila vagy piros levélnyelű mángold - amit római káposztának vagy leveles répának is hívnak - vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, és hasznos a betegségmegelőzésben. Érdemes gyakrabban beépíteni a mindennapi étkezésekbe, hiszen pektineket, értékes szerves savakat - így alma- vagy citromsavat - tartalmaz, serkenti az anyagcsere-folyamatokat, és a fogyókúrázók is ehetik. Személyenként napi 150-200 gramm az ajánlott mennyiség.

Mit tartalmaz a mángold?

Található benne többek közt magnézium, vas, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor és cink, de nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat is, van benne például béta-karotin, kvercetin, karotinoid és betalain. A mángold gyulladáscsökkentő hatása sem elhanyagolható.

Erősíti a csontokat, véd a rák ellen

A kalcium, valamint a D-vitamin és a K-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében. A kalcium táplálja a csontok és a fogak szerkezetét, míg a D-vitamin segíti a beépülését, szabályozza a szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjét. A mángold nagyon gazdag K-vitaminban, így érdemes gyakran fogyasztani belőle.

Ráadásul több olyan fontos vitamin és ásványi anyag is található a mángoldban, mely csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát: a béta-karotin véd a bőrrák ellen, és a tüdőrákot is segít megelőzni a kutatások szerint. Antioxidáns-tartalma révén a mángold erősíti az immunrendszert, és védi a sejteket a szabad gyökök oxidáló hatásától.

Védi a szemet, és diétázóknak is ajánlott

A zöldségben található karotin a szem egészségét őrzi, megóvja a rövidlátástól, és a szürkehályog megelőzésében is fontos szerepet játszik.

A mángold rendkívül magas rosttartalmának köszönhetően - kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett - szinte átmossa a bélrendszert, serkenti az emésztést, ezáltal a fogyókúrának is lendületet ad.

Hogyan fogyaszd a mángoldot?

Ez a filléres zöldség igazi csodabomba a szervezet számára. A mángold leveleit fogyaszthatod nyersen, például salátákban vagy turmixokban, de krémlevesként, köretként vagy főzelékként is kiváló. A nyelét megfőzve szintén salátákba, de akár süteménybe is használhatod. A zöldség jól fagyasztható, így a vitaminhiányos téli hónapokra is el lehet rakni belőle a mélyhűtőbe.

A legegészségesebb zöld leveles zöldségeknek sokkal gyakrabban kellene a tányérra kerülniük, hogy a betegségeket megelőzd.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.