Az egyik legértékesebb zöldség a mángold
- Dátum: 2023.07.11., 07:58
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészség, életmód, energia, mángold, rost, tápanyag, zöldség
Annak ellenére, hogy a mángoldot az egyik legtáplálóbb és legértékesebb leveles zöldségként tartják számon, itthon még mindig nem annyira elterjedt a fogyasztása. Pedig ez a sötétzöld színű zöldség egyesíti magában a spenót, a spárga, a sárgarépa, a rebarbara és a cékla kiváló tulajdonságait. Íze a spenóténál kicsit erőteljesebb.
A fehér, lila vagy piros levélnyelű mángold - amit római káposztának vagy leveles répának is hívnak - vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, és hasznos a betegségmegelőzésben. Érdemes gyakrabban beépíteni a mindennapi étkezésekbe, hiszen pektineket, értékes szerves savakat - így alma- vagy citromsavat - tartalmaz, serkenti az anyagcsere-folyamatokat, és a fogyókúrázók is ehetik. Személyenként napi 150-200 gramm az ajánlott mennyiség.
Mit tartalmaz a mángold?
Található benne többek közt magnézium, vas, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor és cink, de nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat is, van benne például béta-karotin, kvercetin, karotinoid és betalain. A mángold gyulladáscsökkentő hatása sem elhanyagolható.
Erősíti a csontokat, véd a rák ellen
A kalcium, valamint a D-vitamin és a K-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében. A kalcium táplálja a csontok és a fogak szerkezetét, míg a D-vitamin segíti a beépülését, szabályozza a szervezet kalcium- és foszforanyagcseréjét. A mángold nagyon gazdag K-vitaminban, így érdemes gyakran fogyasztani belőle.
Ráadásul több olyan fontos vitamin és ásványi anyag is található a mángoldban, mely csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát: a béta-karotin véd a bőrrák ellen, és a tüdőrákot is segít megelőzni a kutatások szerint. Antioxidáns-tartalma révén a mángold erősíti az immunrendszert, és védi a sejteket a szabad gyökök oxidáló hatásától.
Védi a szemet, és diétázóknak is ajánlott
A zöldségben található karotin a szem egészségét őrzi, megóvja a rövidlátástól, és a szürkehályog megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A mángold rendkívül magas rosttartalmának köszönhetően - kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett - szinte átmossa a bélrendszert, serkenti az emésztést, ezáltal a fogyókúrának is lendületet ad.
Hogyan fogyaszd a mángoldot?
Ez a filléres zöldség igazi csodabomba a szervezet számára. A mángold leveleit fogyaszthatod nyersen, például salátákban vagy turmixokban, de krémlevesként, köretként vagy főzelékként is kiváló. A nyelét megfőzve szintén salátákba, de akár süteménybe is használhatod. A zöldség jól fagyasztható, így a vitaminhiányos téli hónapokra is el lehet rakni belőle a mélyhűtőbe.
A legegészségesebb zöld leveles zöldségeknek sokkal gyakrabban kellene a tányérra kerülniük, hogy a betegségeket megelőzd.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.