Menü

A hagyma különleges hatásai

A hagymát imádjuk, egyrészt mert nagyon finom, de tudjuk azt is, hogy több betegség is gyógyítható a segítségével.

A tavasz beköszöntével elárasztja az újhagyma a piacokat, és, hát ember legyen a talpán, aki meg tudja állni, hogy legalább 5-6 kötéssel ne vigyen haza belőle egyszerre. Aki pedig kertes házban lakik, az reggeltől estig legelje a friss hagymákat, hiszen nagyon egészséges.

Latin nevén allium cepa, az amarilliszfélék családjába tartozó növény Ázsiából került Magyarországra, legalább 7000 éve termesztik. Tavasszal zsenge, ősszel vöröshagyma virágzik.

A hagyma alapzöldség a konyhában, fogyaszthatjuk nyersen, igaz, a leheletünk nem lesz tőle csábító, ennek ellenére hagyományos hideg ételek, mondjuk pörc vagy szalonna mellé sokan szívesen falatozzák. A hagyma nem csak magában izgalmas, számos főtt ételünk nélkülözhetetlen alapja. Karakteres aromája miatt sokoldalúan felhasználhatjuk, nem hiányozhat egy konyhából sem: remekül érvényesül pörköltekben, levesekben, salátákban, húsoknál vagy köreteknél, de még hagymalekvárt is készíthetünk belőle.

Híres baktériumölő, megfázás és fertőzések megelőzésére is használják. A hagyma tartalmaz A-, B-,C- és E-vitamint, valamit folsav, nátrium, kálium, vas tartalma is magas, de más ásványi anyagokban is bővelkedik. A hagymában egy igen erős antioxidáns is fellelhető, a kvercetin nevű flavonoid, ami bizonyítottan rákmegelőző hatással bír.

Nézzük, milyen betegségekre lehet gyógyír a hagyma:

1. Segítségével kidugaszolhatjuk a fület

Távolítsuk el a külső héját, egészen addig, amíg csak a belső része marad. Ezt mossuk meg, és helyezzük a fülünkbe, de ne nyomjuk bele túlságosan. Hagyjuk benne egy éjszakán át. A hagyma eltávolítja a fölösleges fülzsírt, így újra akadálymentessé teszi a hallást.

2. Égések ellen

Akár a nap sugarai okozta leégés, akár kisebb tűzhelyi sérülések esetén a hagyma kiváló segítség lehet. Egy szelet hagymával óvatosan dörzsöljük át a leégett felületet, majd hagyjuk rajta néhány percig. Enyhíti a gyulladást, nyugtatja a bőrt.

3. Rovarcsípések ellen

Ha megcsíp egy méh, a legelső dolgunk az kell legyen, hogy eltávolítsuk a fullánkot. Miután megszabadultunk tőle, tegyünk egy kisebb darab hagymát a csípésre, ez majd hamar enyhíti a fájdalmat, és a duzzanatot.

4. Lázcsillapító

Vágjunk kisebb darabokra egy hagymát, tegyük a talpunkra, és húzzunk rá egy pamutzoknit. A pakolást időnként cseréljük újra, addig, amíg csökken a láz. Nagyon hatékony.

A hagyma, nyersen fogyasztva az egyik leghatékonyabb méregtelenítő. Együnk belőle minél többet, így könnyedén megszabadulhatunk a felgyülemlett méreganyagoktól. Tavasszal a hagyma a legjobb tisztítókúra, iktassuk be étrendünkbe.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.