Menü

A hagyma különleges hatásai

A hagymát imádjuk, egyrészt mert nagyon finom, de tudjuk azt is, hogy több betegség is gyógyítható a segítségével.

A tavasz beköszöntével elárasztja az újhagyma a piacokat, és, hát ember legyen a talpán, aki meg tudja állni, hogy legalább 5-6 kötéssel ne vigyen haza belőle egyszerre. Aki pedig kertes házban lakik, az reggeltől estig legelje a friss hagymákat, hiszen nagyon egészséges.

Latin nevén allium cepa, az amarilliszfélék családjába tartozó növény Ázsiából került Magyarországra, legalább 7000 éve termesztik. Tavasszal zsenge, ősszel vöröshagyma virágzik.

A hagyma alapzöldség a konyhában, fogyaszthatjuk nyersen, igaz, a leheletünk nem lesz tőle csábító, ennek ellenére hagyományos hideg ételek, mondjuk pörc vagy szalonna mellé sokan szívesen falatozzák. A hagyma nem csak magában izgalmas, számos főtt ételünk nélkülözhetetlen alapja. Karakteres aromája miatt sokoldalúan felhasználhatjuk, nem hiányozhat egy konyhából sem: remekül érvényesül pörköltekben, levesekben, salátákban, húsoknál vagy köreteknél, de még hagymalekvárt is készíthetünk belőle.

Híres baktériumölő, megfázás és fertőzések megelőzésére is használják. A hagyma tartalmaz A-, B-,C- és E-vitamint, valamit folsav, nátrium, kálium, vas tartalma is magas, de más ásványi anyagokban is bővelkedik. A hagymában egy igen erős antioxidáns is fellelhető, a kvercetin nevű flavonoid, ami bizonyítottan rákmegelőző hatással bír.

Nézzük, milyen betegségekre lehet gyógyír a hagyma:

1. Segítségével kidugaszolhatjuk a fület

Távolítsuk el a külső héját, egészen addig, amíg csak a belső része marad. Ezt mossuk meg, és helyezzük a fülünkbe, de ne nyomjuk bele túlságosan. Hagyjuk benne egy éjszakán át. A hagyma eltávolítja a fölösleges fülzsírt, így újra akadálymentessé teszi a hallást.

2. Égések ellen

Akár a nap sugarai okozta leégés, akár kisebb tűzhelyi sérülések esetén a hagyma kiváló segítség lehet. Egy szelet hagymával óvatosan dörzsöljük át a leégett felületet, majd hagyjuk rajta néhány percig. Enyhíti a gyulladást, nyugtatja a bőrt.

3. Rovarcsípések ellen

Ha megcsíp egy méh, a legelső dolgunk az kell legyen, hogy eltávolítsuk a fullánkot. Miután megszabadultunk tőle, tegyünk egy kisebb darab hagymát a csípésre, ez majd hamar enyhíti a fájdalmat, és a duzzanatot.

4. Lázcsillapító

Vágjunk kisebb darabokra egy hagymát, tegyük a talpunkra, és húzzunk rá egy pamutzoknit. A pakolást időnként cseréljük újra, addig, amíg csökken a láz. Nagyon hatékony.

A hagyma, nyersen fogyasztva az egyik leghatékonyabb méregtelenítő. Együnk belőle minél többet, így könnyedén megszabadulhatunk a felgyülemlett méreganyagoktól. Tavasszal a hagyma a legjobb tisztítókúra, iktassuk be étrendünkbe.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!