Menü

Sátrazzunk!

A héten a gyerekeim vándortáborban vannak és sátorban alszanak. Nekem ez azért különleges, mert ez új élmény nekik és nosztalgia nekem. Csodás kaland! Tartsanak velem, menjünk el sátrazni. Nem kell hozzá tábor vagy túra! A kert vagy az udvar is megfelel.

Milyen típusú sátrak léteznek? Nos vannak strand sátrak, kétszemélyes sátrak, túra sátrak, kerekre összehajtható instant sátrak, magashegyi sátrak, nagy családi sátrak, telepített sokszemélyes sátrak, pillekönnyű sátrak és kemping és fesztivál sátrak.

Különböző felhasználással, víz- és szélállósággal, technológiával, mérettel, felállítási móddal, formával és legfőképp: árral. Van 3 évszakos és négy évszakos, önhordó és nem önhordó. (Önhordó sátraknak nevezik azokat a konstrukciókat, amelyek a földbe szúrt pöckök nélkül is megtartják alakjukat. A nem önhordó sátrakat pedig csak akkor tudjuk felállítani, ha kifeszítjük a sátor köteleit és azokat valahova rögzítjük.)

Hogy mi alapján válasszunk sátrat az attól függ, hány személyre keresünk milyen méretűt, milyen céllal milyen típusút, egy-két napra vagy netán hosszabb kiruccanásra.

Át kell gondolni azt is, hogy mire szeretnénk használni, például gyalogtúra, motorozás, egyedül, párban, vagy családdal, melyik évszakban és milyen körülmények között.

Praktikusak az olyan sátrak, amelyek, amelyeknek van egy kis előtere, ahova be lehet tenni csomagot, cipőt.

Fontos kritérium a sátor hossza, hogy kényelmesen elférjünk és a magassága, hogy fel lehessen ülni benne. A 95-100 cm belmagasságú sátrak már kényelmesek egy átlag magasságú embernek.

No és itt a vízállóság is, mely szintén fontos ugyebár….Mit ér a legjobb sátor is, ha beázik, ezért célszerű minél vízállóbb anyagút választani az áruházban.

Talán apróbb dolognak tűnik, pedig egyáltalán nem elhanyagolandó szempont a szúnyogháló megléte. Jobb, ha van, máskülönben egy forró nyári estén sokszáz vérszívó fog jóllakni belőlünk.

Ha megvettük a drága sátrat, azzal feladatunk még nem ért véget. Senki se szeretné a szezon egy penészes, büdös sátorral kezdeni, ezért a tárolásra és karbantartásra fokozott figyelmet kell fordítanunk.

S végezetül felhívnánk a figyelmet arra, hogy melyek azok a dolgok, amit semmiképp se hagyjunk otthon, ha sátorozni indulunk:

Első a polifoam és a hálózsák, mely a sátrazás elengedhetetlen kelléke. Cserkészkoromból emlékszem csak kanálgépnek hívtuk…elengedhetetlen eszköz.

A bicska sátrazásnál szintén fontos eszköz, ahogy a zseblámpa vagy fejlámpa is, hiszen a sátor tetején nem lesz felkapcsolható lámpa, mint otthon.

Mindenkinek kalandos, izgalmas, tartalmas sátras kirándulásokat kívánok, akár gyalog, akár biciklin vagy motoron.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.