Menü

Története, használata és hatása a füstölőnek

Feltalálása

Az emberiség történetének kezdete óta használ füstölőt. Egészen a tűz felfedezése óta. Valószínűleg őseink felismerték, hogy a legtöbb növénynek erőteljes illata van elégés után. A levegő pillanatok alatt megtelik a növények aromájával, néhány szárított levél, fűszer vagy ág tűzre vetése után.

Különböző kultúrákban

Az egyes kultúrákban világszerte égettek tömjént istentiszteletkor vagy felajánlásként Isten, vagy az istenségek számára. Ez a gyakorlat a legtöbb vallásnál megtalálható és a világ minden táján jelen van valamilyen formában.

Akár az egyiptomi hieroglifákból is megtudhatjuk, hogy a füstölő gyakori és nagy jelentőségű volt már a korai kultúráknak a szellemi életben is. Egyes ábrázolásokon papok láthatóak az istenek kiengesztelésére szánt füstölők égetése közben, vagy a gyógyítók, akik ily módon próbálják a betegből kiűzni a betegséget. Emellett pedig a templomaikban mindig égett tömjén az isteneik tiszteletére. A héberek és a keresztények, a buddhisták, hinduk, indián kultúrák mind mind aktívan használták.

Éppen ezért a tömjénnek igen magas ára volt akkoriban. Az Arab-félszigeten egy időben értékesebb valuta volt, mint az arany vagy ezüst. Egy monda szerint Hippokratész az illatos növények elégetésével megszabadította Athént a pestis járványtól. Keleten azt tartják, hogy füstölőt gyújtani nagylelkű áldozat, nem csak annak, akinek gyújtják, hanem mindenkinek, akihez elér az illata.

Mire használták?

Gyakran alkalmazták bizonyos helyek megtisztítására, hiszen egyes illatok füstje állítólag alkalmas a rossz szellemek elűzésére, vagy éppen a jó szellemek bevonzására. Gyakran az idő mérésére is alkalmas volt, mivel egyenletes égése viszonylag pontos időintervallumot határoz meg. Ez kb. negyed óra. Emellett pedig mind a mai napig bevetjük a szúnyogok és egyéb kellemetlen rovarok riasztására. Ha a füstölőnk tartalmaz citrom, eukaliptusz, szegfűszeg, levendula növényeket, akkor biztos lehetünk benne, hogy a vérszívók jó messzire elkerülnek bennünket. Továbbá használjuk még meditációhoz, vagy csak egyszerűen azért, hogy kellemes, megnyugtató hangulatot varázsoljunk.

Milyen hosszú ideig ég?

A füstölők égési ideje éppúgy, mint ahogy az illatuk ereje, eltér egymástól. Égési idejük becsapós lehet, hiszen nem kizárólag a hossza határozza meg. Egy-egy darab akár egy óráig is kitarthat. A füst szent, tisztító és védelmező energiával bír, mellyel a gyanta, fa, gyógynövény eszenciája jut el hozzánk.

Hatása az egészségre

A füstölő számos hatással bír az emberre. Az illatok mesések, egyedi jelentéssel bírnak, gyógyítanak, nyugtatnak. De a hangulatunkra is nagy befolyást gyakorolnak. A füstölő nem káros az egészségre, de lehetőleg csak tiszta alapanyagokból készülteket használjunk. De arra ügyeljünk, hogy a füstöt közvetlenül soha ne lélegezzük be.

Mivel füstölhetünk?

Közérzetünkre a növények hatnak leginkább. Minden növény saját, egyedi tulajdonságokkal és gyógyhatással bír. Tehát használhatunk füstölésre szárított gyógynövényeket, fűszernövényeket, illatos virágokat, gyümölcsöket, szálas-, vagy kúpfüstölőket. Különböző fákat, gyantákat.

Úgy tartják, hogy a füstölőpálcika az indiai szerzetesek találmánya, így a hagyománya is ott a legnagyobb. A füstölőknek a kúpfüstölő fajtája is könnyen használható, és széles körben elterjedt.

Mit tartalmaznak a füstölők?

A füstölőpálcikák alapja általában egy vékony tartópálca. Az erre sodort füstölőpasztát a fentebb említett anyagokból, növényekből, mézből, virágporból, gyantákból gyúrják, ás természetes illóolajokkal illatosítják. Japánban és Tibetben a füstölőpálcikákhoz nem használnak tartópálcát, ezért úgy tartják, hogy minőségben ezek a legjobbak.

Melyik hogyan hat ránk?

A szantálfa az egyik legértékesebb fafajta, amelyet évezredek óta mélységes tisztelet övez. A hinduizusban a gyógyítás fontos alapanyaga, de számos ázsiai országban használják gyógyszerként. Balzsamosan fás illata csodálatosan oldottá teszi a szellemet, tehát kiválóan alkalmas meditációhoz.

A tömjén sok kultúrában még ma is a szertartások fontos része. Különösen jól illik meditációhoz, elősegíti a szellemi munkát, közelebb viszi az embert Istenéhez. Tértisztításra is kiválóan használhatjuk. Füstje megszenteli a teret és fokozza a rezgését mindennek, amivel kapcsolatba kerül. A gonosz erők és a belső kételkedések, félelmek ellen véd.

A zsályának sok fajtája létezik, azonban a gyógyító-, tisztító tulajdonságuk közös. A zsálya szó jelentése maga is utal az erejére: gyógyítani. A fehérzsályának van a legerősebb tisztító hatása. Szertartások során sokszor használják.

A levendula erősíti az idegeket, ellazítja a testet, tehát nyugtató hatású. Spirituális szinten képviseli a tisztaságot, a csendet, az odaadó derűt, a kegyelmet és a nyugalmat. Illata hasznos lehet szorongás, depresszió, álmatlanság aromaterápiájához.

A cédrus a fehér zsálya női párjának számít. Egyesít magában minden elemet. Hatása gyógyító és tisztító, emellett segíti a harmóniát. Segít továbbá a testet összehangolni a lélekkel és a szellemmel.

A bazsalikom füstölőt használhatjuk a fáradtság, túlfeszített idegállapot oldására. Görcsoldó, a belső feszültségeket, kényszereket, csapongó gondolatokat kisimítja. Segít a koncentrációban. Vita esetén segít a közös és békés megegyezés eléréséhez.

Ma mire használjuk a füstölőket?

Elsőként a meditációkhoz, elcsendesedéshez, megnyugváshoz keresik az emberek. Van, aki csak az illatát kedveli és a ház illatosítására használja. Szertartások során, tértisztításra és védelemre ma is használják. Az egészségünk fenntartására, párkapcsolati inspiráció céljából is keresik ezt a terméket.

Nagyon fontos, hogy a füstölőt soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, ha meggyújtottuk. Vásároljunk inkább jobb minőségű terméket és a füstjét közvetlenül ne lélegezzük be.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.