Menü

Mitől lesz száraz, töredezett a hajunk?

Általában vagy normál, vagy zsíros, vagy száraz hajat különböztetünk meg egymástól. Számít a genetika, az életmód, befolyásolóak a hajápolási szokások, az étrend és egyes betegségek is. Mi okozhatja, ha hajuk száraz, töredezett és mit tehetünk ellene?

Mint említettem, mindegyik kialakulása hajlam és genetika kérdése is, de a nem megfelelő hajápolási szokások is közrejátszanak, ahogy az étrend és egyes betegségek is. A száraz haj lehetséges okai közé tartozik a gyakori hajmosás-hajszárítás forró levegővel, a hajvasalás is roncsolja a haj szerkezetét, ahogy a gyakori hajfestés és dauer is.

A forró levegős hajszárító, a forró vizes öblítés mind a haj romlásához vezetnek.

Hormonális változások is szerepet játszanak a haj szerkezetének kialakulásában, s ahogy az én szögegyenes hajam a szüléssel hullámossá-göndörré vált, úgy okozhat az életkor és a menopauza is hasonló változásokat.

A fent említett helytelen hajápolási szokások elkerülésével, illetve a hajunknak megfelelő készítmények használatával sokat javíthatunk a kialakult helyzeten.

Fontos a megfelelő étrend is! Az ásványi anyagok és vitaminok mellett a megfelelő folyadékbevitel is számít, hiszen a haj hidratálása nem elhanyagolandó szempont.

Betegség is lehet a roncsolt haj hátterében, például hajhullást okozhat a pajzsmirigy-alulműködés, de a betegségek kezelhetőek a szakorvos javaslatainak betartásával, ha szükséges gyógyszeres kezelés alkalmazásával.

Mitől lehet még száraz a haj?

Különféle külső hatások miatt is kialakulhat ez a probléma, amelyekről elsőre talán nem is feltételeznénk, hogy roncsolja a hajat.

A túl gyakori fésülködés kerülendő és meggondolandó, hogy használjunk-e műanyag fésűket, vagy inkább válasszunk helyette természetes anyagból, például bambuszból készült bontókeféket.

Napozás. Ahogy a bőrünket, úgy a hajunkat is károsítják az UV-sugarak, így gondoskodni kell hajunk megfelelő fényvédelméről is, mert a napfény tovább száríthatja a hajszálainkat.

Tudom, hogy a trend nagy úr, de a különféle vegyszeres kezeléseket is minimalizálni kell, léteznek kímélő, ammóniamentes hajfestékek, tartózkodjunk a tartós hullámoktól vagy épp egyenesítéstől, s legyünk hajkoronánkkal kíméletesek. Találjuk meg ebben is az arany középutat!

Amennyiben a fent említett tanácsok betartása ellenére is fennáll a probléma, akkor valószínűleg több dolog is meghúzódhat mögötte, elsőként ezeket a kiváltó okokat kell kiiktatni.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.