Menü

Mitől lesz száraz, töredezett a hajunk?

Általában vagy normál, vagy zsíros, vagy száraz hajat különböztetünk meg egymástól. Számít a genetika, az életmód, befolyásolóak a hajápolási szokások, az étrend és egyes betegségek is. Mi okozhatja, ha hajuk száraz, töredezett és mit tehetünk ellene?

Mint említettem, mindegyik kialakulása hajlam és genetika kérdése is, de a nem megfelelő hajápolási szokások is közrejátszanak, ahogy az étrend és egyes betegségek is. A száraz haj lehetséges okai közé tartozik a gyakori hajmosás-hajszárítás forró levegővel, a hajvasalás is roncsolja a haj szerkezetét, ahogy a gyakori hajfestés és dauer is.

A forró levegős hajszárító, a forró vizes öblítés mind a haj romlásához vezetnek.

Hormonális változások is szerepet játszanak a haj szerkezetének kialakulásában, s ahogy az én szögegyenes hajam a szüléssel hullámossá-göndörré vált, úgy okozhat az életkor és a menopauza is hasonló változásokat.

A fent említett helytelen hajápolási szokások elkerülésével, illetve a hajunknak megfelelő készítmények használatával sokat javíthatunk a kialakult helyzeten.

Fontos a megfelelő étrend is! Az ásványi anyagok és vitaminok mellett a megfelelő folyadékbevitel is számít, hiszen a haj hidratálása nem elhanyagolandó szempont.

Betegség is lehet a roncsolt haj hátterében, például hajhullást okozhat a pajzsmirigy-alulműködés, de a betegségek kezelhetőek a szakorvos javaslatainak betartásával, ha szükséges gyógyszeres kezelés alkalmazásával.

Mitől lehet még száraz a haj?

Különféle külső hatások miatt is kialakulhat ez a probléma, amelyekről elsőre talán nem is feltételeznénk, hogy roncsolja a hajat.

A túl gyakori fésülködés kerülendő és meggondolandó, hogy használjunk-e műanyag fésűket, vagy inkább válasszunk helyette természetes anyagból, például bambuszból készült bontókeféket.

Napozás. Ahogy a bőrünket, úgy a hajunkat is károsítják az UV-sugarak, így gondoskodni kell hajunk megfelelő fényvédelméről is, mert a napfény tovább száríthatja a hajszálainkat.

Tudom, hogy a trend nagy úr, de a különféle vegyszeres kezeléseket is minimalizálni kell, léteznek kímélő, ammóniamentes hajfestékek, tartózkodjunk a tartós hullámoktól vagy épp egyenesítéstől, s legyünk hajkoronánkkal kíméletesek. Találjuk meg ebben is az arany középutat!

Amennyiben a fent említett tanácsok betartása ellenére is fennáll a probléma, akkor valószínűleg több dolog is meghúzódhat mögötte, elsőként ezeket a kiváltó okokat kell kiiktatni.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.