Menü

A hidroponika alapjai, előnyei és hátrányai

A hidroponika a növénytermesztés azon módja, amely nem talajban történő termeléssel, hanem tápfolyadék használatával működik. A klasszikus földet, vagy homokot ilyenkor perlit, kavics, vagy kőzetgyapot helyettesíti, amelyen a tápoldat könnyen átjárhat. Azonban mikor ismerték fel ezt a módszert, valamint mik az előnyei és hátrányai?

A hidroponika története

A hidroponika története évezredekre nyúlik vissza, különböző elméletek szerint már az egyiptomiak is kísérleteztek különböző önellátó növényi rendszerekkel. A középkorban, valamint az újkorban a folyamatos eszközhasználat, és fejlődés hatására az önálló növénytermesztés háttérbe szorult. Majd a XX. században történt valódi áttörés, és ma már rengeteg különböző módszer létezik, amelyek jelentősége egyre növekszik az élelmiszer ellátásában. Érdemes megemlíteni William Frederick Gericke nevét, aki 1929-től kezdve aktív úttörője volt a tápoldat alapú mezőgazdasági növénytermesztésnek, és ő vezette be a technológia alapjait.

A hidroponika előnyei

Röviden a módszer legnagyobb előnye a: kevesebb víz. Ezen módszer igazi előnye az, hogy kevesebb vizet igényel, a hagyományos növénytermesztéssel szemben ilyenkor 50-75%-kal kevesebb vizet használnak fel. Emellett az olyan növények termesztéséhez, mint a paprika és a paradicsom jóval kevesebb hely szükséges, nagyméretű termelésnél mindez rengeteget jelent. Valamint ez egy jelenleg is nagyon vitatott kérdéskör, viszont a hidroponika segítségével a növények zárt térben is megtermelhetőek, így az időjárási viszonyok sem befolyásolják azokat, ráadásul ezáltal kevésbé vannak kitéve a növények különböző gomba, és bakteriális fertőzéseknek.

Főbb hidroponikus módszerek

A két legismertebb módszer a nyitott és a zárt művelési rendszer. A nyitott művelési rendszer “run to waste” technológia, olyan művelési rendszer, amelyben az eredetileg tápanyagokat tartalmazó vizet felhasználás után szennyvízként a csatornába eresztik. Emellett a táptalajt folyamatosan friss tápanyagokkal látják el, miközben a régieket a vízelvezető rendszeren keresztül eltávolítják a táptalajból.

Ezzel szemben a zárt vagy recirkulációs rendszerekben a tápanyagokat nem távolítják el a csatornán, szennyvízhálózaton keresztül, hanem összegyűjtik és újra a növényekhez szállítják őket. Ez különösen akkor hasznos, ha a termesztés során nem használnak táptalajt, illetve ha a táptalaj viszonylag kevés nedvességet tart vissza. Valamint ezzel a módszerrel valamivel több vizet is meg lehet takarítani.

Szintén ismert módszer, (és hazánkban is legtöbbször ezt alkalmazzák) a Deep Water Culture (DWC). A DWC egy akár otthoni körülmények között is alkalmazható módszer. Lényege, hogy a növények speciális kilyuggatott vagy hálós edényben növekednek, amelyek egy nagyobb tárolóedény tetejére vannak fellógatva. A növények edényében gyakran valamilyen közvetítőközeg, például perlit, kőzetgyapot van. A nagyobb edényben a tápoldat található, ebbe lógnak bele a növény gyökerei. A rendszer szintén fontos része a légszivattyú, amely az oxigént pumpálja a tartályba, ezáltal levegőztetve a növényeket.

A hidroponika hátrányai

Az így termelt növényekkel szemben az egyik legnagyobb kritika, hogy a tápoldatok amelyekben nevelik őket károsak a növényekre. Lehet, hogy nem szükséges az így megtermelt növényeket permetezni, viszont a permetszerek, vegyi oldatok sokszorosa kerül bele ilyenkor a zöldségekbe amelyeket megeszünk. Ezeknek a szereknek a tartós hatását nagyon nehéz megismerni, gondoljunk bele, hogy a most megevett zöldségek egészségügyi hatásai csak 20-30 év múlva fognak érződni egy-egy embernél. Másrészt a technológia nagymértékű felügyeletet igényel, és a sikeres termeléshez folyamatos felügyelet szükséges. Ezek a munkahelyek pedig alacsony képzettségű munkaerőt keresnek, leginkább mezőgazdasági munkásokat.

Az ilyen rendszerek rengeteg energiát igényelnek, elég csak az öntöző, csepegtető, vagy éppen a levegőztető rendszerekre gondolni, valamint a nagy gazdaságokban ezeket számítógépeken keresztül vezérlik. Hiába fogyaszt jóval kevesebb vizet, ha az energia szempontjából a sokszorosa fogy el a hagyományos termeléssel szemben. Emellett klasszikus értelemben nem nevezhető hátránynak, viszont ezt a módszert nem lehet minden növénynél alkalmazni, az olyan növények esetén, mint a búza, kukorica, napraforgó ezt a módszert még nehéz technikailag megvalósítani.

A hidroponika az elkerülhetetlen jövő

Bizonyos szempontból ez a módszer lehet az élelmezés egyik jövője, mivel ezáltal olyan helyeken termelhetünk növényeket ahol még víz sincs, akár más bolygókon, vagy éppen zárt építményekben. Másrészt ez a módszer magával hozza a robotizált világot, rengeteg energiát igényel, és mindeközben sok ember is kell a rendszerek felügyeléséhez, fenntartásához. Valamint ahhoz, hogy az egyre növekvő lakosság igényeit jó minőségű zöldségekkel lehessen kielégíteni már nem elegendő a hagyományos termelés. Összességében a hidroponika egy nagyon fejlődő terület, amelynek rengeteg formája ismert, és nagyon sok növényen ki lehet próbálni, viszont folyamatos kérdéskör, hogy a felhasznált tápanyagok tartós használata hogyan hat az emberi szervezetre, valamint, hogy gazdaságilag mennyire szorítja vissza a hagyományos gazdálkodást.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Brüsszel nevezetességei és látnivalói

Belgium fővárosa, Brüsszel, leginkább az Európai Unió fő székhelyeként ismert (holott több intézménye is máshol van). Lévén, hogy Brüsszel már elég messze van Magyarországtól így nem nevezhető “kedvelt” célpontnak, viszont egy nagyon hangulatos, divatos és sokszínű várost ismerhetünk meg rengeteg programmal ha leküzdjük a több, mint 1000 kilométeres távolságot.

Hibiszkuszvirág gyógyhatása

A virág szirmaiból elkészített, jótékony hatású, üdítő, élénkpiros színű, kellemesen savanykás ízű tea, nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre. Rendszeresen iható. Kis mértékben köptető hatású. Magas C-vitamin tartalma, és egyéb vitamin, hasznos anyag tartalma révén segít a megfázás, influenza kialakulásának megelőzésében; a kialakult légúti betegségek gyógyításában.

Gondolj télre, vess nyár végén is a kertbe

A tavaszi vetések szépen beérnek nyárra, ősz elejére, aki ügyesen csinálja, sok mindent el tud tenni a hűvösebb hónapokra üvegekben vagy fagyasztóban. Amikor kiürül a kert, mert mindent felhasználtunk, érdemes újra bevetni, hogy télre is legyen mivel foglalkozni.

Otthonunk dísze lehet egy kristály

A Feng shui körülbelül 3000 éves múltra visszatekintő térrendezési tudomány. Az otthonunkat berendezhetjük a szabályai szerint, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat a környezetben. A szivárványkristályok a Feng Shui olyan eszközei, melyek segítségével pozitív energiákat szabadíthatunk fel a házban, mely kihathat a mindennapi életünkre. De ha mindebben nem is hiszünk, az se tántorítson el minket a vásárlásától, hiszen akkor is remek éke lehet a szobánknak.