Menü

A hidroponika alapjai, előnyei és hátrányai

A hidroponika a növénytermesztés azon módja, amely nem talajban történő termeléssel, hanem tápfolyadék használatával működik. A klasszikus földet, vagy homokot ilyenkor perlit, kavics, vagy kőzetgyapot helyettesíti, amelyen a tápoldat könnyen átjárhat. Azonban mikor ismerték fel ezt a módszert, valamint mik az előnyei és hátrányai?

A hidroponika története

A hidroponika története évezredekre nyúlik vissza, különböző elméletek szerint már az egyiptomiak is kísérleteztek különböző önellátó növényi rendszerekkel. A középkorban, valamint az újkorban a folyamatos eszközhasználat, és fejlődés hatására az önálló növénytermesztés háttérbe szorult. Majd a XX. században történt valódi áttörés, és ma már rengeteg különböző módszer létezik, amelyek jelentősége egyre növekszik az élelmiszer ellátásában. Érdemes megemlíteni William Frederick Gericke nevét, aki 1929-től kezdve aktív úttörője volt a tápoldat alapú mezőgazdasági növénytermesztésnek, és ő vezette be a technológia alapjait.

A hidroponika előnyei

Röviden a módszer legnagyobb előnye a: kevesebb víz. Ezen módszer igazi előnye az, hogy kevesebb vizet igényel, a hagyományos növénytermesztéssel szemben ilyenkor 50-75%-kal kevesebb vizet használnak fel. Emellett az olyan növények termesztéséhez, mint a paprika és a paradicsom jóval kevesebb hely szükséges, nagyméretű termelésnél mindez rengeteget jelent. Valamint ez egy jelenleg is nagyon vitatott kérdéskör, viszont a hidroponika segítségével a növények zárt térben is megtermelhetőek, így az időjárási viszonyok sem befolyásolják azokat, ráadásul ezáltal kevésbé vannak kitéve a növények különböző gomba, és bakteriális fertőzéseknek.

Főbb hidroponikus módszerek

A két legismertebb módszer a nyitott és a zárt művelési rendszer. A nyitott művelési rendszer “run to waste” technológia, olyan művelési rendszer, amelyben az eredetileg tápanyagokat tartalmazó vizet felhasználás után szennyvízként a csatornába eresztik. Emellett a táptalajt folyamatosan friss tápanyagokkal látják el, miközben a régieket a vízelvezető rendszeren keresztül eltávolítják a táptalajból.

Ezzel szemben a zárt vagy recirkulációs rendszerekben a tápanyagokat nem távolítják el a csatornán, szennyvízhálózaton keresztül, hanem összegyűjtik és újra a növényekhez szállítják őket. Ez különösen akkor hasznos, ha a termesztés során nem használnak táptalajt, illetve ha a táptalaj viszonylag kevés nedvességet tart vissza. Valamint ezzel a módszerrel valamivel több vizet is meg lehet takarítani.

Szintén ismert módszer, (és hazánkban is legtöbbször ezt alkalmazzák) a Deep Water Culture (DWC). A DWC egy akár otthoni körülmények között is alkalmazható módszer. Lényege, hogy a növények speciális kilyuggatott vagy hálós edényben növekednek, amelyek egy nagyobb tárolóedény tetejére vannak fellógatva. A növények edényében gyakran valamilyen közvetítőközeg, például perlit, kőzetgyapot van. A nagyobb edényben a tápoldat található, ebbe lógnak bele a növény gyökerei. A rendszer szintén fontos része a légszivattyú, amely az oxigént pumpálja a tartályba, ezáltal levegőztetve a növényeket.

A hidroponika hátrányai

Az így termelt növényekkel szemben az egyik legnagyobb kritika, hogy a tápoldatok amelyekben nevelik őket károsak a növényekre. Lehet, hogy nem szükséges az így megtermelt növényeket permetezni, viszont a permetszerek, vegyi oldatok sokszorosa kerül bele ilyenkor a zöldségekbe amelyeket megeszünk. Ezeknek a szereknek a tartós hatását nagyon nehéz megismerni, gondoljunk bele, hogy a most megevett zöldségek egészségügyi hatásai csak 20-30 év múlva fognak érződni egy-egy embernél. Másrészt a technológia nagymértékű felügyeletet igényel, és a sikeres termeléshez folyamatos felügyelet szükséges. Ezek a munkahelyek pedig alacsony képzettségű munkaerőt keresnek, leginkább mezőgazdasági munkásokat.

Az ilyen rendszerek rengeteg energiát igényelnek, elég csak az öntöző, csepegtető, vagy éppen a levegőztető rendszerekre gondolni, valamint a nagy gazdaságokban ezeket számítógépeken keresztül vezérlik. Hiába fogyaszt jóval kevesebb vizet, ha az energia szempontjából a sokszorosa fogy el a hagyományos termeléssel szemben. Emellett klasszikus értelemben nem nevezhető hátránynak, viszont ezt a módszert nem lehet minden növénynél alkalmazni, az olyan növények esetén, mint a búza, kukorica, napraforgó ezt a módszert még nehéz technikailag megvalósítani.

A hidroponika az elkerülhetetlen jövő

Bizonyos szempontból ez a módszer lehet az élelmezés egyik jövője, mivel ezáltal olyan helyeken termelhetünk növényeket ahol még víz sincs, akár más bolygókon, vagy éppen zárt építményekben. Másrészt ez a módszer magával hozza a robotizált világot, rengeteg energiát igényel, és mindeközben sok ember is kell a rendszerek felügyeléséhez, fenntartásához. Valamint ahhoz, hogy az egyre növekvő lakosság igényeit jó minőségű zöldségekkel lehessen kielégíteni már nem elegendő a hagyományos termelés. Összességében a hidroponika egy nagyon fejlődő terület, amelynek rengeteg formája ismert, és nagyon sok növényen ki lehet próbálni, viszont folyamatos kérdéskör, hogy a felhasznált tápanyagok tartós használata hogyan hat az emberi szervezetre, valamint, hogy gazdaságilag mennyire szorítja vissza a hagyományos gazdálkodást.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.