Menü

Hallottál már a katona-diétáról?

Mindannyian ismerünk valakit, aki ha elmegy táborozni, valószínűleg vékonyabban tér vissza – ez lehet a vonzó az úgynevezett military vagy magyarul a katonai diétában is. A fogyókúra, ami egyébként nem kapcsolódik bármilyen katonasághoz vagy fegyveres erőhöz, mindössze hét napos, és akár 5 kilótól is megszabadulhatunk a segítségével fárasztó testmozgás vagy vényköteles gyógyszerek nélkül.

Ezek után felmerülhet benned a kérdés, hogy a katonai diéta vajon tényleg egészséges módszer a fogyás elérése érdekében? Tényleg működik, és ami még fontosabb, valóban biztonságos?

Mi is ez valójában?

A katonai diéta hét napig tart, tekintélyes neve pedig jól mutatja, milyen szigorú étrendet kell követni, hiszen a diéta pontosan felvázolja, mit kell enni három napon keresztül, egészen az utolsó kanál mogyoróvajig, hiszen szabályozva van minden egyes étkezés. A cél az anyagcsere fokozása, így az ételek kombinációi eszerint vannak kialakítva. Az első napon körülbelül 1400 kalóriát kell bevinni a szervezetbe, míg a második és harmadik napon ez a szám 1200 és 1100 kalóriára csökken.

Miután letelt a három szigorú nap, a hét további részében is folytatódik a diéta: a fennmaradó négy napban elvileg korlátlanul ehetsz bármit, azonban az étrend összeállítói azt javasolják, hogy a legjobb eredmények elérése érdekében ezeken a napokon is tartsuk be a maximum 1500 kalóriabevitelt. A három- és négynapos ciklusokat annyiszor ismételhetjük meg, ahányszor csak akarjuk, amíg el nem értük vele a kitűzött célunkat.

Egy tipikus étkezési terv így nézhet ki:

1.nap:

Reggeli: Fekete kávé vagy tea, egy szelet pirítós két evőkanál mogyoróvajjal és egy fél grapefruit.

Ebéd: Egy szelet pirítós, egy fél tonhalkonzerv és fekete kávé vagy tea.

Vacsora: 85 gramm hús (pl. csirke vagy marhahús), egy csésze zöldbab, fél banán és egy kis narancs.

2.nap:

Reggeli: feketekávé vagy tea, egy keményre főtt tojás, egy szelet pirítós és egy fél banán.

Ebéd: Egy csésze túró, öt sós keksz és egy kis narancs.

Vacsora: Két virsli, egy csésze brokkoli, fél csésze sárgarépa és fél banán.

3.nap:

Reggeli: Fekete kávé vagy tea, egy szelet cheddar sajt és öt sós keksz.

Ebéd: Egy szelet pirítós és egy keményre főtt tojás.

Vacsora: Egy csésze tonhal, fél banán és fél narancs.

A military diéta nagyon alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, ami miatt a szervezet gyorsan ketózisos állapotba kerül. A ketózisban a szervezet elkezdi használni a zsírt, mint energiaforrást, mivel nem áll rendelkezésre szénhidrát.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.