Menü

Hallottál már a katona-diétáról?

Mindannyian ismerünk valakit, aki ha elmegy táborozni, valószínűleg vékonyabban tér vissza – ez lehet a vonzó az úgynevezett military vagy magyarul a katonai diétában is. A fogyókúra, ami egyébként nem kapcsolódik bármilyen katonasághoz vagy fegyveres erőhöz, mindössze hét napos, és akár 5 kilótól is megszabadulhatunk a segítségével fárasztó testmozgás vagy vényköteles gyógyszerek nélkül.

Ezek után felmerülhet benned a kérdés, hogy a katonai diéta vajon tényleg egészséges módszer a fogyás elérése érdekében? Tényleg működik, és ami még fontosabb, valóban biztonságos?

Mi is ez valójában?

A katonai diéta hét napig tart, tekintélyes neve pedig jól mutatja, milyen szigorú étrendet kell követni, hiszen a diéta pontosan felvázolja, mit kell enni három napon keresztül, egészen az utolsó kanál mogyoróvajig, hiszen szabályozva van minden egyes étkezés. A cél az anyagcsere fokozása, így az ételek kombinációi eszerint vannak kialakítva. Az első napon körülbelül 1400 kalóriát kell bevinni a szervezetbe, míg a második és harmadik napon ez a szám 1200 és 1100 kalóriára csökken.

Miután letelt a három szigorú nap, a hét további részében is folytatódik a diéta: a fennmaradó négy napban elvileg korlátlanul ehetsz bármit, azonban az étrend összeállítói azt javasolják, hogy a legjobb eredmények elérése érdekében ezeken a napokon is tartsuk be a maximum 1500 kalóriabevitelt. A három- és négynapos ciklusokat annyiszor ismételhetjük meg, ahányszor csak akarjuk, amíg el nem értük vele a kitűzött célunkat.

Egy tipikus étkezési terv így nézhet ki:

1.nap:

Reggeli: Fekete kávé vagy tea, egy szelet pirítós két evőkanál mogyoróvajjal és egy fél grapefruit.

Ebéd: Egy szelet pirítós, egy fél tonhalkonzerv és fekete kávé vagy tea.

Vacsora: 85 gramm hús (pl. csirke vagy marhahús), egy csésze zöldbab, fél banán és egy kis narancs.

2.nap:

Reggeli: feketekávé vagy tea, egy keményre főtt tojás, egy szelet pirítós és egy fél banán.

Ebéd: Egy csésze túró, öt sós keksz és egy kis narancs.

Vacsora: Két virsli, egy csésze brokkoli, fél csésze sárgarépa és fél banán.

3.nap:

Reggeli: Fekete kávé vagy tea, egy szelet cheddar sajt és öt sós keksz.

Ebéd: Egy szelet pirítós és egy keményre főtt tojás.

Vacsora: Egy csésze tonhal, fél banán és fél narancs.

A military diéta nagyon alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, ami miatt a szervezet gyorsan ketózisos állapotba kerül. A ketózisban a szervezet elkezdi használni a zsírt, mint energiaforrást, mivel nem áll rendelkezésre szénhidrát.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.