Menü

Mit jelent az időszakos böjt?

Mi az az időszakos böjt és egyáltalán mire jó, kiknek való és kiknek nem? Megannyi kérdés merülhet fel az emberben, hiszen mindig újabb és újabb étkezési formák, diéták megjelenésével találkozhatunk. Az időszakos böjt valójában egy étkezési forma, nem pedig diéta.

Az elmúlt években egyre több kutatás foglalkozott az időszakos böjt szervezetünkre, egészségünkre gyakorolt hatásaival.

A böjtölést évezredek óta alkalmazzák a betegségek gyógyítására, az erőnlét javítására, sőt egyesek szerint a böjtnek az elmére és a spiritualitásra is nagyon jó hatása van. Az időszakos böjt egyik előnye, hogy nem kell teljesen lemondani az ételekről, hanem egy bizonyos időkorlát szerint kell elfogyasztanunk őket.

Az időszakos böjt esetében az ételeket nem mennyiség vagy minőség alapján szabályozzák, hanem az időintervallumot, melyben ehetünk, vagy éppen nem.

A legismertebb a 16/8-as időkorlátozás, ami azt jelenti, hogy a nap 24 óráját felosztjuk 8 és 16 órára úgy, hogy 8 órában étkezünk, majd 16 órán keresztül nem eszünk egyáltalán semmit. Ez lényegében a böjt „koplalásos”, „ételmegvonásos” ideje.

Azt azért leszögezném, hogy semmilyen diéta vagy étrend nem működik akkor, ha nem vesszük figyelembe, milyen minőségi ételt fogyasztunk, tehát itt sem teljesen mindegy, mit eszünk. A tápanyagdús és egészséges ételek mindenképp elsőbbséget élveznek az úgynevezett „üres kalóriák” - kal szemben, hiszen nem a koplalás a célja egyetlen étrendnek sem, hanem az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életmód.

Az időszakos böjt alapelve, hogy a szervezetnek időt adunk arra, hogy beindulhasson a zsírégető folyamat, a zsírtartalékok lebontása, ezért jobb a módszer követői szerint ez az étrend, mintha egy nap gyakran ennénk keveset.

A fogyás és az egészségesebb életmód mellett az időszakos böjtölésnek más jótékony hatásai is említendők. A módszer kedvelői szerint csökkenti az emésztőrendszeri megbetegedéseket, mérsékli a demencia és az Alzheimer kór tüneteit, javítja a vérkeringést, normalizálja a vérnyomást és erősíti az immunrendszert.

Ha valaki kipróbálná ezt a módszert, nekik a fokozatosságot javasoljuk, tehát ha eddig 3 -4 óránként ettünk, akkor most be kezdjük egyből a 16/8-as időablakkal, hanem elsőként próbáljunk meg csak 1 étkezést kihagyni. Ezzel szoktathatjuk magunka a böjthöz és az azalatt kialakuló éhséghez.

Természetesen, mint minden étrend és diéta esetén, itt is nagyon fontos kikérni orvosunk véleményét és tanácsait, hiszen az egészségügyi állapot és bizonyos alapbetegségek, esetleges nagyobb túlsúly befolyásolja a böjt hatásosságát.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.