Menü

Mit jelent az időszakos böjt?

Mi az az időszakos böjt és egyáltalán mire jó, kiknek való és kiknek nem? Megannyi kérdés merülhet fel az emberben, hiszen mindig újabb és újabb étkezési formák, diéták megjelenésével találkozhatunk. Az időszakos böjt valójában egy étkezési forma, nem pedig diéta.

Az elmúlt években egyre több kutatás foglalkozott az időszakos böjt szervezetünkre, egészségünkre gyakorolt hatásaival.

A böjtölést évezredek óta alkalmazzák a betegségek gyógyítására, az erőnlét javítására, sőt egyesek szerint a böjtnek az elmére és a spiritualitásra is nagyon jó hatása van. Az időszakos böjt egyik előnye, hogy nem kell teljesen lemondani az ételekről, hanem egy bizonyos időkorlát szerint kell elfogyasztanunk őket.

Az időszakos böjt esetében az ételeket nem mennyiség vagy minőség alapján szabályozzák, hanem az időintervallumot, melyben ehetünk, vagy éppen nem.

A legismertebb a 16/8-as időkorlátozás, ami azt jelenti, hogy a nap 24 óráját felosztjuk 8 és 16 órára úgy, hogy 8 órában étkezünk, majd 16 órán keresztül nem eszünk egyáltalán semmit. Ez lényegében a böjt „koplalásos”, „ételmegvonásos” ideje.

Azt azért leszögezném, hogy semmilyen diéta vagy étrend nem működik akkor, ha nem vesszük figyelembe, milyen minőségi ételt fogyasztunk, tehát itt sem teljesen mindegy, mit eszünk. A tápanyagdús és egészséges ételek mindenképp elsőbbséget élveznek az úgynevezett „üres kalóriák” - kal szemben, hiszen nem a koplalás a célja egyetlen étrendnek sem, hanem az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életmód.

Az időszakos böjt alapelve, hogy a szervezetnek időt adunk arra, hogy beindulhasson a zsírégető folyamat, a zsírtartalékok lebontása, ezért jobb a módszer követői szerint ez az étrend, mintha egy nap gyakran ennénk keveset.

A fogyás és az egészségesebb életmód mellett az időszakos böjtölésnek más jótékony hatásai is említendők. A módszer kedvelői szerint csökkenti az emésztőrendszeri megbetegedéseket, mérsékli a demencia és az Alzheimer kór tüneteit, javítja a vérkeringést, normalizálja a vérnyomást és erősíti az immunrendszert.

Ha valaki kipróbálná ezt a módszert, nekik a fokozatosságot javasoljuk, tehát ha eddig 3 -4 óránként ettünk, akkor most be kezdjük egyből a 16/8-as időablakkal, hanem elsőként próbáljunk meg csak 1 étkezést kihagyni. Ezzel szoktathatjuk magunka a böjthöz és az azalatt kialakuló éhséghez.

Természetesen, mint minden étrend és diéta esetén, itt is nagyon fontos kikérni orvosunk véleményét és tanácsait, hiszen az egészségügyi állapot és bizonyos alapbetegségek, esetleges nagyobb túlsúly befolyásolja a böjt hatásosságát.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.