Menü

Hogyan szabaduljunk meg a szemölcsöktől?

A szemölcs közönséges vírusfertőzéssel terjed és igen gyakori probléma minden korosztálynál, az érintettek pedig sokszor nehezen tudnak megszabadulni tőle. Mit lehet tudni a megelőzésről és hogyan lehet eltávolítani?

Egy szemölcstől gyakran évekig nem tudunk megszabadulni, makacs probléma, ennek pedig sok oka van. Gyakran amiatt tart a kezelése évekig, mert későn ismerjük fel, nem kezelik időben, halogatjuk az orvosi vizsgálatot. Orvosi diagnózis hiányában pedig nem lehet beazonosítani és elkezdeni a megfelelő gyógymódot

Közel 50 szemölcstípus létezik, ezért szakember, bőrgyógyász tudja megállapítani, hogy pontosan milyen típussal van dolgunk és az milyen kezelést igényel.

A herpeszhez hasonlóan a szemölcsöket is vírus okozza, néhány közülük különösen veszélyes lehet, így például az, amelyik a nemi szervek környékén alakul ki.

Ha szemölcsöt veszünk észre magunkon, fontos megjegyezni, hogy nem szabad piszkálni, kaparni, vakarni, csipkedni, mert vírusok milliói kerülhetnek át más bőrfelületre, ahol szintén újabb szemölcsök alakulhatnak ki.

Sajnos a fertőzést könnyen össze lehet szedni, például az uszodákban, strandok vizéből vagy testi kontaktussal.

A gyerekeknél gyakran körömrágás miatt alakul ki szemölcs, de kisebbek játék közben is elkaphatják a fertőzést. Hogy megfertőződünk-e, az nagyban függ az immunrendszerünk erősségétől is, az erős immunrendszer megakadályozza, hogy a vírusok kerekedjenek felül.

A megelőzésben az erős immunrendszer mellett szükség van megfelelő odafigyelésre is, használjuk a saját papucsunkat, saját törülközőnket, különösen az uszodákban, strandokon, illetve létezik oltás is a HPV okozta szemölcsök bizonyos törzsei ellen, erről az orvosunkat kell megkérdezni.

A kialakulást segítő tényezők többek közt a bőrsérülések, a fokozott izzadás, a nedves bőr és a láb deformitásai. Ajánlott mindennap tiszta, pamut zoknit húzni, megfelelő cipőt viselni, alaposan szárazra törülközni, figyelni a higiéniára.

A szemölcsöt az orvos távolíthatja el, levághatja éles sebészi ollóval vagy leégetheti, a nagy felületű szemölcsöket pedig lézerrel távolítják el. Otthoni praktikák helyett minden esetben forduljunk orvoshoz!

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.