Menü

Hogyan szabaduljunk meg a szemölcsöktől?

A szemölcs közönséges vírusfertőzéssel terjed és igen gyakori probléma minden korosztálynál, az érintettek pedig sokszor nehezen tudnak megszabadulni tőle. Mit lehet tudni a megelőzésről és hogyan lehet eltávolítani?

Egy szemölcstől gyakran évekig nem tudunk megszabadulni, makacs probléma, ennek pedig sok oka van. Gyakran amiatt tart a kezelése évekig, mert későn ismerjük fel, nem kezelik időben, halogatjuk az orvosi vizsgálatot. Orvosi diagnózis hiányában pedig nem lehet beazonosítani és elkezdeni a megfelelő gyógymódot

Közel 50 szemölcstípus létezik, ezért szakember, bőrgyógyász tudja megállapítani, hogy pontosan milyen típussal van dolgunk és az milyen kezelést igényel.

A herpeszhez hasonlóan a szemölcsöket is vírus okozza, néhány közülük különösen veszélyes lehet, így például az, amelyik a nemi szervek környékén alakul ki.

Ha szemölcsöt veszünk észre magunkon, fontos megjegyezni, hogy nem szabad piszkálni, kaparni, vakarni, csipkedni, mert vírusok milliói kerülhetnek át más bőrfelületre, ahol szintén újabb szemölcsök alakulhatnak ki.

Sajnos a fertőzést könnyen össze lehet szedni, például az uszodákban, strandok vizéből vagy testi kontaktussal.

A gyerekeknél gyakran körömrágás miatt alakul ki szemölcs, de kisebbek játék közben is elkaphatják a fertőzést. Hogy megfertőződünk-e, az nagyban függ az immunrendszerünk erősségétől is, az erős immunrendszer megakadályozza, hogy a vírusok kerekedjenek felül.

A megelőzésben az erős immunrendszer mellett szükség van megfelelő odafigyelésre is, használjuk a saját papucsunkat, saját törülközőnket, különösen az uszodákban, strandokon, illetve létezik oltás is a HPV okozta szemölcsök bizonyos törzsei ellen, erről az orvosunkat kell megkérdezni.

A kialakulást segítő tényezők többek közt a bőrsérülések, a fokozott izzadás, a nedves bőr és a láb deformitásai. Ajánlott mindennap tiszta, pamut zoknit húzni, megfelelő cipőt viselni, alaposan szárazra törülközni, figyelni a higiéniára.

A szemölcsöt az orvos távolíthatja el, levághatja éles sebészi ollóval vagy leégetheti, a nagy felületű szemölcsöket pedig lézerrel távolítják el. Otthoni praktikák helyett minden esetben forduljunk orvoshoz!

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.