Menü

Sport 60 év felett

Nemhogy 60 év felett el kell hagyni az edzést, hanem sokkal inkább be kell építeni az életmódba, erről pedig máris hozom az érveimet.

Hadd meséljem el, hogy futócsoportom legaktívabb és kétségtelenül egyik leggyorsabb futója Csaba, egy 60 éves futótársam, aki épp az idei Ultrabalaton futóversenyen ünnepelte 60. születésnapját és fiatalokat megszégyenítő módon futja a félmaratonokat, de említhetném másik példaképemet Lajost (jut eszembe ma Lajos nap van, boldog névnapot kívánok ezúton is), vagy ahogy a Spartanosok ismerik: „Lujit” és aki 70 év felett is úgy teljesít az akadályfutó versenyeken és úgy edz nap, mint nap, hogy az ember lustább napjain rendesen elszégyelli magát a kanapén és azonnal motivációt talál elvégezni az aznapi edzését.

Természetesen nem kell minden 60 évesnek félmaratonokat futnia meg akadályfutásokon részt venni, nem ezt akartam javasolni, mindössze arra szeretnék rávilágítani, hogy ezeken kívül is létezik számol olyan edzés, ami kifejezetten jót tesz 60 év felett: feszesebb lesz a test, és erősebbek a csontok és jobb az immunrendszer.

Már a harmincas években elkezdődik az izomtömeg csökkenése, az anyagcsere lassúbbá válik, növekszik a testsúly, csökken az erőnlét. Ráadásul az életkor előrehaladtával az emberek egyre kevésbé aktívak, de korábbi étrendjükön nem változtatnak, emiatt nemcsak súlyfelesleg rakódhat le, hanem megnövekszik a veszélyes betegségek rizikója is.

Hatvan felett természetesen ajánlott könnyebb edzéseket végezni, csökkentett intenzitású gyakorlatokat választani, mely lehet egy kiadós séta, jóga, túra, biciklizés, vagy akár úszás, esetleg egy kis konditermi edzés, elliptikus tréner.
Idősebb korban még fontosabb a bemelegítés, a sérülések elkerülése miatt s nyújtani is csak óvatosan szabad, nehogy húzódást, fájdalmat okozzon.
Hatvan év felett már naponta 7500 lépés is elegendő ahhoz, hogy csökkenjen a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, ezt könnyen mérhetjük egy okostelefonnal, vagy sportórával.

Akár súlyzókkal is lehet edzeni idősebb korban is, csak figyelembe kell venni, hogy súlyzós napok nem jöhetnek egymás után, mert az ízületek megsérülhetnek.

Az időskorban is nagyon fontos, hogy továbbra is sportoljunk, mert így számos betegség kialakulásának kisebb a veszélye. 60 éves kor felett a mozgás természetesen már nem olyan egyszerű, mint a fiatalabb évek alatt, de a fent említett mozgásformák segíthetnek fittnek és egészségesnek maradni.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.