Menü

Sport 60 év felett

Nemhogy 60 év felett el kell hagyni az edzést, hanem sokkal inkább be kell építeni az életmódba, erről pedig máris hozom az érveimet.

Hadd meséljem el, hogy futócsoportom legaktívabb és kétségtelenül egyik leggyorsabb futója Csaba, egy 60 éves futótársam, aki épp az idei Ultrabalaton futóversenyen ünnepelte 60. születésnapját és fiatalokat megszégyenítő módon futja a félmaratonokat, de említhetném másik példaképemet Lajost (jut eszembe ma Lajos nap van, boldog névnapot kívánok ezúton is), vagy ahogy a Spartanosok ismerik: „Lujit” és aki 70 év felett is úgy teljesít az akadályfutó versenyeken és úgy edz nap, mint nap, hogy az ember lustább napjain rendesen elszégyelli magát a kanapén és azonnal motivációt talál elvégezni az aznapi edzését.

Természetesen nem kell minden 60 évesnek félmaratonokat futnia meg akadályfutásokon részt venni, nem ezt akartam javasolni, mindössze arra szeretnék rávilágítani, hogy ezeken kívül is létezik számol olyan edzés, ami kifejezetten jót tesz 60 év felett: feszesebb lesz a test, és erősebbek a csontok és jobb az immunrendszer.

Már a harmincas években elkezdődik az izomtömeg csökkenése, az anyagcsere lassúbbá válik, növekszik a testsúly, csökken az erőnlét. Ráadásul az életkor előrehaladtával az emberek egyre kevésbé aktívak, de korábbi étrendjükön nem változtatnak, emiatt nemcsak súlyfelesleg rakódhat le, hanem megnövekszik a veszélyes betegségek rizikója is.

Hatvan felett természetesen ajánlott könnyebb edzéseket végezni, csökkentett intenzitású gyakorlatokat választani, mely lehet egy kiadós séta, jóga, túra, biciklizés, vagy akár úszás, esetleg egy kis konditermi edzés, elliptikus tréner.
Idősebb korban még fontosabb a bemelegítés, a sérülések elkerülése miatt s nyújtani is csak óvatosan szabad, nehogy húzódást, fájdalmat okozzon.
Hatvan év felett már naponta 7500 lépés is elegendő ahhoz, hogy csökkenjen a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, ezt könnyen mérhetjük egy okostelefonnal, vagy sportórával.

Akár súlyzókkal is lehet edzeni idősebb korban is, csak figyelembe kell venni, hogy súlyzós napok nem jöhetnek egymás után, mert az ízületek megsérülhetnek.

Az időskorban is nagyon fontos, hogy továbbra is sportoljunk, mert így számos betegség kialakulásának kisebb a veszélye. 60 éves kor felett a mozgás természetesen már nem olyan egyszerű, mint a fiatalabb évek alatt, de a fent említett mozgásformák segíthetnek fittnek és egészségesnek maradni.

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.