Menü

„Biztosan máshogy fogom csinálni, mint a szüleim”- vagy mégsem?

Úgy hiszem, hogy az ember életében, minden esetben eljön az a pont, amikor kicsúszik a száján az a mondat, hogy „Ezt biztos máshogy fogom csinálni, mint a szüleim”. Akár gyerekként, akár már fiatal felnőttként ér minket, ez az elhatározás, az biztos, hogy mikor elérkezik az életünkbe a hasonló élethelyzet, akkor eszünkbe jut, hogy is reagáltak a szüleink rá. Mi pedig pont a szöges ellentéteként próbálunk reagálni.

A hangsúly pedig elég erősen a próbálunk, szón van. Hiszen az a mondás is nagyon igaz, hogy „Nem esett messze az alma a fájától”. Hiába igyekszünk nagyon eltérni az otthon tanultaktól, a szüleinket nem tagadhatjuk le. A kinézetünkben, a mozdulatainkban, a viselkedéseinkben, mind-mind visszaköszönnek a felmenőink, úgy, hogy nekünk az még csak fel sem tűnik. Ettől függetlenül szinte kivétel nélkül minden ember megfogadja magának, hogy a fentebb említett kijelentéshez híven viselkedik, és egészen máshogy neveli a gyerekét, máshogy intézi dolgait, mint ahogy a szülei tették. A pszichológusok szerint, már önmagában jót jelent, ha valaki kimondja, hogy új utakra lép, hiszen ezzel megteszi az első lépést a cél érdekében. Felhagy a rossz mintával. De valóban lehetséges ez?

A transzgenerációs örökséget nem tehetjük le egyik napról a másikra. Mindig a következő generáción csattannak a múlt eseményei. Így, akinek a nagyszülei nehéz körülmények között éltek, nagyobb valószínűséggel lesz szorongó felnőtt, és ezt akaratlanul is továbbadja a saját gyerekének. A múltban lezajlott traumák a jelenben is megmutatkoznak, csak más álarcban. Hiába tanulunk meg együtt élni a lelki sebekkel, akaratlanul is továbbörökíthetjük azt. Ugyan jó szülővé, nagyszülővé válunk, de behozunk egy sémát a családba.

Tehát a felnőttek félelmeit az utódok viszik tovább. Ezt a hatást csak erősítik a titkok, amikor mi magunk már tisztában sem vagyunk a kiváltó eseménnyel. Ez számunkra felnőttként is megnehezíti a vele való megküzdést, talán nem is sejtjük, hogy egyes szorongásaink, félelmeink, tüneteink ebből erednek. Gyermekként pedig érezhetjük a levegőben, hogy történt valami, de mivel nem kapunk magyarázatot, a fantáziánkra van bízva, hogy mit képzelünk a feszültség mögé. Tehát a gyermek képes átvenni a gondozó félelmeit, szorongásait, elnyomott érzéseit.

A szakemberek szerint csak önismereti munka árán lehet felfedni a rossz mintákat, ezért minden szülőt arra biztatnak, hogy vizsgálja meg magát, és amennyiben felismer egy elakadást, akkor dolgozzon rajta. Ha felismerjük, hogy mitől félünk, nézzük meg mi áll e mögött. A mintákat azzal is megtörhetjük, ha új szokásokat alakítunk ki a családon belül. Állítsunk fel saját, akár új szabályokat és ne a megszokottakat kövessük. Akkor biztosíthatunk a gyerekeink számára boldogabb jövőt, ha felülemelkedünk a saját félelmeinken, és szakítunk a kényszeres helyzetekkel, míg új szokások mentén erősödik a saját családunk.

A téma komplexitása miatt, nem is taglalnám tovább. Véget nem érően lehetne sorolni, hogy mi minden befolyásolja a viselkedéseinket, cselekedeteinket és mindezekhez milyen mértékben járulnak hozzá a nevelőink.

Néha hirtelen felindulásból gondoljuk így, néha hosszas töprengés, mérlegelés előzi meg. A fogadalom betartása is kérdéses. Később beláthatjuk, hogy az adott helyzetben mégis helyes volt szüleink viselkedése, de az is lehet, hogy hiába vagyunk tisztában a helytelenséggel, képtelenek vagyunk másképp cselekedni. Van, hogy nem is vagyunk tudatában, hogy bizonyos életeseményeinkre hatással van családunk múltja, hogy egy transzgenerációs problémával van dolgunk. De ha úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk megváltozni, nem tudunk túllépni, akkor bátran kérjünk segítséget és forduljunk szakemberhez! Akkor is, ha célunk pusztán az egyéni fejlődés.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Fontos tanácsok szülőkről való leváláshoz

A közös életet kezdő emberek többnyire elköltöznek otthonról, a szülői házból, lakásból. Sokan vannak azonban, akik anyagilag nem engedhetik ezt meg maguknak, de ettől függetlenül az új házasok lelkileg, érzelmileg feloldják a szülőkhöz való kötöttséget, és ők ketten érzik magukat egészen együvé tartozónak, egy új családot alapítanak. Ez csak úgy lehet sikeres, ha mindketten elszakadnak régi családjuktól. Aki nem tud helyes módon leválni a szüleiről, az lehetetlenné teszi, hogy igazán szép legyen a házasélete, hogy igazi családot, otthont teremtsen jövendő gyermekeinek.

A nyár végi depresszió leküzdése

A nyár végi depresszió egy új keletű, viszont igenis létező probléma. Nyaranta a diákok a nyári szünetüket töltik, sokan nyaralni mennek. Majd ősszel beüt a realista valóság, miszerint kezdődik az iskola, vagy éppen a munka. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy miért alakul ki a nyár végi depresszió, hogyan lehet túllépni rajta, és mit tehetünk ellene.

Mit jelent a szürke kő technika és mikor alkalmazzuk?

Egyszer megkérdezték tőlem, ismerem-e a szürke kavics módszerét, s bevallom nem tudtam miről van szó, most már azt gondolom jó, ha mindenki ismeri és alkalom adtán alkalmazza bizonyos emberekkel szemben ezt a technikát.

HPV – komoly veszély, de megelőzhető!

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást, aki szeretné, még élhet a lehetőséggel, de a határidő szoros!