Menü

Látásjavító gyógynövények, vitaminok

A szem a mindennapokban folyamatos, erős igénybevételnek van kitéve. A számítógépes monitor figyelése, a gyakori tévénézés, az autóvezetés, az olvasás, tanulás mind megterhelő a szemnek, s bár a komolyabb szembetegségekkel természetesen mindenképpen szakemberhez kell fordulni, enyhébb esetekben, illetve megelőzésként többféle természetes gyógymód bevethető a fáradt, égő, begyulladt szemek, valamint a látásromlás elkerülése érdekében.

A szem egészsége, a látás élessége az idő előrehaladtával egyre gyengül, de ez az egyénenként változó mértékű romlás sok esetben lelassítható, megállítható, vagy adott esetben vissza is fordítható.

Látásromláshoz és különféle szembetegségek kialakulásához gyakran a megfelelő vitaminok és fontos vegyületek hiánya vezet, amelyek nemcsak a káros hatásoktól óvhatják meg a szemeket, de serkenthetik az idegek működését. Bizonyos ételek, gyógynövények és vitaminok kimondottan erősítik a szemeket, és javítják a látás minőségét:

Szemvidítófű

A szemvidítófű antibiotikus és összehúzó hatása feszesíti a sejtfalakat és a szem nyálkahártyáját, magas A- és C-vitamin-, valamint csersavtartalma pedig hatékonyan csökkenti a gyulladásokat, fertőzéseket. A megfázás vagy allergia során váladékozó, könnyező szemekre is javasolt, de kiváló gyógyír például árpa, zöld hályog vagy kötőhártya-gyulladás ellen. Gyenge főzete borogatásként a fáradt, vörös, égő szemek megnyugtatására használható, többszöri átöblögetéssel. Teája fertőtlenítő és érfalerősítő hatású, naponta 3 csészényi is fogyasztható belőle. A szemvidítófüves tea borsmentával, csalánnal és kasvirággal keverhető, sima filteres kiszerelésben a leforrázott, kihűlt filterek pakolásként tehetők a begyulladt szemekre. Gőzölésre bodza- és kamillavirággal együtt ajánlott.

Diólevél

A diólevél teája oldja a szemfenéken lerakódott plakkokat, ezzel számottevően javítja a látást, könnyebbséget hoz a szemeknek. Főzetének bedörzsölése kötőhártya-gyulladáskor is nagy segítség lehet. Enyhíti a fájdalmat, az égő érzést, kezdődő szürke hályog esetén szintén javasolják. Kamillával és útifűvel is szokták keverni, szemszárazság ellen kitűnő!

Fekete áfonya

Ez a gyümölcs erős antioxidáns hatású, erősíti a kollagénrostokat, a benne található hatóanyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Akinek nehezen alkalmazkodik a szeme a sötéthez, különösen ajánlott rendszeres fogyasztása, élesíti a látást, javítja az éjszakai tájékozódó képességet, a cukorbetegséggel együtt járó ideghártya-problémáknál, sárgafoltnál, illetve szürke hályog ellen is segítséget nyújthat.

Goji bogyó

A goji bogyó nagy mennyiségű C-vitaminon kívül mintegy 18 féle aminosavat és 21 féle ásványi anyagot is tartalmaz, valamint több béta-karotin van benne, mint a sárgarépában. A látás javítása és élesítése mellett nagymértékben erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat, normalizálja a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A-vitamin

A szem számára legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket a szervezet nem képes előállítani, ezért ezeket rendszeresen pótolni kell megfelelő étrenddel vagy étrendkiegészítők formájában. Az A-vitamin a szem ideghártyájának fényérzékenységét biztosítja, hiánya farkasvakságot okoz, amikor szürkületben, vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be, illetve a könnymirigyek elsorvadása is jellemző hiánytünet lehet.

Béta-karotin

Az A-vitamin provitaminja, más néven elővitaminja. Azért kiemelten fontos, mert a szervezet jól hasznosuló A-vitamint képes előállítani belőle. A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, a jó látás és a nyálkahártyák egészségének biztosítása mellett csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát is. A béta-karotinban gazdag étrend hozzájárulhat a tüdő-, a bőr-, a gyomor-, illetve a vastagbél kockázatának csökkentéséhez. Béta-karotin szinte minden színes növényben megtalálható, legértékesebb forrásai a sárgarépa, a spenót, a brokkoli és a kelkáposzta, a gyümölcsök közül pedig a sárgadinnye, a mangó és a barack. Ám a zöldségek, gyümölcsök gyakran kezeltek különféle vegyszerekkel, így nem mindig nyújtanak ideális vitaminforrást, ezért táplálékkiegészítők formájában is javasolt a béta-karotin fogyasztása.

Szintén értékes karotinoid, elsősorban az időskori szembetegségek megelőzésében lehet kiemelt szerepe. Segíti a szem érrendszerének védelmét, elnyeli a nap káros sugarait, semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket, amivel csökkenti a sárgafolt kialakulásának veszélyét, a szürke hályogot és a látásvesztést. Pozitív hatása van a szív- és érrendszeri problémákra.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.