Menü

Látásjavító gyógynövények, vitaminok

A szem a mindennapokban folyamatos, erős igénybevételnek van kitéve. A számítógépes monitor figyelése, a gyakori tévénézés, az autóvezetés, az olvasás, tanulás mind megterhelő a szemnek, s bár a komolyabb szembetegségekkel természetesen mindenképpen szakemberhez kell fordulni, enyhébb esetekben, illetve megelőzésként többféle természetes gyógymód bevethető a fáradt, égő, begyulladt szemek, valamint a látásromlás elkerülése érdekében.

A szem egészsége, a látás élessége az idő előrehaladtával egyre gyengül, de ez az egyénenként változó mértékű romlás sok esetben lelassítható, megállítható, vagy adott esetben vissza is fordítható.

Látásromláshoz és különféle szembetegségek kialakulásához gyakran a megfelelő vitaminok és fontos vegyületek hiánya vezet, amelyek nemcsak a káros hatásoktól óvhatják meg a szemeket, de serkenthetik az idegek működését. Bizonyos ételek, gyógynövények és vitaminok kimondottan erősítik a szemeket, és javítják a látás minőségét:

Szemvidítófű

A szemvidítófű antibiotikus és összehúzó hatása feszesíti a sejtfalakat és a szem nyálkahártyáját, magas A- és C-vitamin-, valamint csersavtartalma pedig hatékonyan csökkenti a gyulladásokat, fertőzéseket. A megfázás vagy allergia során váladékozó, könnyező szemekre is javasolt, de kiváló gyógyír például árpa, zöld hályog vagy kötőhártya-gyulladás ellen. Gyenge főzete borogatásként a fáradt, vörös, égő szemek megnyugtatására használható, többszöri átöblögetéssel. Teája fertőtlenítő és érfalerősítő hatású, naponta 3 csészényi is fogyasztható belőle. A szemvidítófüves tea borsmentával, csalánnal és kasvirággal keverhető, sima filteres kiszerelésben a leforrázott, kihűlt filterek pakolásként tehetők a begyulladt szemekre. Gőzölésre bodza- és kamillavirággal együtt ajánlott.

Diólevél

A diólevél teája oldja a szemfenéken lerakódott plakkokat, ezzel számottevően javítja a látást, könnyebbséget hoz a szemeknek. Főzetének bedörzsölése kötőhártya-gyulladáskor is nagy segítség lehet. Enyhíti a fájdalmat, az égő érzést, kezdődő szürke hályog esetén szintén javasolják. Kamillával és útifűvel is szokták keverni, szemszárazság ellen kitűnő!

Fekete áfonya

Ez a gyümölcs erős antioxidáns hatású, erősíti a kollagénrostokat, a benne található hatóanyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Akinek nehezen alkalmazkodik a szeme a sötéthez, különösen ajánlott rendszeres fogyasztása, élesíti a látást, javítja az éjszakai tájékozódó képességet, a cukorbetegséggel együtt járó ideghártya-problémáknál, sárgafoltnál, illetve szürke hályog ellen is segítséget nyújthat.

Goji bogyó

A goji bogyó nagy mennyiségű C-vitaminon kívül mintegy 18 féle aminosavat és 21 féle ásványi anyagot is tartalmaz, valamint több béta-karotin van benne, mint a sárgarépában. A látás javítása és élesítése mellett nagymértékben erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat, normalizálja a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A-vitamin

A szem számára legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket a szervezet nem képes előállítani, ezért ezeket rendszeresen pótolni kell megfelelő étrenddel vagy étrendkiegészítők formájában. Az A-vitamin a szem ideghártyájának fényérzékenységét biztosítja, hiánya farkasvakságot okoz, amikor szürkületben, vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be, illetve a könnymirigyek elsorvadása is jellemző hiánytünet lehet.

Béta-karotin

Az A-vitamin provitaminja, más néven elővitaminja. Azért kiemelten fontos, mert a szervezet jól hasznosuló A-vitamint képes előállítani belőle. A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, a jó látás és a nyálkahártyák egészségének biztosítása mellett csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát is. A béta-karotinban gazdag étrend hozzájárulhat a tüdő-, a bőr-, a gyomor-, illetve a vastagbél kockázatának csökkentéséhez. Béta-karotin szinte minden színes növényben megtalálható, legértékesebb forrásai a sárgarépa, a spenót, a brokkoli és a kelkáposzta, a gyümölcsök közül pedig a sárgadinnye, a mangó és a barack. Ám a zöldségek, gyümölcsök gyakran kezeltek különféle vegyszerekkel, így nem mindig nyújtanak ideális vitaminforrást, ezért táplálékkiegészítők formájában is javasolt a béta-karotin fogyasztása.

Szintén értékes karotinoid, elsősorban az időskori szembetegségek megelőzésében lehet kiemelt szerepe. Segíti a szem érrendszerének védelmét, elnyeli a nap káros sugarait, semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket, amivel csökkenti a sárgafolt kialakulásának veszélyét, a szürke hályogot és a látásvesztést. Pozitív hatása van a szív- és érrendszeri problémákra.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.