Látásjavító gyógynövények, vitaminok
- Dátum: 2023.09.03., 00:47
- Udvari Fanni
- képek: pexels.com
- diófalevél, érrendszer, fekete áfonya, gyógynövény, karotinoid, látásjavítás, szem, szemvidító, vitamin
A szem a mindennapokban folyamatos, erős igénybevételnek van kitéve. A számítógépes monitor figyelése, a gyakori tévénézés, az autóvezetés, az olvasás, tanulás mind megterhelő a szemnek, s bár a komolyabb szembetegségekkel természetesen mindenképpen szakemberhez kell fordulni, enyhébb esetekben, illetve megelőzésként többféle természetes gyógymód bevethető a fáradt, égő, begyulladt szemek, valamint a látásromlás elkerülése érdekében.
A szem egészsége, a látás élessége az idő előrehaladtával egyre gyengül, de ez az egyénenként változó mértékű romlás sok esetben lelassítható, megállítható, vagy adott esetben vissza is fordítható.

Látásromláshoz és különféle szembetegségek kialakulásához gyakran a megfelelő vitaminok és fontos vegyületek hiánya vezet, amelyek nemcsak a káros hatásoktól óvhatják meg a szemeket, de serkenthetik az idegek működését. Bizonyos ételek, gyógynövények és vitaminok kimondottan erősítik a szemeket, és javítják a látás minőségét:
Szemvidítófű
A szemvidítófű antibiotikus és összehúzó hatása feszesíti a sejtfalakat és a szem nyálkahártyáját, magas A- és C-vitamin-, valamint csersavtartalma pedig hatékonyan csökkenti a gyulladásokat, fertőzéseket. A megfázás vagy allergia során váladékozó, könnyező szemekre is javasolt, de kiváló gyógyír például árpa, zöld hályog vagy kötőhártya-gyulladás ellen. Gyenge főzete borogatásként a fáradt, vörös, égő szemek megnyugtatására használható, többszöri átöblögetéssel. Teája fertőtlenítő és érfalerősítő hatású, naponta 3 csészényi is fogyasztható belőle. A szemvidítófüves tea borsmentával, csalánnal és kasvirággal keverhető, sima filteres kiszerelésben a leforrázott, kihűlt filterek pakolásként tehetők a begyulladt szemekre. Gőzölésre bodza- és kamillavirággal együtt ajánlott.
Diólevél
A diólevél teája oldja a szemfenéken lerakódott plakkokat, ezzel számottevően javítja a látást, könnyebbséget hoz a szemeknek. Főzetének bedörzsölése kötőhártya-gyulladáskor is nagy segítség lehet. Enyhíti a fájdalmat, az égő érzést, kezdődő szürke hályog esetén szintén javasolják. Kamillával és útifűvel is szokták keverni, szemszárazság ellen kitűnő!
Fekete áfonya

Ez a gyümölcs erős antioxidáns hatású, erősíti a kollagénrostokat, a benne található hatóanyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Akinek nehezen alkalmazkodik a szeme a sötéthez, különösen ajánlott rendszeres fogyasztása, élesíti a látást, javítja az éjszakai tájékozódó képességet, a cukorbetegséggel együtt járó ideghártya-problémáknál, sárgafoltnál, illetve szürke hályog ellen is segítséget nyújthat.
Goji bogyó
A goji bogyó nagy mennyiségű C-vitaminon kívül mintegy 18 féle aminosavat és 21 féle ásványi anyagot is tartalmaz, valamint több béta-karotin van benne, mint a sárgarépában. A látás javítása és élesítése mellett nagymértékben erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat, normalizálja a vérnyomást és a koleszterinszintet.
A-vitamin
A szem számára legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket a szervezet nem képes előállítani, ezért ezeket rendszeresen pótolni kell megfelelő étrenddel vagy étrendkiegészítők formájában. Az A-vitamin a szem ideghártyájának fényérzékenységét biztosítja, hiánya farkasvakságot okoz, amikor szürkületben, vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be, illetve a könnymirigyek elsorvadása is jellemző hiánytünet lehet.
Béta-karotin

Az A-vitamin provitaminja, más néven elővitaminja. Azért kiemelten fontos, mert a szervezet jól hasznosuló A-vitamint képes előállítani belőle. A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, a jó látás és a nyálkahártyák egészségének biztosítása mellett csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát is. A béta-karotinban gazdag étrend hozzájárulhat a tüdő-, a bőr-, a gyomor-, illetve a vastagbél kockázatának csökkentéséhez. Béta-karotin szinte minden színes növényben megtalálható, legértékesebb forrásai a sárgarépa, a spenót, a brokkoli és a kelkáposzta, a gyümölcsök közül pedig a sárgadinnye, a mangó és a barack. Ám a zöldségek, gyümölcsök gyakran kezeltek különféle vegyszerekkel, így nem mindig nyújtanak ideális vitaminforrást, ezért táplálékkiegészítők formájában is javasolt a béta-karotin fogyasztása.
Szintén értékes karotinoid, elsősorban az időskori szembetegségek megelőzésében lehet kiemelt szerepe. Segíti a szem érrendszerének védelmét, elnyeli a nap káros sugarait, semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket, amivel csökkenti a sárgafolt kialakulásának veszélyét, a szürke hályogot és a látásvesztést. Pozitív hatása van a szív- és érrendszeri problémákra.
Amit a BEMER-terápiáról tudni érdemes
Egy kezelés, amivel segíthetjük a test öngyógyító folyamatait, ez a BEMER-terápia. Nézzük, miről is van szó.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Amikor a csepp már elárul: mit tehet egy férfi a vizeletinkontinencia ellen?
A vizelettartási nehézség – azaz az inkontinencia – sokunk számára csak a nőket érintő problémaként él a köztudatban. Pedig férfiaknál is gyakori, és nemcsak fiziológiai, hanem lelki következményekkel is járhat. A jól ismert egészségportálok szerint a helyzet korántsem olyan ritka: a férfiak negyede ötven év felett akár alkalmanként is tapasztalhatja a vizeletszivárgást. Mi állhat a háttérben?
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
Sport és fogpótlás – miért számít a rágás ereje a teljesítményben?
Az aktív életmód alapja a tudatos táplálkozás. Sokan gondolják, hogy ez kizárólag a bevitt fehérje- és vitaminszinten múlik, pedig legalább ilyen fontos a rágás minősége. Ha hiányzik néhány fog, egyre több ételféleségtől kényszerülünk megválni, így beszűkül az étrendünk, és kevesebb hasznos tápanyaghoz jut a szervezet. Hosszú távon ez az energiaszintünkre, a teljesítményünkre és a közérzetünkre is rányomja a bélyegét. A modern fogpótlások azonban segítenek visszaadni a táplálkozás és a mozgás szabadságát.