Menü

Hibiszkuszvirág gyógyhatása

A virág szirmaiból elkészített, jótékony hatású, üdítő, élénkpiros színű, kellemesen savanykás ízű tea, nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre. Rendszeresen iható. Kis mértékben köptető hatású. Magas C-vitamin tartalma, és egyéb vitamin, hasznos anyag tartalma révén segít a megfázás, influenza kialakulásának megelőzésében; a kialakult légúti betegségek gyógyításában.

A tüdő és a hörgők gyulladásos, lázzal kísért állapotaira kiváló kezelő szer, mert a felszakadni nem, vagy nehezen képes nyákot oldja, ezáltal csillapítja az ugató köhögést, lehúzza a gyulladást, a mellkas izomzatára görcsoldó hatású. Asztma kezelésére is alkalmas. Vízhajtó, görcsoldó, amely mellett meggátolja a szervezetben kövek kialakulását; így vizelettel kapcsolatos problémák (pl. zavaros vizelet), vesehomok, vesekő, vesegörcs kezelésére kiváló. Vízvisszatartási gondoknál (pl. nőknél, a menstruációt megelőző napokban) vízhajtó hatása az ödémák megszüntetésében játszik szerepet.

Klinikailag igazoltan csökkenti a magas vérnyomást; mivel a keringési rendszerre is kedvezően hat, szív- és érrendszeri betegséggel párosuló vérnyomás problémák kezelésében ideális választás. A szív és a vér mellett a nyirokrendszert is tisztítja. A gyomor nyálkahártyáját nyugtatja, annak gyulladásait csökkenti, ezért ideges eredetű gyomorpanaszok, tengeribetegség kezelésében is hatékony. Fekély, emésztőcsatorna, hasnyálmirigy gyulladásos állapotainak is jó kezelője, hat a máj gyulladásos állapotaira is, túlzott epetermelés esetén is segítséget nyújt. A nyelőcső, emésztőcsatorna sebeit gyógyítja. Az így kialakult emésztési, evési problémákat orvosolja.

Hibiszkusz tea gyógyhatása, felhasználás külsőleg

Lemosóként megszépíti a bőrt, akne és pattanáskezelő. Borogatás formájában bőrgyulladásokra, kelésekre, égési sebekre használható.

A szemgyulladásos panaszaira (pl. kötőhártya gyulladás) alkalmazható, a képződött váladék ideális lemosója, majd borogatószerként alkalmazva eredményes.

Szövetösszehúzó hatású, így kitágul pórusokra ideális; tónusossá, ruganyosabbá, szebbé és egészségesebbé teszi a bőrt, szépít.

A bőrfelszínen kívül, és a bőr legfelső rétegében belül található vérzések, gyulladások kezelésében is kiváló; erősíti az apró hajszálereket is.

A belőle készült hajszesz serkenti a hajnövekedést.

Tályog, váladékozó sebek, nedvedző ekcéma, övsömör esetén szintén lemosó és borogatószerként használjuk.

Alapvetően a trópusokon és a szubtrópusokon burjánzó, életerős bokor, melynek egyes fajai tipikusan özönnövények. Világszerte megtalálható mára, köszönhetően az emberi tevékenységnek, a telepítésnek. A mályvavirágúak egyik legváltozatosabb nemzetsége több száz alfajjal, melyet (elsősorban mutatós virágai miatt) szerte a világon dísznövényként termesztenek.

A fajok többsége a meleg, mérsékelt éghajlatú területeken őshonos, nagy számban eredendően ezeken a területek találhatóak meg ma is, akadnak közöttük fás- és lágyszárúak, egyévesek és évelők, lombhullatók és örökzöldek is. A hibiszkuszvirág nagassága akár a 2 métert is elérheti. Alapvetően nem túl igényes, azonban a napfényt nagyon szereti, a fagyokat nem tűri, ezért hazánkban, egyetlen kivétellel (kerti mályvacserje) csak cserépben nevelhető. Metszéssel formálható. Sajnos gyakorta okoz gondot a rajta megjelenő pajzstetű és levéltetű. Az ideális közeg számára a széltől védett hely, ahol sem szárazság, sem pangó víz nem gyötri.

Tölcsér alakú, csészeleveles, viszonylag nagyméretű, egyszerű vagy telt virágai rengeteg színben fellelhetőek. Bár egy-egy nyíló virága csupán 1-2 napig virul, egész évben folyamatosan képes a virágzásra. A könnyű, laza, jó vízáteresztő képességű talaj számára az ideális. A folyamatos tápanyag utánpótlást igényli. Toktermése van, mely nálunk nem érik be. A mediterrán országokban nem ritka a belőle készített sövény. Kerti fajait a rovarok könnyen beporozzák, ennek köszönhetően magról könnyen szaporíthatóvá is válik. Szobai fajtáit hajtásdugványozással, de rosszabb hatásfokkal lehet szaporítani.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.