Menü

Okok, amiért megéri mindennap salátát enni

Bár a legtöbben a salátákat a nyulak és kecskék eledeleként azonosítják, rendkívül táplálóak, vitaminok és értékes ásványi anyagokban rendkívül gazdagok. Ezért is érdemes őket rendszeresíteni a táplálkozásunkban. És ezt nem csak én mondom, tudományosan bizonyított, hogy a salátaevésnek rengeteg jótékony hatása van. Ebből gyűjtöttem össze neked most 10-et.

Sokan még mindig nem igazi ételként gondolnak a salátára, pedig ez egy remek eledel és nem csak azoknak, akik fogyni szeretnének. A saláta rendszeresen fogyasztva ugyanis számos pozitív hatást biztosít, ami hosszú távon nagyon jót tesz az egészségnek és számos betegséget is elkerülhetünk akkor, ha rendszeresen salátát fogyasztunk.

A saláta már csak azért is nagyon egészséges, mivel rostban rendkívül gazdag. A rost könnyen emészthető, amely nagyon jó hatással van az emésztőrendszer egészségére. Nem beszélve arról, hogy a saláta csak kevés kalóriát tartalmaz, a benne lévő rostok pedig könnyen eltelítenek, így kevésbé érezzük éhesnek magunkat.

A rendszeres salátafogyasztás számos betegségtől óvhat meg bennünket. A salátában lévő tápanyagok védelmet nyújtanak a fejet és a nyakat érintő rákos daganatokkal szemben. Kutatások igazolják, hogy ez a hatás még akkor is érvényes, ha valaki dohányzik. Persze nem árt óvatosnak lenni és a dohányzással végérvényesen leszámolni.

10 érv a mindennapi salátafogyasztás mellett

1. Serkenti az anyagcserét

A zöld levelesek és a zöldségek tele vannak C-vitaminnal, amely segíti a szervezet zsírbontó folyamatait, és jó hatással van az anyacsere-folyamatokra.

2. Megelőzi a székrekedést

A rostokban gazdag zöldségek és levelesek nagyon sok rostot tartalmaznak, ezzel támogatjk az emésztést, és segítik megelőzni az emésztési problémákat.

3. Támogatja a fogyókúrát

Alacsony kalóriatartalmuk miatt a saláták a fogyókúrák elengedhetetlen kellékei. Eközben vitaminokkal és értékes ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetet.

4. Hidratál

A levelesek és a zöldségek is sok vizet tartalmaznak, ezért hozzájárulnak a szervezet hidratálásához. Ettől függetlenül azonban a napi 2 liter tiszta víz fogyasztása még ajánlott.

5. Jót tesz a szemnek

A zöld leveles zöldségek luteint, zeaxanint és karotinokat tartalmaznak, amlyek az makulában koncentrálódnak, ezzel védik és egészségesen tartják a szemet.

6. Segít megelőzni a gyulladásos betegségeket

A saláta összetevői antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező anyagokat tartalmaznak, így a gyulladásos betegségek kezelését is támogatja.

7. Jót tesz a csontoknak

A leveles zöldségek kalciumban rendkívül gazdagok, amely elengedhetetlen az egészséges és erős csontozat kialakulásához. Ez gyerekkorban és felnőtt korban is rendkívül fontos, különösen menopauza előtt álló nők esetében.

8. Javítja a vér összetételét

A sötét levelű zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta vagy a saláta támogatják a vér összetételét, oxigénnel látják el a sejteket, ezzel elűzik a fáradtságot.

9. Erősíti az immunrendszert

Talán nem is kell mondani, de a rengeteg vitamin és ásványi anyag kiválóan támogatja az immunrendszer működését. Hatékonyan bevethetők megfázás, influenza vagy fertőzés ellen is.

10. Tele van antioxidánsokkal

Az antioxidánsok megakadályozzák az oxidatív károsodásoka és a szabadgyökök kialakulását.!

Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

A diónak számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre nézve. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag. Tele van omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, csökkenti a vérnyomást és serkenti az agyműködést. De mire használhatjuk fel még éretlen zöld állapotában ezt az őszi finomságot?

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.

Alacsony kalóriás édességek nyomában

Ne legyen ellenséged a nassolás, nem baj, ha szereted az édességeket, de igyekezz olyanokat válogatni, amelyektől nem fog többet mutatni a mérleg.Ha te is szereted édességgel befejezni az ebédet vagy a vacsorát, vagy édes reggelivel indítani a napodat, akkor néha biztosan megfordul a fejedben, hogy megpróbáld csökkenteni a cukorfogyasztásod. Ez nemcsak az alakod, hanem az egészséged megőrzése miatt is fontos. Ha úgy érzed, hogy túlzásba vitted a cukorfogyasztást, akkor ezekkel a módszerekkel csökkentheted.

Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?

Mit kell tudni a gyógyvizekről?

Mit nevezünk gyógyvíznek? Azokat az ásványvizeket, amelyek tulajdonságaik, összetételük alapján gyógyító hatásúak és számukra rendelet alapján az ásványvíz vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.