Menü

Okok, amiért megéri mindennap salátát enni

Bár a legtöbben a salátákat a nyulak és kecskék eledeleként azonosítják, rendkívül táplálóak, vitaminok és értékes ásványi anyagokban rendkívül gazdagok. Ezért is érdemes őket rendszeresíteni a táplálkozásunkban. És ezt nem csak én mondom, tudományosan bizonyított, hogy a salátaevésnek rengeteg jótékony hatása van. Ebből gyűjtöttem össze neked most 10-et.

Sokan még mindig nem igazi ételként gondolnak a salátára, pedig ez egy remek eledel és nem csak azoknak, akik fogyni szeretnének. A saláta rendszeresen fogyasztva ugyanis számos pozitív hatást biztosít, ami hosszú távon nagyon jót tesz az egészségnek és számos betegséget is elkerülhetünk akkor, ha rendszeresen salátát fogyasztunk.

A saláta már csak azért is nagyon egészséges, mivel rostban rendkívül gazdag. A rost könnyen emészthető, amely nagyon jó hatással van az emésztőrendszer egészségére. Nem beszélve arról, hogy a saláta csak kevés kalóriát tartalmaz, a benne lévő rostok pedig könnyen eltelítenek, így kevésbé érezzük éhesnek magunkat.

A rendszeres salátafogyasztás számos betegségtől óvhat meg bennünket. A salátában lévő tápanyagok védelmet nyújtanak a fejet és a nyakat érintő rákos daganatokkal szemben. Kutatások igazolják, hogy ez a hatás még akkor is érvényes, ha valaki dohányzik. Persze nem árt óvatosnak lenni és a dohányzással végérvényesen leszámolni.

10 érv a mindennapi salátafogyasztás mellett

1. Serkenti az anyagcserét

A zöld levelesek és a zöldségek tele vannak C-vitaminnal, amely segíti a szervezet zsírbontó folyamatait, és jó hatással van az anyacsere-folyamatokra.

2. Megelőzi a székrekedést

A rostokban gazdag zöldségek és levelesek nagyon sok rostot tartalmaznak, ezzel támogatjk az emésztést, és segítik megelőzni az emésztési problémákat.

3. Támogatja a fogyókúrát

Alacsony kalóriatartalmuk miatt a saláták a fogyókúrák elengedhetetlen kellékei. Eközben vitaminokkal és értékes ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetet.

4. Hidratál

A levelesek és a zöldségek is sok vizet tartalmaznak, ezért hozzájárulnak a szervezet hidratálásához. Ettől függetlenül azonban a napi 2 liter tiszta víz fogyasztása még ajánlott.

5. Jót tesz a szemnek

A zöld leveles zöldségek luteint, zeaxanint és karotinokat tartalmaznak, amlyek az makulában koncentrálódnak, ezzel védik és egészségesen tartják a szemet.

6. Segít megelőzni a gyulladásos betegségeket

A saláta összetevői antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező anyagokat tartalmaznak, így a gyulladásos betegségek kezelését is támogatja.

7. Jót tesz a csontoknak

A leveles zöldségek kalciumban rendkívül gazdagok, amely elengedhetetlen az egészséges és erős csontozat kialakulásához. Ez gyerekkorban és felnőtt korban is rendkívül fontos, különösen menopauza előtt álló nők esetében.

8. Javítja a vér összetételét

A sötét levelű zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta vagy a saláta támogatják a vér összetételét, oxigénnel látják el a sejteket, ezzel elűzik a fáradtságot.

9. Erősíti az immunrendszert

Talán nem is kell mondani, de a rengeteg vitamin és ásványi anyag kiválóan támogatja az immunrendszer működését. Hatékonyan bevethetők megfázás, influenza vagy fertőzés ellen is.

10. Tele van antioxidánsokkal

Az antioxidánsok megakadályozzák az oxidatív károsodásoka és a szabadgyökök kialakulását.!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.