Menü

Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?

A hiponatrémia és veszélyei

Andrew orvosi felügyelet nélkül végezte a léböjtkúrát. Édesapja, Frank Schlater elmondta: nekik, szülőknek az tűnt fel, hogy fiuk néhány napja több vizet fogyaszt, mint általában. Mivel úgy tűnt, hogy jól van, nem tett eleget szülei kérésének, akik azt javasolták fiuknak, hagyja abba a túl sok víz bevitelét. Frank egy júliusi reggelen a konyhában találta a fiát, amint vizet kortyolgat. Andrew néhány perc múlva elájult, és meghalt.

A fiatal férfi halála okaként megnevezett hiponatrémia akkor következik be, ha a szervezetben található nátrium felhígul. Ehhez nagy mennyiségű víz szükséges.

Ha a vér nátriumszintjének csökkenése gyors, a tünetek kialakulása is gyorsabban megy végbe, ráadásul súlyosabbak is lehetnek. Az agy különösen érzékeny a vér nátriumszintjének változására. Emiatt elsőként letargia és zavartság jelentkezik.

Ahogy súlyosbodik a hiponatrémia, úgy izomrángások és görcsök alakulhatnak ki, amelyeket aluszékonyság, kóma és halál követ.

A hiponatrémia diagnózisa a vér alacsony nátriumszintje alapján állítható fel. Az okok kiderítése bonyolultabb, az orvos teljes helyzetértékelése szükséges hozzá.

Az Európai Élelmiszer-információs Bizottság (EUFIC) tájékoztatója szerint a mérsékelt égövben élő felnőtt embernek átlagosan napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Mindeközben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) a mérsékelt aktivitást és a külső hőmérsékletet figyelembe véve határozta meg a megfelelő értékeket, ami a nők esetében 2, a férfiaknak 2,5 liter. Ez a mennyiség magában foglalja az összes italból és ételből bevitt vízmennyiséget, mint a levesek, a zöldségek, a gyümölcsök, de még a főtt rizs által tartalmazott folyadékot is. A férfiaknak 3, a nőknek 2,2 liter szükséges naponta.

Tény, hogy nyáron a legnagyobb problémát mégis a dehidratáltság jelenti. A mentes víznek szerencsére sok izgalmas ízvilágú alternatívája létezik, amelyek egészségesek is.

A vese munkáját is megnehezíti az egyszerre túlságosan nagy mennyiségű víz bevitele. Noha a szerv egészséges esetben naponta akár 20-28 liter vizet képes lenne kiválasztani, ezt egész napra kell érteni, óránként ugyanis csak 8-10 deciliternyit képes feldolgozni.

Szakértők szerint ennél több folyadékra nincs szükségünk, leszámítva a fokozott aktivitást, illetve a meleg nyári hónapokat, amikor nagyobb mértékben kell ügyelni a pótlására a verejtékezés miatt. A terhesség és a szoptatás időszaka alatt is megnövekszik a folyadékigény.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.