Menü

Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?

A hiponatrémia és veszélyei

Andrew orvosi felügyelet nélkül végezte a léböjtkúrát. Édesapja, Frank Schlater elmondta: nekik, szülőknek az tűnt fel, hogy fiuk néhány napja több vizet fogyaszt, mint általában. Mivel úgy tűnt, hogy jól van, nem tett eleget szülei kérésének, akik azt javasolták fiuknak, hagyja abba a túl sok víz bevitelét. Frank egy júliusi reggelen a konyhában találta a fiát, amint vizet kortyolgat. Andrew néhány perc múlva elájult, és meghalt.

A fiatal férfi halála okaként megnevezett hiponatrémia akkor következik be, ha a szervezetben található nátrium felhígul. Ehhez nagy mennyiségű víz szükséges.

Ha a vér nátriumszintjének csökkenése gyors, a tünetek kialakulása is gyorsabban megy végbe, ráadásul súlyosabbak is lehetnek. Az agy különösen érzékeny a vér nátriumszintjének változására. Emiatt elsőként letargia és zavartság jelentkezik.

Ahogy súlyosbodik a hiponatrémia, úgy izomrángások és görcsök alakulhatnak ki, amelyeket aluszékonyság, kóma és halál követ.

A hiponatrémia diagnózisa a vér alacsony nátriumszintje alapján állítható fel. Az okok kiderítése bonyolultabb, az orvos teljes helyzetértékelése szükséges hozzá.

Az Európai Élelmiszer-információs Bizottság (EUFIC) tájékoztatója szerint a mérsékelt égövben élő felnőtt embernek átlagosan napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Mindeközben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) a mérsékelt aktivitást és a külső hőmérsékletet figyelembe véve határozta meg a megfelelő értékeket, ami a nők esetében 2, a férfiaknak 2,5 liter. Ez a mennyiség magában foglalja az összes italból és ételből bevitt vízmennyiséget, mint a levesek, a zöldségek, a gyümölcsök, de még a főtt rizs által tartalmazott folyadékot is. A férfiaknak 3, a nőknek 2,2 liter szükséges naponta.

Tény, hogy nyáron a legnagyobb problémát mégis a dehidratáltság jelenti. A mentes víznek szerencsére sok izgalmas ízvilágú alternatívája létezik, amelyek egészségesek is.

A vese munkáját is megnehezíti az egyszerre túlságosan nagy mennyiségű víz bevitele. Noha a szerv egészséges esetben naponta akár 20-28 liter vizet képes lenne kiválasztani, ezt egész napra kell érteni, óránként ugyanis csak 8-10 deciliternyit képes feldolgozni.

Szakértők szerint ennél több folyadékra nincs szükségünk, leszámítva a fokozott aktivitást, illetve a meleg nyári hónapokat, amikor nagyobb mértékben kell ügyelni a pótlására a verejtékezés miatt. A terhesség és a szoptatás időszaka alatt is megnövekszik a folyadékigény.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.