Menü

Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?

A hiponatrémia és veszélyei

Andrew orvosi felügyelet nélkül végezte a léböjtkúrát. Édesapja, Frank Schlater elmondta: nekik, szülőknek az tűnt fel, hogy fiuk néhány napja több vizet fogyaszt, mint általában. Mivel úgy tűnt, hogy jól van, nem tett eleget szülei kérésének, akik azt javasolták fiuknak, hagyja abba a túl sok víz bevitelét. Frank egy júliusi reggelen a konyhában találta a fiát, amint vizet kortyolgat. Andrew néhány perc múlva elájult, és meghalt.

A fiatal férfi halála okaként megnevezett hiponatrémia akkor következik be, ha a szervezetben található nátrium felhígul. Ehhez nagy mennyiségű víz szükséges.

Ha a vér nátriumszintjének csökkenése gyors, a tünetek kialakulása is gyorsabban megy végbe, ráadásul súlyosabbak is lehetnek. Az agy különösen érzékeny a vér nátriumszintjének változására. Emiatt elsőként letargia és zavartság jelentkezik.

Ahogy súlyosbodik a hiponatrémia, úgy izomrángások és görcsök alakulhatnak ki, amelyeket aluszékonyság, kóma és halál követ.

A hiponatrémia diagnózisa a vér alacsony nátriumszintje alapján állítható fel. Az okok kiderítése bonyolultabb, az orvos teljes helyzetértékelése szükséges hozzá.

Az Európai Élelmiszer-információs Bizottság (EUFIC) tájékoztatója szerint a mérsékelt égövben élő felnőtt embernek átlagosan napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Mindeközben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) a mérsékelt aktivitást és a külső hőmérsékletet figyelembe véve határozta meg a megfelelő értékeket, ami a nők esetében 2, a férfiaknak 2,5 liter. Ez a mennyiség magában foglalja az összes italból és ételből bevitt vízmennyiséget, mint a levesek, a zöldségek, a gyümölcsök, de még a főtt rizs által tartalmazott folyadékot is. A férfiaknak 3, a nőknek 2,2 liter szükséges naponta.

Tény, hogy nyáron a legnagyobb problémát mégis a dehidratáltság jelenti. A mentes víznek szerencsére sok izgalmas ízvilágú alternatívája létezik, amelyek egészségesek is.

A vese munkáját is megnehezíti az egyszerre túlságosan nagy mennyiségű víz bevitele. Noha a szerv egészséges esetben naponta akár 20-28 liter vizet képes lenne kiválasztani, ezt egész napra kell érteni, óránként ugyanis csak 8-10 deciliternyit képes feldolgozni.

Szakértők szerint ennél több folyadékra nincs szükségünk, leszámítva a fokozott aktivitást, illetve a meleg nyári hónapokat, amikor nagyobb mértékben kell ügyelni a pótlására a verejtékezés miatt. A terhesség és a szoptatás időszaka alatt is megnövekszik a folyadékigény.

A kókusz ezért egészséges

A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek: segíthet megküzdeni a náthával , az influenzával , a húgyúti fertőzésekkel és a herpesszel is.

Medvehagyma szez-ON

Tavasz, zöldellő erdő, kezd életre kelni a természet, ennek egyik hírnöke a medvehagyma, ami egy egészséges és szuper finom növény.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.