Menü

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Egy háztartásban sokféle folttal, kosszal, porral, szagokkal és szennyeződéssel találkozunk, melyeket érthető módon mielőbb és hosszú időre szeretnénk megszüntetni, ehhez pedig természetes módszereket ajánlunk.

Ahelyett, hogy vegyi anyagok tucatjait használnánk, inkább vessünk be természetes módszereket.

Egy ilyen eszköz a kezünkben például a bármikor bevethető és könnyen beszerezhető (biztosan van is otthon) a szódabikarbóna. Lágyítja a vizet, oldja a zsíros szennyeződéseket. Kevés vízben feloldva eltüntethetjük vele a foltokat a ruhákról, illetve a szagokat is semlegesíti. Szépen tisztítja az ezüst ékszereinket is.

Éppilyen kedvelt megoldás a takarításhoz a só. Enyhén fertőtlenítő hatású, magába zárja a szagokat, és kiválóan alkalmazható súrolószerként is. Kevés vízből és sóból sűrű, kenhető masszát készítsünk és bátran álljunk neki a sikálásnak akár a tűzhelyen, akár a mosogatóban. Csodát fog tenni.

A kávézacc már nálunk sem a kukában landol, pláne mióta tudom, hogy arcradírozásra is kiváló, azonban tisztítószerként is megállja a helyét. A finom őrleményt szintén használhatjuk súrolószerként, de feloldja a makacs, zsíros szennyeződéseket is.

Azt viszont még nem hallottam, hogy krumplihéjjal is lehet ablakot pucolni, pedig aki próbálta már, esküszik rá. Meg kell hámozni öt-hat szem közepes méretű krumplit, majd leforrázni a héjukat, végül leszűrni a főzetet és ezzel megmosni az ablakokat. Ezzel állítólag szépek és csillogóak lesznek az ablaküvegek.

Az ecet egy rendkívül sokoldalú, mindent tudó szer. A hígítatlan 20%-os ecet nagyszerű vízkőoldó, mindezeken kívül pedig képes elpusztítani a penészgombát is. Számomra a legjobb természetes csodaszer, melyet nemcsak vízkőoldásra vagy a ruhák színének felfrissítésére használhatjuk, hanem fertőtlenítésre is.

A citrom is hasonló kedvelt természetes tisztítószer, illóolaja nemcsak kellemes illatú, hanem közismerten kiváló fertőtlenítő is.

Ha a lakásban beteg valaki, facsarjunk ki egy citromot, adjunk a levéhez kétszer annyi vizet, és töltsd egy szórófejes flakonba, ezzel töröljük át azokat a használati tárgyakat, melyeket gyakran megfogunk, például kilincset, távirányítót, villanykapcsolókat.

Vírusok idején a citromolajjal párologtatni is érdemes.

Ha már a vírusokat említem, jöjjön a teafaolaj.

Az egyik legerősebb természetes fertőtlenítőszer, amelynek pár cseppje képes elpusztítani a gombákat, baktériumokat és más kórokozókat. Tehetjük felmosóvízbe, a mosószer mellé, de csepegtethetünk lefolyóba is.

Boldoggá tesz, hogy sokaknak egyre fontosabb a környezetvédelem, a zöld gondolkodás, ennek lépéseiként a műanyag zacskókat lecseréljük, többet biciklizünk, mint autózunk és szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ám a háztartási tisztítószereknél is megtehetjük az első lépéseket, méghozzá azzal, ha a fent említett természetes és környezettudatos szerekre cseréljük őket.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.

Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?