Menü

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

Még az enyhe hátfájást sem szabad félvállról venni, hiszen előbb-utóbb könnyen súlyosbodhatnak a panaszok, ezért időben meg kell tenni a szükséges lépéseket a tünetek enyhítése érdekében. A hátfájást azért is érdemes komolyan venni, mert ellenkező esetben a fájdalom intenzívebbé válhat, ami pedig már nem csak a munkahelyen, hanem a mindennapi feladatainkban is akadályoz minket.

A statisztikák szerint az emberek 80%-ánál megjelenik valamelyik életszakaszban a hátfájdalom, ezért ma ennek szentelünk egy cikket.

Hogyan előzhető meg időben a hátfájdalom?

Amennyiben ülőmunkát végzünk, figyeljünk a tartásunkra, üljünk egyenesen, mert a hanyag tartás következtében kialakulhat a hátfájás.

Ha tehetjük használjunk ergonomikus kialakítású székeket, a munkahelyen, az irodában ez nagyon fontos lépés lenne a megelőzés felé.
Álljunk fel gyakrabban, sétáljunk, nyújtózzunk, változtassunk testtartást ülés közben. Dolgozz kicsit állva is! Hátfájás ellen válasszunk megfelelő cipőt, keményebb fekhelyet.
Végezzünk gerinctornát, járjunk el masszázsra, ússzunk, jógázzunk, váltsunk életmódot, tanuljunk hatékony stresszkezelési technikákat és alkalmazzuk is azokat.

Mit tehetünk, ha már kialakult a fájdalom?

A fájdalom csökkentésére a jeges borogatás lehet hatásos, ha izomhúzódás áll fent. A hideg borogatásnak gyulladáscsökkentő hatása van, míg a meleg borogatás akkor hatékony, ha a fájdalmat a kötött, merev izmok okozzák. Maximum 20 percig szabad alkalmazni a két borogatás típust.

A gyógyszeres fájdalomcsillapítással az a probléma, hogy a tüneteket kezeli, a probléma forrását, kiváltó okát nem szüntetik meg. Fájdalomcsillapító krémeket is használhatunk, ezek helyileg hatnak.

Hátfájás esetén akkor találtuk meg a megoldást, ha már nem tüneti kezelésekről beszélünk, hanem a fájdalom okát szüntettük meg. Az intenzív, tartós hátfájás esetén orvoshoz kell fordulni és kivizsgáltatni a fájdalom okát.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.