Menü

Mit tehetünk hátfájás ellen?

Hátfájás ellen sok mindent tehetünk, elsőként akár meg is lehet(ne) előzni, de ha már kialakult a baj, akkor is hatásosan lehet kezelni, akár otthoni, házi módszerekkel is.

Még az enyhe hátfájást sem szabad félvállról venni, hiszen előbb-utóbb könnyen súlyosbodhatnak a panaszok, ezért időben meg kell tenni a szükséges lépéseket a tünetek enyhítése érdekében. A hátfájást azért is érdemes komolyan venni, mert ellenkező esetben a fájdalom intenzívebbé válhat, ami pedig már nem csak a munkahelyen, hanem a mindennapi feladatainkban is akadályoz minket.

A statisztikák szerint az emberek 80%-ánál megjelenik valamelyik életszakaszban a hátfájdalom, ezért ma ennek szentelünk egy cikket.

Hogyan előzhető meg időben a hátfájdalom?

Amennyiben ülőmunkát végzünk, figyeljünk a tartásunkra, üljünk egyenesen, mert a hanyag tartás következtében kialakulhat a hátfájás.

Ha tehetjük használjunk ergonomikus kialakítású székeket, a munkahelyen, az irodában ez nagyon fontos lépés lenne a megelőzés felé.
Álljunk fel gyakrabban, sétáljunk, nyújtózzunk, változtassunk testtartást ülés közben. Dolgozz kicsit állva is! Hátfájás ellen válasszunk megfelelő cipőt, keményebb fekhelyet.
Végezzünk gerinctornát, járjunk el masszázsra, ússzunk, jógázzunk, váltsunk életmódot, tanuljunk hatékony stresszkezelési technikákat és alkalmazzuk is azokat.

Mit tehetünk, ha már kialakult a fájdalom?

A fájdalom csökkentésére a jeges borogatás lehet hatásos, ha izomhúzódás áll fent. A hideg borogatásnak gyulladáscsökkentő hatása van, míg a meleg borogatás akkor hatékony, ha a fájdalmat a kötött, merev izmok okozzák. Maximum 20 percig szabad alkalmazni a két borogatás típust.

A gyógyszeres fájdalomcsillapítással az a probléma, hogy a tüneteket kezeli, a probléma forrását, kiváltó okát nem szüntetik meg. Fájdalomcsillapító krémeket is használhatunk, ezek helyileg hatnak.

Hátfájás esetén akkor találtuk meg a megoldást, ha már nem tüneti kezelésekről beszélünk, hanem a fájdalom okát szüntettük meg. Az intenzív, tartós hátfájás esetén orvoshoz kell fordulni és kivizsgáltatni a fájdalom okát.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.

Hogyan csökkenthető futás közben a magas pulzus?

„Elszállt a pulzusom” – mondják gyakran a futók. Mit jelent ez pontosan, miért baj és
hogy lehet tenni ellene?