Menü

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

A sportsérülések leggyakoribb okai között szerepel a nem megfelelő felszerelés, például egy nem megfelelő cipő. A sportcipő helyett nem alkalmas az edzéshez az utcai cipőnk, hiszen nem ugyanazt a megtámasztást, csillapítást adja.

Szintén problémát okoz, ha elmarad a bemelegítés, vagy az edzés utáni nyújtás.

A bemelegítés felkészíti a testet a terhelése, ezzel csökkenthető a sérülés veszélye, a rándulás, a húzódás és hasonló balesetek. Az edzés végén elvégzett nyújtás pedig az izomláz elkerülését szolgálják, rugalmasabbá téve az izmokat, ízületeket.

Keresztedzések, erősítő edzésekkel a sérülés ellen!

Futóként jól tudom a keresztedzések, például a biciklizés, úszás, túrázás fontosságát és az erősítő edzések hatékonyságát!

Az állóképességi sportolók hajlamosak elfeledkezni az erősítésről, pedig a korral az izmok leépülnek, ez a folyamat erősítő edzések beiktatásával lassítható.

A sérülések egyik gyakori oka a nem helyesen végrehajtott mozdulat, gyakorlat. Legyen szó futótechnikáról, erősítő edzésről, a nem megfelelően végrehajtott gyakorlat sportfájdalmakhoz, húzósásokhoz vezethet.

Fontos lenne szakedzőtől segítséget kérni a helyes mozdulatokhoz és légzőtechnikákhoz.

Talán nem gondolnánk erre, de a rossz alvás is befolyásolja mind a teljesítményt, mint a sérülésveszélyt.

A nem kielégítő alvás rizikófaktornak számít, koncentrációs nehézségekhez vezethet és sérüléseket okozhat, ahogy a nem kezelt fájdalom is.

Fájdalommal sportolni menni vagy a fájdalmas testrész vizsgálatát elhanyagolni szintén rizikós dolog a későbbiek szempontjából.

Ha már megtörtént a baj és fájdalmat érzünk, szinte biztos, hogy nem szabad elhanyagolni, hiszen intő jel. Ne a gyógyszeres kezelés jelentse a megoldást (fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők) hanem az alapos orvosi kivizsgálás és a kiváltó ok megszüntetése. Fontos lépés a gyógyulásban a sportolók panaszainak kezelése során, hogy pontos diagnózis szülessen, az okokat feltárva.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.