Menü

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

A sportsérülések leggyakoribb okai között szerepel a nem megfelelő felszerelés, például egy nem megfelelő cipő. A sportcipő helyett nem alkalmas az edzéshez az utcai cipőnk, hiszen nem ugyanazt a megtámasztást, csillapítást adja.

Szintén problémát okoz, ha elmarad a bemelegítés, vagy az edzés utáni nyújtás.

A bemelegítés felkészíti a testet a terhelése, ezzel csökkenthető a sérülés veszélye, a rándulás, a húzódás és hasonló balesetek. Az edzés végén elvégzett nyújtás pedig az izomláz elkerülését szolgálják, rugalmasabbá téve az izmokat, ízületeket.

Keresztedzések, erősítő edzésekkel a sérülés ellen!

Futóként jól tudom a keresztedzések, például a biciklizés, úszás, túrázás fontosságát és az erősítő edzések hatékonyságát!

Az állóképességi sportolók hajlamosak elfeledkezni az erősítésről, pedig a korral az izmok leépülnek, ez a folyamat erősítő edzések beiktatásával lassítható.

A sérülések egyik gyakori oka a nem helyesen végrehajtott mozdulat, gyakorlat. Legyen szó futótechnikáról, erősítő edzésről, a nem megfelelően végrehajtott gyakorlat sportfájdalmakhoz, húzósásokhoz vezethet.

Fontos lenne szakedzőtől segítséget kérni a helyes mozdulatokhoz és légzőtechnikákhoz.

Talán nem gondolnánk erre, de a rossz alvás is befolyásolja mind a teljesítményt, mint a sérülésveszélyt.

A nem kielégítő alvás rizikófaktornak számít, koncentrációs nehézségekhez vezethet és sérüléseket okozhat, ahogy a nem kezelt fájdalom is.

Fájdalommal sportolni menni vagy a fájdalmas testrész vizsgálatát elhanyagolni szintén rizikós dolog a későbbiek szempontjából.

Ha már megtörtént a baj és fájdalmat érzünk, szinte biztos, hogy nem szabad elhanyagolni, hiszen intő jel. Ne a gyógyszeres kezelés jelentse a megoldást (fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők) hanem az alapos orvosi kivizsgálás és a kiváltó ok megszüntetése. Fontos lépés a gyógyulásban a sportolók panaszainak kezelése során, hogy pontos diagnózis szülessen, az okokat feltárva.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.