Menü

Hogyan tároljuk a házi tojást?

A tojás az egyik leggyakoribb ételünk közé tartozik, azonban nagyon kell figyelni a frissességére is, mivel nagyon könnyen megromolhat. Ha nagyáruházban vásároljuk meg, akkor mindenképpen nézzük meg a szavatossági időt. Ha nagyon közeli a lejárati dátum, akkor csak abban az esetben helyezzük a kosarunkba, ha pár napon belül elfogyasztjuk. Alapvetően hűvös helyen tárolva, kb. 30 napig tartható el.

Az üzletek polcaira kerülő tojásokat fertőtlenítik, mielőtt forgalomba kerülnének, de mivel a tisztítás után is kerülhet rá szennyeződés, azért érdemes nekünk is felhasználás előtt megtisztítani. Na de hogyan tegyük mindezt? A NÉBIH ajánlása szerint először szárazon érdemes megszabadítani héjukat a szennyeződésekről, és csak akkor kell nedves módszert alkalmazni, ha ez nem vezetett eredményre. Ennek oka az, hogy a nedves tisztítás hatására megsérülhet a tojás természetes külső védőrétege, ez pedig akár élelmiszer-biztonsági problémákat is okozhat a későbbiekben. A bolti tojásoknál, mindig nyissuk ki a csomagolást, forgassuk át a terméket, mivel a szállítás során nagyon sok megsérül, bezápul.

Próbáljunk meg olyat kiválasztani, ahol a csomagoláson belül minden tojás ép. Ebből adódig az a kérdés, hogy vajon a tojás, amelyet felütni készülsz, rendben van-e? Használjuk bátran a víztesztet! Tegyük vízbe az élelmiszert, és amennyiben a tojás az edény alján marad, akkor friss. Ha feljön a víz tetejére és lebeg, akkor már ne használjuk fel. Jó módszer az is, ha a fülünkhöz tartva megrázzuk és amennyiben "lötyögő" hangot hallunk, akkor nem friss a tojás.

De mi a helyzet a házi tojásokkal? Sokak körülményei nem teszik lehetővé, hogy tyúkokat tartsanak, azonban számos ember esküszik a házi tojásokra. Úgy tartják egészségesebb, finomabba, na és persze ha saját állataink alól szedjük ki, akkor mindig kéznél van. Sajnos az nem mondható el, hogy olcsóbb is, ha az otthoni tyúkoktól szerezzük be ezt a finomságot, mivel az állattartás, gondozás ma már nagyon drágává vált.

Ha mégis sikerül házi tojást beszereznünk akár piacról, szomszédból vagy csak a kertből, azt is érdemes megismerni, hogyan kell bánni azzal. Kezdjük egyből a begyűjtéssel. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy csak a tyúkólig kell elmennünk a termékért, akkor ezt naponta többször tegyük meg. Ellenőrizzük sűrűn, hogy az ólban van e tojás, erre azért van szükség, hogy minél frissebben tehessük el azt, illetve a tyúkok ne szennyezzék be annak felületét, ne tapossák szét vagy egyék meg azt.

Ha friss és vastag szalma van mindig az állatok alatt, akkor a lehető legtöbb mindent megtettünk annak érdekében, hogy kiváló minőségben a kamrába kerüljenek a végtermékek. Ha a házi tojást vásároljuk, akkor már csak a tisztításra kell odafigyeljünk. Ahogy már fentebb a bolti tojásoknál is leírásra került, hogy a száraz módszert érdemes előnyben részesíteni. Ha pedig nem használ, akkor inkább langyos, mint hideg vízzel kíséreljünk meg megszabadulni a rárakódott kosztól, ürüléktől és egyéb szennyeződésektől. Majd következik a szárazra törlés.

Hogyan helyezzük a tartóba a tojásokat? Egy kutatás szerint, ha a tojást a szélesebb felével felfele tároljuk, a benne lévő buborék távol marad a sárgájától, ezáltal nehezebben érnek el oda a baktériumok. Egy másik előnye a tojások csúccsal lefelé tárolásának, hogy a tojássárgája középen marad, így például töltött tojás készítésekor könnyebben tölthető, kerekebb sárgájú tojásokat kapunk. Így tovább őrzik meg szavatosságukat is, ugyanis, ahogy egyre több idő telik el a kitojástól, annál nagyobb lesz a tojásban a levegő. Mivel a pórusokon keresztül levegő jut a belsejébe, emellett pedig ugyan ezzel a módszerrel a baktériumok is.

Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról

Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.

A rágógumizás titkai: stresszoldás vagy csak rossz szokás?

A rágógumizás napjaink mindennapjainak szerves része, és sokan úgy vélik, hogy nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem a stressz csökkentésében is hatékony lehet. De vajon tényleg olyan jótékony hatású a rágózás, mint ahogy a közvélekedés tartja?

Kutyák ovisa és szállodája – minden, amit a napközikről és panziókról tudni kell

Ha valaha is előfordult, hogy egész nap dolgozott, és közben azon gondolkodott, vajon mihez kezd otthon egyedül a kutyája, akkor érdemes megismerkednie a kutyanapközi és kutyapanzió szolgáltatásokkal. Ezek a lehetőségek kifejezetten azoknak a gazdiknak szólnak, akik szeretnék biztosítani kedvencük számára a megfelelő gondoskodást és társaságot akkor is, amikor éppen nem tudnak velük lenni.

„Hygge” – a dánok boldogságának egyik kulcsa

Ahány nép, annyi szokás, legyen az gasztronómia, orvoslás, vagy életfelfogás. A dánok ezutóbbiban kifejezetten jók, de hogyan csinálják?

Óraátállítás – kinek áldás, kinek átok?

Október végén ismét elérkezik az idő, amikor egy órával visszaállítjuk a mutatókat, és ezzel hivatalosan is átlépünk a téli időszámításba. Sokan örülnek a plusz egy óra alvásnak, de a valóságban ez a látszólag apró változás sokkal több szervezetet megvisel, mint gondolnánk.