Menü

Hogyan tároljuk a házi tojást?

A tojás az egyik leggyakoribb ételünk közé tartozik, azonban nagyon kell figyelni a frissességére is, mivel nagyon könnyen megromolhat. Ha nagyáruházban vásároljuk meg, akkor mindenképpen nézzük meg a szavatossági időt. Ha nagyon közeli a lejárati dátum, akkor csak abban az esetben helyezzük a kosarunkba, ha pár napon belül elfogyasztjuk. Alapvetően hűvös helyen tárolva, kb. 30 napig tartható el.

Az üzletek polcaira kerülő tojásokat fertőtlenítik, mielőtt forgalomba kerülnének, de mivel a tisztítás után is kerülhet rá szennyeződés, azért érdemes nekünk is felhasználás előtt megtisztítani. Na de hogyan tegyük mindezt? A NÉBIH ajánlása szerint először szárazon érdemes megszabadítani héjukat a szennyeződésekről, és csak akkor kell nedves módszert alkalmazni, ha ez nem vezetett eredményre. Ennek oka az, hogy a nedves tisztítás hatására megsérülhet a tojás természetes külső védőrétege, ez pedig akár élelmiszer-biztonsági problémákat is okozhat a későbbiekben. A bolti tojásoknál, mindig nyissuk ki a csomagolást, forgassuk át a terméket, mivel a szállítás során nagyon sok megsérül, bezápul.

Próbáljunk meg olyat kiválasztani, ahol a csomagoláson belül minden tojás ép. Ebből adódig az a kérdés, hogy vajon a tojás, amelyet felütni készülsz, rendben van-e? Használjuk bátran a víztesztet! Tegyük vízbe az élelmiszert, és amennyiben a tojás az edény alján marad, akkor friss. Ha feljön a víz tetejére és lebeg, akkor már ne használjuk fel. Jó módszer az is, ha a fülünkhöz tartva megrázzuk és amennyiben "lötyögő" hangot hallunk, akkor nem friss a tojás.

De mi a helyzet a házi tojásokkal? Sokak körülményei nem teszik lehetővé, hogy tyúkokat tartsanak, azonban számos ember esküszik a házi tojásokra. Úgy tartják egészségesebb, finomabba, na és persze ha saját állataink alól szedjük ki, akkor mindig kéznél van. Sajnos az nem mondható el, hogy olcsóbb is, ha az otthoni tyúkoktól szerezzük be ezt a finomságot, mivel az állattartás, gondozás ma már nagyon drágává vált.

Ha mégis sikerül házi tojást beszereznünk akár piacról, szomszédból vagy csak a kertből, azt is érdemes megismerni, hogyan kell bánni azzal. Kezdjük egyből a begyűjtéssel. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy csak a tyúkólig kell elmennünk a termékért, akkor ezt naponta többször tegyük meg. Ellenőrizzük sűrűn, hogy az ólban van e tojás, erre azért van szükség, hogy minél frissebben tehessük el azt, illetve a tyúkok ne szennyezzék be annak felületét, ne tapossák szét vagy egyék meg azt.

Ha friss és vastag szalma van mindig az állatok alatt, akkor a lehető legtöbb mindent megtettünk annak érdekében, hogy kiváló minőségben a kamrába kerüljenek a végtermékek. Ha a házi tojást vásároljuk, akkor már csak a tisztításra kell odafigyeljünk. Ahogy már fentebb a bolti tojásoknál is leírásra került, hogy a száraz módszert érdemes előnyben részesíteni. Ha pedig nem használ, akkor inkább langyos, mint hideg vízzel kíséreljünk meg megszabadulni a rárakódott kosztól, ürüléktől és egyéb szennyeződésektől. Majd következik a szárazra törlés.

Hogyan helyezzük a tartóba a tojásokat? Egy kutatás szerint, ha a tojást a szélesebb felével felfele tároljuk, a benne lévő buborék távol marad a sárgájától, ezáltal nehezebben érnek el oda a baktériumok. Egy másik előnye a tojások csúccsal lefelé tárolásának, hogy a tojássárgája középen marad, így például töltött tojás készítésekor könnyebben tölthető, kerekebb sárgájú tojásokat kapunk. Így tovább őrzik meg szavatosságukat is, ugyanis, ahogy egyre több idő telik el a kitojástól, annál nagyobb lesz a tojásban a levegő. Mivel a pórusokon keresztül levegő jut a belsejébe, emellett pedig ugyan ezzel a módszerrel a baktériumok is.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.