Menü

Hogyan tároljuk a házi tojást?

A tojás az egyik leggyakoribb ételünk közé tartozik, azonban nagyon kell figyelni a frissességére is, mivel nagyon könnyen megromolhat. Ha nagyáruházban vásároljuk meg, akkor mindenképpen nézzük meg a szavatossági időt. Ha nagyon közeli a lejárati dátum, akkor csak abban az esetben helyezzük a kosarunkba, ha pár napon belül elfogyasztjuk. Alapvetően hűvös helyen tárolva, kb. 30 napig tartható el.

Az üzletek polcaira kerülő tojásokat fertőtlenítik, mielőtt forgalomba kerülnének, de mivel a tisztítás után is kerülhet rá szennyeződés, azért érdemes nekünk is felhasználás előtt megtisztítani. Na de hogyan tegyük mindezt? A NÉBIH ajánlása szerint először szárazon érdemes megszabadítani héjukat a szennyeződésekről, és csak akkor kell nedves módszert alkalmazni, ha ez nem vezetett eredményre. Ennek oka az, hogy a nedves tisztítás hatására megsérülhet a tojás természetes külső védőrétege, ez pedig akár élelmiszer-biztonsági problémákat is okozhat a későbbiekben. A bolti tojásoknál, mindig nyissuk ki a csomagolást, forgassuk át a terméket, mivel a szállítás során nagyon sok megsérül, bezápul.

Próbáljunk meg olyat kiválasztani, ahol a csomagoláson belül minden tojás ép. Ebből adódig az a kérdés, hogy vajon a tojás, amelyet felütni készülsz, rendben van-e? Használjuk bátran a víztesztet! Tegyük vízbe az élelmiszert, és amennyiben a tojás az edény alján marad, akkor friss. Ha feljön a víz tetejére és lebeg, akkor már ne használjuk fel. Jó módszer az is, ha a fülünkhöz tartva megrázzuk és amennyiben "lötyögő" hangot hallunk, akkor nem friss a tojás.

De mi a helyzet a házi tojásokkal? Sokak körülményei nem teszik lehetővé, hogy tyúkokat tartsanak, azonban számos ember esküszik a házi tojásokra. Úgy tartják egészségesebb, finomabba, na és persze ha saját állataink alól szedjük ki, akkor mindig kéznél van. Sajnos az nem mondható el, hogy olcsóbb is, ha az otthoni tyúkoktól szerezzük be ezt a finomságot, mivel az állattartás, gondozás ma már nagyon drágává vált.

Ha mégis sikerül házi tojást beszereznünk akár piacról, szomszédból vagy csak a kertből, azt is érdemes megismerni, hogyan kell bánni azzal. Kezdjük egyből a begyűjtéssel. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy csak a tyúkólig kell elmennünk a termékért, akkor ezt naponta többször tegyük meg. Ellenőrizzük sűrűn, hogy az ólban van e tojás, erre azért van szükség, hogy minél frissebben tehessük el azt, illetve a tyúkok ne szennyezzék be annak felületét, ne tapossák szét vagy egyék meg azt.

Ha friss és vastag szalma van mindig az állatok alatt, akkor a lehető legtöbb mindent megtettünk annak érdekében, hogy kiváló minőségben a kamrába kerüljenek a végtermékek. Ha a házi tojást vásároljuk, akkor már csak a tisztításra kell odafigyeljünk. Ahogy már fentebb a bolti tojásoknál is leírásra került, hogy a száraz módszert érdemes előnyben részesíteni. Ha pedig nem használ, akkor inkább langyos, mint hideg vízzel kíséreljünk meg megszabadulni a rárakódott kosztól, ürüléktől és egyéb szennyeződésektől. Majd következik a szárazra törlés.

Hogyan helyezzük a tartóba a tojásokat? Egy kutatás szerint, ha a tojást a szélesebb felével felfele tároljuk, a benne lévő buborék távol marad a sárgájától, ezáltal nehezebben érnek el oda a baktériumok. Egy másik előnye a tojások csúccsal lefelé tárolásának, hogy a tojássárgája középen marad, így például töltött tojás készítésekor könnyebben tölthető, kerekebb sárgájú tojásokat kapunk. Így tovább őrzik meg szavatosságukat is, ugyanis, ahogy egyre több idő telik el a kitojástól, annál nagyobb lesz a tojásban a levegő. Mivel a pórusokon keresztül levegő jut a belsejébe, emellett pedig ugyan ezzel a módszerrel a baktériumok is.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.