Menü

Hogyan szabaduljunk meg a tyúkszemtől?

Ha esetleg valaki olyan szerencsés, hogy nem tudja mi ez a rendkívül kellemetlen probléma, nos tyúkszemnek nevezzük a lábon képződő, tömött, fokozottan elszarusodott kinövést. Fájdalmas bőrkinövés, mely mielőbbi megoldást igényel.

A tyúkszem előfordulása leggyakrabban vírusos, ez inkább a gyerekekre, fiatalokra jellemző, míg az ortopédiai okok miatt kialakult bőrkeményedések, kinövések inkább az idősebbeket érintik. A tyúkszem egyik típusa tehát a fokozott nyomásnak kitett területeken jelenik meg, míg másik típusa vírusfertőzés miatt alakul ki, ám a probléma és a tünetek szinte ugyanazok.

Melyek pontosan ezek a tünetek?

Lényegében egy talpon lévő, fájdalmas bőrkinövésről van szó, melynek mérete néhány millimétertől egy centiig terjedhet, de előfordulhat az is, hogy egy nagyobb területen több ilyen kinövés is elterjed.

A bőrkeményedés ezen fajtája sokszor fájdalmas, és a környékén gyulladás is fennállhat. Ha ez így van, biztosak lehetünk benne, hogy nem szemölcs támadta meg a lábunkat.

A tyúkszem kezelésének első lépése megállapítani, hogy mi okozta azt, utána lehet megkezdeni a gyógyítását. Amennyiben ortopédiai problémáról beszélünk, akkor a lúdtalp, vagy harántsüllyedés lehet a fő ok, itt a kiváltó probléma a nem megfelelő lábbeli.

Ha a tyúkszem okozója vírus, a megoldást vírusellenes szerek alkalmazásában kell keresni. Ha a tyúkszem tartósan fennáll és semmilyen módszerrel nem javul, akkor végső esetben szóba jöhet a sebészi ellátás is.

Sajnos megállapított tény, hogy néhány egészségügyi probléma kedvez a tyúkszemek kialakulásának, ilyen többek közt a cukorbetegség / diabétesz, vagy az érelmeszesedés.

Milyen házi módszerek segíthetnek, ha már kialakult a tyúkszem?

Heti egy-két alkalommal érdemes a lábfejet alaposan kiáztatni, és habkővel vagy reszelővel az elhalt hámréteget lekaparni. Frissítő pakolás, a lábak felpolcolása, majd könnyítő-hidratáló krémes kezelése sokat segíthet a tyúkszem megelőzésében, illetve a patikában számos ecsetelő kapható, melyekkel felvehetjük a harcot a fájdalmas dudorok ellen.

Segíthetnek a gyulladáscsökkentő növényi krémek is, mint a kamilla vagy a körömvirág. A tyúkszemtapaszok is segítenek, melyek lényege, hogy felpuhítják a megkeményedett bőrt, illetve védelmet nyújtanak a nyomó terheléssel szemben.

A felpuhult tyúkszem fokozatos dörzsöléssel, reszeléssel távolítható el, makacsabb esetben pedikűrösök, vagy szakorvosok segítségét kérhetjük.

A tyúkszem mindig egyben jelzés, hogy valamit nem megfelelően csinálunk, vagy nem jó az immunrendszerünk. Ami jó hír, hogy az említett bőrelváltozás megelőzhető, méghozzá immunerősítéssel, illetve megfelelő lábhigiéniával és a helyes cipő/talpbetét viselésével, valamint a fennálló ortopédiai problémák kiküszöbölésével. Ne hanyagoljuk el lábfejünket!

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.