Menü

Hogyan szabaduljunk meg a tyúkszemtől?

Ha esetleg valaki olyan szerencsés, hogy nem tudja mi ez a rendkívül kellemetlen probléma, nos tyúkszemnek nevezzük a lábon képződő, tömött, fokozottan elszarusodott kinövést. Fájdalmas bőrkinövés, mely mielőbbi megoldást igényel.

A tyúkszem előfordulása leggyakrabban vírusos, ez inkább a gyerekekre, fiatalokra jellemző, míg az ortopédiai okok miatt kialakult bőrkeményedések, kinövések inkább az idősebbeket érintik. A tyúkszem egyik típusa tehát a fokozott nyomásnak kitett területeken jelenik meg, míg másik típusa vírusfertőzés miatt alakul ki, ám a probléma és a tünetek szinte ugyanazok.

Melyek pontosan ezek a tünetek?

Lényegében egy talpon lévő, fájdalmas bőrkinövésről van szó, melynek mérete néhány millimétertől egy centiig terjedhet, de előfordulhat az is, hogy egy nagyobb területen több ilyen kinövés is elterjed.

A bőrkeményedés ezen fajtája sokszor fájdalmas, és a környékén gyulladás is fennállhat. Ha ez így van, biztosak lehetünk benne, hogy nem szemölcs támadta meg a lábunkat.

A tyúkszem kezelésének első lépése megállapítani, hogy mi okozta azt, utána lehet megkezdeni a gyógyítását. Amennyiben ortopédiai problémáról beszélünk, akkor a lúdtalp, vagy harántsüllyedés lehet a fő ok, itt a kiváltó probléma a nem megfelelő lábbeli.

Ha a tyúkszem okozója vírus, a megoldást vírusellenes szerek alkalmazásában kell keresni. Ha a tyúkszem tartósan fennáll és semmilyen módszerrel nem javul, akkor végső esetben szóba jöhet a sebészi ellátás is.

Sajnos megállapított tény, hogy néhány egészségügyi probléma kedvez a tyúkszemek kialakulásának, ilyen többek közt a cukorbetegség / diabétesz, vagy az érelmeszesedés.

Milyen házi módszerek segíthetnek, ha már kialakult a tyúkszem?

Heti egy-két alkalommal érdemes a lábfejet alaposan kiáztatni, és habkővel vagy reszelővel az elhalt hámréteget lekaparni. Frissítő pakolás, a lábak felpolcolása, majd könnyítő-hidratáló krémes kezelése sokat segíthet a tyúkszem megelőzésében, illetve a patikában számos ecsetelő kapható, melyekkel felvehetjük a harcot a fájdalmas dudorok ellen.

Segíthetnek a gyulladáscsökkentő növényi krémek is, mint a kamilla vagy a körömvirág. A tyúkszemtapaszok is segítenek, melyek lényege, hogy felpuhítják a megkeményedett bőrt, illetve védelmet nyújtanak a nyomó terheléssel szemben.

A felpuhult tyúkszem fokozatos dörzsöléssel, reszeléssel távolítható el, makacsabb esetben pedikűrösök, vagy szakorvosok segítségét kérhetjük.

A tyúkszem mindig egyben jelzés, hogy valamit nem megfelelően csinálunk, vagy nem jó az immunrendszerünk. Ami jó hír, hogy az említett bőrelváltozás megelőzhető, méghozzá immunerősítéssel, illetve megfelelő lábhigiéniával és a helyes cipő/talpbetét viselésével, valamint a fennálló ortopédiai problémák kiküszöbölésével. Ne hanyagoljuk el lábfejünket!

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.