Menü

Akkor ehető vagy sem a zöld paradicsom?

Az első paradicsom ültetvényeim nem lettek túl szakszerűen palántálva, meg felkötve, de igen csak büszke voltam, mikor a kis zöld paradicsom kezdemények megjelentek. De mivel elég későn lettek földberakva, sajnos már nem volt esélyük rendesen beérni. Nagyon szépek, formás terméseim lettek, csak éppen zöldek. Ezen felbuzdulva elkezdtem utána nézni, hogy vajon tudok-e velük kezdeni valamit ilyen állapotban. Savanyítani vagy bármilyen formában hasznosítani.

Dédimamám tanácsa szerint, szedjem le és rakjam őket ládába, beérnek majd szépen maguktól. Hiszen régen is így csinálták, majd mutatott az asztalon heverő már szép piros paradicsomok felé. Ezzel én úgy voltam, hogy ha nincs más mód, majd kipróbálom, de azért az interneten is utána néztem a további hasznosításáról. Aztán igen csak ellentétes véleményű cikkekbe botlottam, ugyanis, egyik arról ír, hogy mérgező a zöld paradicsom fogyasztása, még a másik, arról, hogy savanyítják, és készítenek belőle lekvárt, vagy chutney-t. Na de most akkor, hogy van ez?

Az igazság az, hogy a zöld, vagyis éretlen paradicsom egy szolanin nevű anyagot tartalmaz, ami mérgező. Azért ne gondoljuk azt, hogy másban nem található ilyen anyag, ugyanis megtalálható a burgonyában, paprikában, padlizsánban, vagy éretlen zöldségekben. Hatása pedig az, hogy a nyálkahártyát izgatja, felszívódva a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz. DE! A mennyiség az, ami igazán számít. A paradicsom tekintetében mindössze 25 milligramm szolanin elég ahhoz, hogy az ember kicsit rosszul érezze magát. Fejfájást, gyomorfájdalmat okozhat, emellett látászavarok léphetnek fel. Több mint 400 milligramm valóban halálos lehet.

De a zöld paradicsom nem olyan veszélyes, mivel 100 grammonként 9-32 milligramm szolanin található a zöldségben. Ahhoz, hogy valaki belehaljon, több mint 1 kiló zöld paradicsomot kellene megennie. Ha valakiben felmerülne a kérdés, hogy most akkor mi a helyzet a már érett, piros paradicsomokkal, egészséges-e egyáltalán? Amikor a paradicsom beérik, kipirosodik, a mérgező anyag szinte teljesen eltűnik, és rendkívül fontos vitaminokat tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van.

De mért van az, hogy több növény is tartalmaz ilyen mérgező anyagot? A növények védelmét biztosítja a baktériumokkal, gombákkal, rovarokkal szemben. Fontos tudni, hogy hőkezeléssel, tehát főzéssel, sütéssel, nem lehet csökkenteni a zöldségek glikoalkaloid szintjét. Tehát mire figyeljünk a fogyasztás kapcsán? A glikoalkaloid szint az érés során csökken a paradicsomban, ezért inkább érett zöldségeket fogyasszunk. Zöld paradicsomot és zöld paradicsomból készült ételeket kis mennyiségben fogyasszuk. A paradicsomnövény zöld részei, azaz a szára, a levelei és virága stb. nem fogyaszthatók.

Ha mégis csak zöld paradicsomra vágyunk, akkor válasszuk kifejezetten erre a célra szánt növényt. Ugyanis, ma már nem csak azért zöld egy paradicsom, mert éretlen, hanem mert ilyen fajta. Például az Aunt Rubys, a Cherokee Green, a Green Pineapple, a Summertime Green. Ezek, amikor érettek, akkor puhák lesznek, míg éretlenül kemények.

Tehát mégis csak azt a praktikát fogom kivitelezni, amit a dédi mondott. Azt mondják, az ízből meg lehet mondani, hogy melyik érett be a bokron és melyik az ágy alatt. De ugyan ezt a trükköt szokták alkalmazni, akkor is, ha valamilyen betegség éri el a növényeket. Úgy tartják, még mindig jobb zölden leszedni és megvárni még beérik, mint hagyni, hogy a kórság elvigye az egész termést.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.