Menü

Akkor ehető vagy sem a zöld paradicsom?

Az első paradicsom ültetvényeim nem lettek túl szakszerűen palántálva, meg felkötve, de igen csak büszke voltam, mikor a kis zöld paradicsom kezdemények megjelentek. De mivel elég későn lettek földberakva, sajnos már nem volt esélyük rendesen beérni. Nagyon szépek, formás terméseim lettek, csak éppen zöldek. Ezen felbuzdulva elkezdtem utána nézni, hogy vajon tudok-e velük kezdeni valamit ilyen állapotban. Savanyítani vagy bármilyen formában hasznosítani.

Dédimamám tanácsa szerint, szedjem le és rakjam őket ládába, beérnek majd szépen maguktól. Hiszen régen is így csinálták, majd mutatott az asztalon heverő már szép piros paradicsomok felé. Ezzel én úgy voltam, hogy ha nincs más mód, majd kipróbálom, de azért az interneten is utána néztem a további hasznosításáról. Aztán igen csak ellentétes véleményű cikkekbe botlottam, ugyanis, egyik arról ír, hogy mérgező a zöld paradicsom fogyasztása, még a másik, arról, hogy savanyítják, és készítenek belőle lekvárt, vagy chutney-t. Na de most akkor, hogy van ez?

Az igazság az, hogy a zöld, vagyis éretlen paradicsom egy szolanin nevű anyagot tartalmaz, ami mérgező. Azért ne gondoljuk azt, hogy másban nem található ilyen anyag, ugyanis megtalálható a burgonyában, paprikában, padlizsánban, vagy éretlen zöldségekben. Hatása pedig az, hogy a nyálkahártyát izgatja, felszívódva a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz. DE! A mennyiség az, ami igazán számít. A paradicsom tekintetében mindössze 25 milligramm szolanin elég ahhoz, hogy az ember kicsit rosszul érezze magát. Fejfájást, gyomorfájdalmat okozhat, emellett látászavarok léphetnek fel. Több mint 400 milligramm valóban halálos lehet.

De a zöld paradicsom nem olyan veszélyes, mivel 100 grammonként 9-32 milligramm szolanin található a zöldségben. Ahhoz, hogy valaki belehaljon, több mint 1 kiló zöld paradicsomot kellene megennie. Ha valakiben felmerülne a kérdés, hogy most akkor mi a helyzet a már érett, piros paradicsomokkal, egészséges-e egyáltalán? Amikor a paradicsom beérik, kipirosodik, a mérgező anyag szinte teljesen eltűnik, és rendkívül fontos vitaminokat tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van.

De mért van az, hogy több növény is tartalmaz ilyen mérgező anyagot? A növények védelmét biztosítja a baktériumokkal, gombákkal, rovarokkal szemben. Fontos tudni, hogy hőkezeléssel, tehát főzéssel, sütéssel, nem lehet csökkenteni a zöldségek glikoalkaloid szintjét. Tehát mire figyeljünk a fogyasztás kapcsán? A glikoalkaloid szint az érés során csökken a paradicsomban, ezért inkább érett zöldségeket fogyasszunk. Zöld paradicsomot és zöld paradicsomból készült ételeket kis mennyiségben fogyasszuk. A paradicsomnövény zöld részei, azaz a szára, a levelei és virága stb. nem fogyaszthatók.

Ha mégis csak zöld paradicsomra vágyunk, akkor válasszuk kifejezetten erre a célra szánt növényt. Ugyanis, ma már nem csak azért zöld egy paradicsom, mert éretlen, hanem mert ilyen fajta. Például az Aunt Rubys, a Cherokee Green, a Green Pineapple, a Summertime Green. Ezek, amikor érettek, akkor puhák lesznek, míg éretlenül kemények.

Tehát mégis csak azt a praktikát fogom kivitelezni, amit a dédi mondott. Azt mondják, az ízből meg lehet mondani, hogy melyik érett be a bokron és melyik az ágy alatt. De ugyan ezt a trükköt szokták alkalmazni, akkor is, ha valamilyen betegség éri el a növényeket. Úgy tartják, még mindig jobb zölden leszedni és megvárni még beérik, mint hagyni, hogy a kórság elvigye az egész termést.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.