Menü

„Munch” avagy tegyünk a pazarlás ellen!

Te mit teszel a pazarlás ellen? Vagy a fenntarthatóbb környezetért? Mi történik azzal az étellel, amit senki sem eszik meg?

Nos, ha belegondolunk, hogy a megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki, akkor hatalmas pazarlásról beszélünk, ez ellen született meg a „Munch” ötlete, mely egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen, akár környezeti, akár társadalmi vagy gazdasági szempontból nézve.

A „Munch” egy olyan lehetőség, amin keresztül kedvezményesen vásárolhatjuk meg az el nem adott de jó minőségű és abszolút fogyasztható élelmiszereket, ételeket.

Több ezer adag megmentett ételről és élelmiszerről beszélünk, mellyel hatalmas lépést tehetünk az ételpazarlás ellen.

Én magam nagyon szerencsésnek érzem magam, amikor olyan ételcsomagokat tudok vásárolni akár 40%-50%-os kedvezménnyel, amiket máskor ezen ár többszöröséért veszek meg, arról nem is beszélve, hogy ezzel ezek az ételek nem kerültek szemétbe, nem kerültek elpazarlásra.

A munkahelyem melletti üzletben hármasával én például rendszeres veszem az akciós péksüteménycsomagokat, amiket otthon a fagyasztóba szoktam tenni, hogy bármely reggel megmelegítve tökéletes reggeli legyen a családnak, a három gyerekemnek.

A pazarlás sajnos globális jelenség, a világon előállított összes élelmiszer egyharmada kárba vész vagy hulladékká válik, ez sok millió tonna feleslegesen kidobott élelmet jelent.

A „Munch” egy magyar ötletgazdák által létrehozott platform, amelyen keresztül a boltok, és vendéglátóipari egységek jelentős kedvezménnyel adhatják el az aznap nem értékesített, de jó minőségű élelmiszereiket, ételeiket. Mindenki jól jár, hiszen ezzel a lehetőséggel csökken a pazarlás, a vásárlók pedig lényegesen kedvezményesebben tudnak jó dolgokat vásárolni és enni.

Egy ételmentés történik valójában, mellyel a tudatos vásárlás, gondolkodás, fogyasztás kialakulását segíthetjük. Az alapítók célja, hogy minél több országban elérhetővé tegyék az ételmentés lehetőségét és mindenhol bevett szokássá válhasson.

Az eladók is jól járnak, hiszen kidobásra ítélt áruikat a nap végén még értékesíteni tudják, ennek az ötletnek köszönhetően.

Fenntarthatóság, jó ár-érték arány, spórolás, kedvezmények, finom ételek és élelmiszerek, környezettudatosság, tudatos vásárlás és gondolkodás a legegyszerűbb módon, mellyel eladó és vevő egyaránt jól jár. Ezt jelenti a „Munch”!

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.