Menü

Az ásványi anyagok pótlása is szükséges

Ásványi anyagokra folyamatosan szükségünk van. Egy jól összeválogatott, vegyes étrenddel gondoskodhatunk a bevitelükről. De mi a helyzet télen? Kevés hazai termék, csekély friss áru, kalóriadús ételek. Természetes volna, hogy nélkülözzünk ilyenkor?

Magnézium, szelén

Az idegrendszer normális működésében fontos szerepet kapnak ezek az elemek. A magnézium képes csökkenteni a szorongást, az izomfeszültséget, a téli depresszió tüneteit, míg a szelén antioxidáns vitaminokkal együtt képes javítani a központi idegrendszer állapotát, az idegsejtek működését. Rengeteg magnézium található a banánban, olajos magvakban, aszalt gyümölcsökben, halakban, spenótban, hüvelyesekben, barna rizsben vagy a burgonyában. Szelénhez pedig a brokkoliból, hagymákból, narancsból, avokádóból, búzacsírából , korpákból, tonhalból, tenger gyümölcseiből, vajból, húsokból és belsőségekből juthatunk.

Nátrium, kálium

Ezeknek az ásványi anyagoknak együttesen lényeges szerepük van a sav-bázis egyensúly és a folyadékterek fenntartásában, az ideg- és izomműködésben, és nem utolsó sorban a glukóz és az aminosavak szállításában. Nátriumot az alapélelmiszereken kívül a konyhasó tartalmaz nagy mennyiségben, így hiánya ritka (inkább a túlzott bevitele jellemző, mely magas vérnyomásra hajlamosít). Előnyös és jól hasznosuló káliumforrásnak a növényi alapanyagok számítanak.

Jód

A jód a pajzsmirigyhormonok fontos alkotója, ezáltal szerepet tölt be az anyagcsere, a növekedés és az idegrendszer működésének szabályozásában. Hiánya elhízást, depressziós tüneteket, koleszterinszint emelkedést és érrendszeri elváltozásokat okozhat. Jódhoz juthatunk tengeri halak, kagylók fogyasztásával, valamint jódozott só használatával.

Vas, réz

A vas legfőbb feladata az oxigén-, és szén-dioxid-, valamint az elektronszállítás. Hiánya alacsony bevitel, felszívódási zavar vagy erős vérzések esetén léphet fel. Ha a szervezet vasraktárai is kiürülnek, fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszer gyengeség lép fel. A vasfelszívódást segítik a C-vitamin és a folsav. Jól hasznosuló vasat tartalmaznak a húsok és a belsőségek. Rézre szintén szükség van a zavartalan vérképzéshez, de szerepet játszik az idegrendszer működésében is. Hiányában emelkedhet a koleszterinszint, valamint kialakulhatnak szív- és érrendszeri elváltozások , vérszegénység. Hüvelyesek, máj és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával mindezek kiküszöbölhetők. A tartósan nagy vasbevitel viszont rontja a réz hasznosulását.

Króm, cink, mangán

Ezeknek a nyomelemeknek aktív szerepük van a szénhidrát-anyagcserében, mert támogatják az inzulin képződését és hatását. Hiányuk hajlamosító tényezője lehet a koszorúér betegség, illetve cukorbetegség kialakulásának. Krómot tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a húsok és a sajtok, cinket a húsok, a máj, a tojás és a hüvelyesek, míg a mangán a teljes kiőrlésű gabonákon kívül a dióban és a mogyoróban található meg.

A húsok, tejtermékek, gabonák és olajos magvak könnyen beszerezhetőek bármely évszakban. Viszont a zöldségekből és gyümölcsből a piaci kínálat mellett használhatunk mirelit termékeket, jó minőségű konzerves zöldségeket, aszalt és szárított gyümölcsöket, befőtteket, savanyított termékeket, zöldségchipseket és szárított fűszernövényeket.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.