Menü

Gyulladás ellen kakukkfű

A kakukkfű −népies nevein balzsamfű, démutka, kakucskafű, thimián, tömjénfű− nemesített és vadon élő fajtáinak száma meghaladja a háromszázat. Évelő növény, amely Európában szinte mindenhol fellelhető, rendszerint május és október között virágzik.

A friss kakukkfű 65 százaléka víz, valamint bővelkedik növényi rostokban, fehérjékben, és ásványi anyagokban: elsősorban káliumban, kalciumban, nátriumban, foszforban, vasban, magnéziumban, cinkben, rézben és mangánban. Fontosabb vitaminjai az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és a C-vitamin, nagyobb mennyiségben tartalmaz aminosavakat, elsősorban leucint, izoleucin, lizint, treonint, valint és a hangulatért felelős triptofánt.

A kakukkfű szervezetre gyakorolt jótékony hatásait főleg a benne található illóolajoknak –timol, karvakrol, acineol, borneol és linalool− köszönheti. Erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, csökkenti, illetve megszünteti a fertőzéseket, hatásos ellenszere a Candida albicans gombának. Illóolajai mérséklik a megfázásos légúti panaszok miatt kialakuló nehézlégzést, kitisztítják az orrjáratokat.

Gyulladásgátló hatása révén kezeli a szájüregi- és a torokgyulladást. Főzete nyákoldó és köptető, gyógyítja a hörghurutot, míg a kakukkfű rágcsálásával csillapítható a makacs köhögés. Hatékony görcsoldó, ezáltal sikeresen alkalmazható fájdalmas menstruáció, valamint has- és migrénes fejfájás esetén, ahogyan a bél- és epegörcsöt is enyhíti. Külsőleg borogatásként, vagy lemosóként alkalmazva nyugtatja az irritált, gyulladt, aknés vagy pattanásos bőrt, ahogyan a horzsolások, csípések kezelésére is alkalmas.

Vízhez kevert illóolaja szabályozza a fejbőr faggyúmirigyeinek működését, csökkenti a haj zsírosodását. A kakukkfű fogyasztása javítja az étvágyat, ideális emésztésserkentő, tisztítja és fertőtleníti az bélrendszert, valamint a húgyutakat. Erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot a rákot, gyulladásokat és a bőr gyorsabb öregedését okozó szabad gyökökkel, flavonoidjai hozzájárulnak a sejtek egészségesen tartásához és megújulásukhoz.

Felhasználása

Bakteriális fertőzések

Bőrgyulladások

Depresszió

Ekcéma

Emésztési problémák

Fájdalmas menstruáció

Fertőtlenítés

Féreghajtás

Görcsök (epe, has, bél)

Hörghurut

Köhögés

Magas koleszterinszint

Magas vérnyomás

Méregtelenítés

Migrénes fejfájás

Nyákoldás

Rákmegelőzés

Rovarcsípések

Sebgyógyítás

Stressz

Torokgyulladás

Vérszegénység

Kakukkfű tea készítése: Forraljunk fel 2 dl vizet. Forrás közben tegyünk bele egy teáskanálnyi kakukkfüvet. 1 percig főzzük. 10 percre hagyjuk lefedve. Szűrjük le, és azonnal fogyasszuk.

Fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt a szezonális, légúti megbetegedések (influenza, megfázás) megelőzésére és kezelésére kifejezetten ajánlott, ahogyan a makacs köhögés és asztma enyhítésekor is hasznunkra lehet. Ehhez naponta 2-3 csésze kakukkfű teát kell inni, amivel a vérszegénységet is kezelhetjük. Ha a kakukkfű teát ízesítés nélkül fogyasztjuk, felfrissíti a leheletet.

Elsősorban kisgyermekeknél a hurutot úgy is kezelhetjük, ha 1 liter erős kakukkfű teát öntünk a fürdővizükbe. Felnőttek esetében a kakukkfüves fürdő nyugtató hatású, ezt kb. 2-3 liter tea hozzáadásával érhetjük el.

Általános immunerősítésre napi egy csésze elegendő, amennyiben inhalálunk vele, megszüntetheti a makacs orrdugulást.

Emésztési zavarok vagy puffadás ellen az étkezést követően fogyasszunk el egy csészével.

Vízhajtó, féreghajtó és enyhe hashajtó, ezáltal elősegíti a méregtelenítő kúrák, és a fogyókúra eredményességét. Fejfájás, menstruációs panaszok és stressz esetén már egy pohár kakukkfű tea enyhítheti a tüneteket. Mivel megemeli a vérnyomást, a magas vérnyomásban szenvedők nem fogyaszthatják.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.