Menü

Miért káros a túlzott sófogyasztás?

Sajnos tény, hogy sok haláleset okozója a túlzott sófogyasztás. A túl sok só rengeteg módon károsítja egészségünket, ezért olyan fontos a sóbevitel minimálisra csökkentése.

A só az egyik leggyakrabban alkalmazott fűszer. Köztudottan elengedhetetlen a szervezet folyadékháztartásának szabályozásához, azonban testünknek azonban csak kis mennyiségben van rá szüksége. Sajnos a legtöbben a kelleténél jóval több sót fogyasztanak.

Milyen tünetei vannak a túlzott sófogyasztásnak?

Ha túl sok sót veszünk magunkhoz, a testünk elkezdi tartalékolni a felesleges folyadékot, amitől felpuffad a hasunk. Egyik tünete, hogy túl szorossá válnak a nadrágok rajtunk és érezzük, hogy ruháink nem kényelmesek.

Magas vérnyomást okoz

A felesleges folyadék nemcsak puffaszt, de a vérnyomást is megemeli. A túlzott sóbevitel és a magas vérnyomás között szoros összefüggés van. Viszont, ha csökkentjük a napi sóbevitelünket, már az jelentősen csökkenhet a vérnyomást is.

A túl sok só növeli a szívbetegségek kockázatát. A magas nátriumbevitel szív- és érrendszeri problémákat okoz.

Veseelégtelenséghez vezethet.

A veseelégtelenség oka, hogy a magas vérnyomás megterheli a vesékhez vezető artériákat. A sóbevitel csökkentésével azonban a vesefunkciók is javulnak.

Agyi problémákat okozhat.

A túlzott sófogyasztással együtt járó magas vérnyomás agyi problémákhoz is vezethet.

Függőséget okoz.

Sajnos egyfajta függőségről is beszélhetünk a sófogyasztás tekintetében, hiszen, ha túl gyakran fogyasztunk sós ételeket, a szervezetünk hozzászokik, így egyre jobban fogjuk kívánni a sós ízt. Ez egy ördögi kör és egyre nehezebb visszaszorítani a folyamatot.

Kutatások igazolják, hogy már néhány sóban gazdag étkezés is elég ahhoz, hogy rosszabbul érezzük magunkat.

A szervezetünk egyértelmű tünetekkel jelez, ha túlzott a sóbevitelünk, a fent említett puffadás és magas vérnyomás mellett fokozott szomjúsággal jár, hízást okozhat, duzzanatok jelenhetnek meg rajtunk, gyakran járunk mosdóba, gyomorproblémáink lehetnek és gyengének érezhetjük magunkat. Ezek mind lehetnek a túlzott mértékű sófogyasztás tünetei.

Hogyan fogyasszunk kevesebb sót?

A mértéktelen sófogyasztásért gyakran az úgynevezett rejtett sóforrások felelősek. Sokan nem is tudják, hogy egy bizonyos étel mennyi sót tartalmaz, éppen ezért tanácsoljuk, hogy figyeljük meg és alaposan tanulmányozzuk az összetevőket.

Kerüljük az előre bepácolt, befűszerezett húsokat, illetve a feldolgozott hústermékeket, előre fűszerezett fagyasztott zöldségeket. Mindig ellenőrizzük a címkén, hogy az az adott étel mennyi nátriumot tartalmaz. Próbáljunk sószegényen étkezni, ezzel számos egészségügyi problémát és betegséget elkerülhetünk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!