Menü

Echinacea és a megfázás

Az echinacea, másnéven kasvirág egy természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény. Enyhíti a felső légúti és húgyúti fertőzések tüneteit, csökkenti az allergiás reakciókat és az ekcéma tüneteit, segíti a sebgyógyulást. Mi mindenre jó még az echinacea és hogy segít betegségek, megfázás esetén?

Az echinacea képes enyhíteni a szervezetben a gyulladásokat, csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az immunrendszer védekezőképességét, melyet számos tanulmány igazol. Egy betegség esetén sokat számít, milyen gyorsan épül fel az ember, milyen hatásosan veszi fel a harcot az immunrendszer a vírusokkal szemben, a kasvirág hatásosságát pedig számos bizonyíték igazolja.

Kimutatták a növény baktérium- és vírusellenes hatását is.

Milyen fajtái vannak a növénynek?

Az echinacea fajtái: a bíbor kasvirág, a halvány kasvirág és a keskenylevelű kasvirág.

A bíbor kasvirág az echinacea purpurea nevet viseli, ennek az echinacea fajtának a föld feletti részeit szokták használni, méghozzá külső sérülések esetén. Ha belső problémát szeretnénk vele kezelni, akkor a gyökereit kell használni.

A halvány kasvirág, másnéven az echinacea pallida, illetve keskenylevelű kasvirág az echinacea angustifolia arról ismeretesek, hogy ezeknek a növényeknek a gyökereit szokták felhasználni felső légúti fertőzések megelőzésére vagy kezelésére.

A kasvirág jótékony hatását az olyan hatóanyagoknak köszönheti, mint például az antioxidánsok, a flavonoidok és fenolok.

A kasvirág kivonata külsőleg is alkalmazható?

Vizsgálatok bizonyítják belsőleges és külsőleges alkalmazásának hatásosságát. Belsőleg felsőlégúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és kezelésében hatékony, külsőleg pedig kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek esetén alkalmazzák.

A bíbor kasvirágot külsőleg is alkalmazzák, föld feletti részének kivonata csökkenti a bőrgyulladást, sőt, még ekcéma esetén is hatásos lehet.

A bíbor kasvirág számos növényi gyógyszer és étrend-kiegészítő összetevői között egyaránt megtalálható.

Vannak mellékhatásai, kockázatai a gyógynövénynek?

Az echinacea-t tartalmazó készítmények szájon át szedése és külső alkalmazása a legtöbb ember számára rövidtávon biztonságos, ha mégis előfordulnak esetleges mellékhatások, akkor olyanokkal számolhatunk, mint a láz, a hányinger, a rossz szájíz, a gyomorfájás és a hasmenés.

Az autoimmun betegségekkel élő embereknek is ajánlott kerülni az echinacea tartalmú készítményeket, mert rosszabbodhat az állapotuk, szedése nem ajánlott a gyengített immunrendszerrel élők számára sem.

Amennyiben valaki gyógyszer szedése mellett szeretné alkalmazni vagy kipróbálni az echinacea-t, akkor mindenféleképpen meg kell beszélnie kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Akik gyermeket terveznek, ők is vegyék figyelembe, hogy a szer csökkenti a fogantatás esélyét, illetve azok is kerüljék, akik allergiások a napraforgóra, mert nagy valószínűséggel az echinaceával szemben is allergiás reakciót fognak tapasztalni

Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.

Állatok Világnapja – amikor az ember újra megtanulja, mit jelent szeretni feltétel nélkül

Október 4-én az egész világ az állatok felé fordult – de nemcsak a cuki kiscicák és hűséges kutyák kedvéért. Az Állatok Világnapja arról is szól, hogy emlékeztessen minket: nem vagyunk egyedül ezen a bolygón.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.