Menü

Echinacea és a megfázás

Az echinacea, másnéven kasvirág egy természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény. Enyhíti a felső légúti és húgyúti fertőzések tüneteit, csökkenti az allergiás reakciókat és az ekcéma tüneteit, segíti a sebgyógyulást. Mi mindenre jó még az echinacea és hogy segít betegségek, megfázás esetén?

Az echinacea képes enyhíteni a szervezetben a gyulladásokat, csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az immunrendszer védekezőképességét, melyet számos tanulmány igazol. Egy betegség esetén sokat számít, milyen gyorsan épül fel az ember, milyen hatásosan veszi fel a harcot az immunrendszer a vírusokkal szemben, a kasvirág hatásosságát pedig számos bizonyíték igazolja.

Kimutatták a növény baktérium- és vírusellenes hatását is.

Milyen fajtái vannak a növénynek?

Az echinacea fajtái: a bíbor kasvirág, a halvány kasvirág és a keskenylevelű kasvirág.

A bíbor kasvirág az echinacea purpurea nevet viseli, ennek az echinacea fajtának a föld feletti részeit szokták használni, méghozzá külső sérülések esetén. Ha belső problémát szeretnénk vele kezelni, akkor a gyökereit kell használni.

A halvány kasvirág, másnéven az echinacea pallida, illetve keskenylevelű kasvirág az echinacea angustifolia arról ismeretesek, hogy ezeknek a növényeknek a gyökereit szokták felhasználni felső légúti fertőzések megelőzésére vagy kezelésére.

A kasvirág jótékony hatását az olyan hatóanyagoknak köszönheti, mint például az antioxidánsok, a flavonoidok és fenolok.

A kasvirág kivonata külsőleg is alkalmazható?

Vizsgálatok bizonyítják belsőleges és külsőleges alkalmazásának hatásosságát. Belsőleg felsőlégúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és kezelésében hatékony, külsőleg pedig kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek esetén alkalmazzák.

A bíbor kasvirágot külsőleg is alkalmazzák, föld feletti részének kivonata csökkenti a bőrgyulladást, sőt, még ekcéma esetén is hatásos lehet.

A bíbor kasvirág számos növényi gyógyszer és étrend-kiegészítő összetevői között egyaránt megtalálható.

Vannak mellékhatásai, kockázatai a gyógynövénynek?

Az echinacea-t tartalmazó készítmények szájon át szedése és külső alkalmazása a legtöbb ember számára rövidtávon biztonságos, ha mégis előfordulnak esetleges mellékhatások, akkor olyanokkal számolhatunk, mint a láz, a hányinger, a rossz szájíz, a gyomorfájás és a hasmenés.

Az autoimmun betegségekkel élő embereknek is ajánlott kerülni az echinacea tartalmú készítményeket, mert rosszabbodhat az állapotuk, szedése nem ajánlott a gyengített immunrendszerrel élők számára sem.

Amennyiben valaki gyógyszer szedése mellett szeretné alkalmazni vagy kipróbálni az echinacea-t, akkor mindenféleképpen meg kell beszélnie kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Akik gyermeket terveznek, ők is vegyék figyelembe, hogy a szer csökkenti a fogantatás esélyét, illetve azok is kerüljék, akik allergiások a napraforgóra, mert nagy valószínűséggel az echinaceával szemben is allergiás reakciót fognak tapasztalni

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.