Menü

Echinacea és a megfázás

Az echinacea, másnéven kasvirág egy természetes immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény. Enyhíti a felső légúti és húgyúti fertőzések tüneteit, csökkenti az allergiás reakciókat és az ekcéma tüneteit, segíti a sebgyógyulást. Mi mindenre jó még az echinacea és hogy segít betegségek, megfázás esetén?

Az echinacea képes enyhíteni a szervezetben a gyulladásokat, csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az immunrendszer védekezőképességét, melyet számos tanulmány igazol. Egy betegség esetén sokat számít, milyen gyorsan épül fel az ember, milyen hatásosan veszi fel a harcot az immunrendszer a vírusokkal szemben, a kasvirág hatásosságát pedig számos bizonyíték igazolja.

Kimutatták a növény baktérium- és vírusellenes hatását is.

Milyen fajtái vannak a növénynek?

Az echinacea fajtái: a bíbor kasvirág, a halvány kasvirág és a keskenylevelű kasvirág.

A bíbor kasvirág az echinacea purpurea nevet viseli, ennek az echinacea fajtának a föld feletti részeit szokták használni, méghozzá külső sérülések esetén. Ha belső problémát szeretnénk vele kezelni, akkor a gyökereit kell használni.

A halvány kasvirág, másnéven az echinacea pallida, illetve keskenylevelű kasvirág az echinacea angustifolia arról ismeretesek, hogy ezeknek a növényeknek a gyökereit szokták felhasználni felső légúti fertőzések megelőzésére vagy kezelésére.

A kasvirág jótékony hatását az olyan hatóanyagoknak köszönheti, mint például az antioxidánsok, a flavonoidok és fenolok.

A kasvirág kivonata külsőleg is alkalmazható?

Vizsgálatok bizonyítják belsőleges és külsőleges alkalmazásának hatásosságát. Belsőleg felsőlégúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és kezelésében hatékony, külsőleg pedig kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek esetén alkalmazzák.

A bíbor kasvirágot külsőleg is alkalmazzák, föld feletti részének kivonata csökkenti a bőrgyulladást, sőt, még ekcéma esetén is hatásos lehet.

A bíbor kasvirág számos növényi gyógyszer és étrend-kiegészítő összetevői között egyaránt megtalálható.

Vannak mellékhatásai, kockázatai a gyógynövénynek?

Az echinacea-t tartalmazó készítmények szájon át szedése és külső alkalmazása a legtöbb ember számára rövidtávon biztonságos, ha mégis előfordulnak esetleges mellékhatások, akkor olyanokkal számolhatunk, mint a láz, a hányinger, a rossz szájíz, a gyomorfájás és a hasmenés.

Az autoimmun betegségekkel élő embereknek is ajánlott kerülni az echinacea tartalmú készítményeket, mert rosszabbodhat az állapotuk, szedése nem ajánlott a gyengített immunrendszerrel élők számára sem.

Amennyiben valaki gyógyszer szedése mellett szeretné alkalmazni vagy kipróbálni az echinacea-t, akkor mindenféleképpen meg kell beszélnie kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Akik gyermeket terveznek, ők is vegyék figyelembe, hogy a szer csökkenti a fogantatás esélyét, illetve azok is kerüljék, akik allergiások a napraforgóra, mert nagy valószínűséggel az echinaceával szemben is allergiás reakciót fognak tapasztalni

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.