Menü

Mikor szabad szedni anthisztamint, és mikor nem?

A patikákban több antihisztamin vény nélkül is megvásárolható, ám bizonyos készítményekhez csak receptre lehet hozzájutni. Az antihisztamin-tablettát a legtöbb esetben nem önállóan szedjük, rendszerint használunk mellette orrspray-t vagy szemcseppet is a szénanáthás tünetek enyhítésére. Ha orvos írja fel az antihisztamint, akkor több készítmény kombinációjából a tünetek kezelésére legoptimálisabb terápiát állítja össze.

Különböző tünet, eltérő hatóanyag

Az egyes készítmények több mindenben különbözhetnek egymástól. Eltérő ajánlás lehet az életkor függvényében, de meglévő egyéb betegségeink vagy rendszeresen szedett gyógyszerek is meghatározhatják, hogy melyik allergia elleni gyógyszer javasolt. Emellett egy nagyon lényeges szempont, hogy az antihisztamin-tablettákban más-más hatóanyag található, az allergológus a panaszok, a legerősebb tünetek alapján fogja kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Az antihisztaminok különféle formában elérhetőek: tabletták, szirupok, szemcseppek, krémek és orrsprayk is tartalmazhatják. Mivel eltérő hatóanyagokat különböző dózisban tartalmaznak, a legjobb eredményt rendszerint a személyre szabott, több készítmény kombinációját tartalmazó kezeléssel lehet elérni.

Álmosít, orr- és torokszárazságot okoz?

Az antihisztaminok terén az utóbbi években jelentős fejlődés történt. Míg az első generációs készítmények szedése mellett gyakorlatilag egész napos tompaság, álmosság volt jellemző, a második generációs antihisztaminoknál ez már jóval ritkábban fordult elő. A ma elérhető harmadik generációs készítmények pedig már nem befolyásolják a koncentrációt, fáradtságot sem okoznak, amennyiben szedésük mellett kerüljük az alkoholfogyasztást.

Lényeges, hogy csak az előírt dózisban szedjük, mert a túladagolás kellemetlen tünetekkel - szédülés, fejfájás, rossz közérzet - járhat. Szedésük kapcsán orrszárazság előfordulhat mellékhatásként, ezért javasolt tengervizes orrspray-t is rendszeresen használni antihisztamin mellett.

Akkor is szedni kell, ha nincsenek tünetei

Az antihisztamin-készítményeket akkor érdemes elkezdeni szedni, amikor az allergén növény pollenek megjelennek a levegőben. Ehhez az aktuális pollenjelentést követni kell. A készítmények hatása rövid időn belül érezhető, csökkennek, elmúlnak a szénanáthás tünetek.

Az antihisztaminok hatása csak addig tart, amíg szedjük, tehát akkor is folytatni kell, ha már nincsenek panaszok. Csak akkor lehet elhagyni, ha már az allergén pollenek nincsenek jelen a levegőben, ellenkező esetben kiújulnak a tünetek.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.